Драфцман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Драфцман (від англ. draftsman — «кресляр») — звання в російському флоті в XVIII—XIX століттях.

Історія[ред. | ред. код]

Звання драфцмана з'явилося в Росії на початку XVIII століття.

У 1717 році при Адміралтейськії канцелярії відкрилася перша в Санкт-Петербурзі Адміралтейська школа, покликана навчати основам кораблебудівної науки найбільш грамотних молодих людей. Випускники цієї школи отримували звання драфцман (кресляр — конструктор) і направлялися на суднобудівні верфі[1].

20 (31) серпня 1798 в Санкт-Петербурзі і Миколаєві були засновані перші у світі військово-морські інженерні навчальні заклади — Училище корабельної архітектури, які повинні були готувати драфцманів.

У 1805 році відбувся перший випуск драфцманів в училищі корабельної архітектури в Санкт-Петербурзі. Серед перших випускників були згодом видатні кораблебудівники: І. А. Курочкін, О. А. Попов, І. Я. Осмінін.

Для складання креслень і розбивки корабельних членів на плазі було положено мати шість особливих чиновників — «драфцманів» на кожній верфі[2].

У грудні 1826 роки звання драфцман було скасовано. Наказ Адміралтейств-колегії говорив: «корабельні майстри, так само драфцмани і тіммермани офіцерських чинів, перейменовуються в корабельні інженери»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Быховский И. А. Петровские корабелы. Л., Судостроение, 1982, с. 78.
  2. Веселаго Ф. Ф. Краткая история Русского Флота. Ч. 1, СПБ, 1875.
  3. Сорокин А. И., Краснов В. Н. Корабли проходят испытания. Л., издательство Судостроение, 1982 год. Архів оригіналу за 19 травня 2018. Процитовано 23 січня 2021.

Література[ред. | ред. код]

  • Голенищев-Кутузов І. Л. Собрание списков, содержащее имена всех служивших в российском флоте с начала оного флагманов, обер-сарваеров и корабельных мастеров и ныне служащих в оном и при Адмиралтействе как флагманов, так штаб- и обер-офицеров. СПб., 1764.