Дуррані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дуррані (пушту دراني‎) або Абдалі (пушту ابدالی‎) — назва головного пуштунського племені, що проживало на території сучасних Афганістану та Пакистану. Первинно відоме під назвою абдалі, але після утворення у 1747 році Дурранійської імперії почало йменуватись дуррані.[1] За оцінками кількість представників цієї народності становить 16% від загальної кількості населення Афганістану або 5 мільйонів осіб.[2] Дуррані проживають на всій території Афганістану, окрім цього, значна частка цієї народності проживає на території Пакистану (в основному у західних регіонах країни).

Серед дуррані було багато видатних діячів, зокрема одна з афганських королівських родин походила з цього племені. Дуррані також посідали визначні пости в урядових та громадських організаціях, займались торгівлею та підприємницькою діяльністю, військовою справою.

Історія[ред. | ред. код]

Ахмед-шах Абдалі засновник Дурранійської імперії

Дуррані походять, як і інші пуштуни з Індоєвропейської групи. Були відомі як абдалі приблизно з VII до середини XVIII століття, коли Ахмед-шах Дуррані був обраний новим еміром та започаткував Дурранійську імперію.[3] Він об'єднав пуштунські племена та змінив своє власне ім'я з Ахмед-шаха Абдалі на Ахмед-шаха Дуррані. З цього часу монархи Афганістану були представниками династії Дуррані.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Енциклопедія Британіка, Durrani [Архівовано 5 червня 2008 у Wayback Machine.]
  2. 14 етнологічна доповідь. Архів оригіналу за 23 січня 2008. Процитовано 26 березня 2012.
  3. The Afghans (2002). Willem Vogelsang. Стор. 229.

Посилання[ред. | ред. код]