Друцькі-Коноплі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Друцьк-Конопля)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Друцькі-Коноплі
Герб роду
Рід
Друцькі-Коноплі
Титул Князі
Період XV ст.~
Місце походження Білорусь Білорусь
Держава
Гілки роду Коноплі-Соколинські, Сапіги, Лукомські та ін.
Споріднені роди Друцькі
Резиденції Конопельці

Друцькі-Коноплі (також Коно́плі-Соколинські або Коно́плі) — княжий (князівський) рід білорусько-українського походження, який є гілкою князів Друцьких. Прізвище походить від прізвиська одного з їх предків; також вживалось прізвище Соколінські, як маєтків у містечку Сокольня, розташованого в Оршанському повіті, поблизу Друцька, в якому рід Коноплів-Соколінських, як і інші князі, що походять від роду Друцьких, мав уділ.

Родоначальником був князь Федір Федорович «Конопля», син князя Федора Бабича, онук князя Івана «Баби» Друцького, нащадки якого одружуються з князями Лукомськими та Сапігами. Рід вимер по чоловічій лінії в третьому поколінні, після смерті князя Лева Коноплі (†1552). Останньою відомою представницею роду була княгиня Богдана (†1584), одружена вперше з князем Лукомським, а вдруге з Іван Сапігою.

Родові маєтки Соколине, Конопельчиці та інші володіння у Друцькому князівстві після смерті Лева Коноплі перейшли до дітей Богдани Костянтинівни від князя Івана Сапіги.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Wolff J., Kniaziowie litesko-ruscy od konca XIV wieku. Warszawa, 1895.
  • Насевіч В. Друцкія-Каноплі. Вялікае княства Літоўскае: Энцыклапедыя. У 3 т. Мн.: Беларуская Энцыклапедыя, 2005. Т. 1: Абаленскі — Кадэнцыя. 688 с. ISBN 985-11-0314-4 (т. 1)