Дюна: Битва біля Корріно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Dune: The Battle of Corrin»
Файл:Dune The Battle of Corrin (2004).jpg
Автор Браян Герберт і Кевін Джеймс Андерсон
Країна United States
Мова English
Серія Legends of Duned
Жанр наукова фантастика
Видавництво Tor Books
Видано 2004
Тип носія Print (hardback & paperback)
Сторінок 620
ISBN 0-7653-0159-8
Попередній твір Дюна: Хрестовий похід проти машин
Наступний твір Сестринство Дюниd[1]

«Дюна: Битва при Корріні»науково-фантастичний роман Браяна Герберта та Кевіна Дж. Андерсона 2004 року, дія якого відбувається у вигаданому всесвіті «Дюни» , створеному Френком Гербертом. Це третя книга в трилогії -приквелі «Легенди Дюни», дія якої розгортається за 10 000 років до подій знаменитого роману Френка Герберта «Дюна» 1965 року.[2] Серіал розповідає про вигаданий Батлеріанський джихад, хрестовий похід останніх вільних людей у Всесвіті проти мислячих машин, жорстокої та домінуючої сили, яку очолює розумний комп’ютер Омніус.

Події роману відбуваються через повне століття після початку Батлеріанського джихаду та поділяються на дві частини, перша починається в 108 році BG (до Гільдії) і детально описує біологічну війну, яку ведуть мислячі машини проти людей. Друга частина роману починається в 88 BG і охоплює події після Великої чистки, що призвело до доленосної битви при Корріні. Наприкінці серії «Легенди Дюни» кілька сюжетних ліній, розпочатих у попередніх двох романах, ведуть до політичного та соціального клімату, який добре закріпився в оригінальній серії «Дюна » Френка Герберта.

Dune: The Battle of Corrin піднялася на 9 місце в списку бестселерів The New York Times за другий тиждень публікації.[3]

Стислий зміст сюжету[ред. | ред. код]

Машинний вічнорозум Омніус продовжує свої плани знищити всіх людей у Всесвіті. Після того, як його вперше запропонував зрадник Йорек Турр, захоплений Тлулакса Рекур Ван і незалежний робот Еразмус створили РНК- ретровірус. Потім Омніус запускає капсули, що містять ретровірус, щоб заразити планети, населені нещасними людьми. З рівнем прямої смертності 43% вірусу вдалося ефективно скалічити Лігу знаті, зробивши їх уразливими для нападу.

Виявлено, що споживання пряного меланжу сприяє зміцненню імунітету до ретровірусу та зупинці його прогресування у деяких уже інфікованих. Омніус, не знаючи, що вірус було ефективно зупинено, готується до другої фази своєї атаки. Зібравши основну частину машинних армій, розміщених на різних синхронізованих планетах, вічнорозум запускає величезний флот до столиці Ліги Салуси Секундус. Дізнавшись про неминуче знищення у вигляді машинного флоту, Воріан Атрідес формулює план, за яким люди можуть здійснити імпульсно-атомні атаки на всі незахищені синхронізовані світи, повністю позбавивши всесвіт від Омніуса. Однак цей план передбачав використання все ще ненадійної технології згортання простору, щоб здійснити атаки до того, як машини зможуть відкликати флот на шляху до Салуси. Велика чистка успішно знищила Омніус на всіх планетах, крім однієї, хоча й з жахливою ціною людських життів, оскільки кожна планета була перетворена на шлак, і хоча всі машини були знищені, усі захоплені люди та раби на цих планетах також були вбиті.. Кожного разу, коли людські армії згортають простір на нове місце, рівень виснаження становить 10% через ненадійні космічні папки через принцип невизначеності. Загалом це становило мільярди втрачених життів. Люди також не можуть знищити Омніуса в основному синхронізованому світі Коррін. У той час як інші втілення Вічного розуму піддаються нападу, когітор Відад подорожує до Корріна та попереджає Корріна-Омніуса про контрнаступ людей. Машинний парк відкликано, щоб захистити останню фортецю. Незважаючи на це, джихад Серени Батлер оголошено завершеним. Велика чистка закінчилася безвиході між людьми та мислячими машинами на планеті Коррін. Незважаючи на те, що не в змозі знищити машини, людська армія може захопити їх у пастку на Корріні, оточивши планету сіткою супутників-скремблерів, так що будь-яка мисляча машина, яка спробує покинути її, матиме знищений гелевий розум. Така ситуація триває майже 20 років, коли машини не можуть втекти, а більшість людей не бажають вступати в нову битву.

Омніус, знову ж таки за пропозицією Турра, посилає машини з примітивним розумом, які можуть уникати мережі скремблера, щоб атакувати Салусу Секундус і Россака. Ці атаки мають обмежений ефект, але достатньо, щоб нагадати людям, що машини все ще є загрозою. Рекламуючи свою перемогу над Титанами (див. нижче ), Воріан Атрідес переконує Лігу атакувати Корріна. Зіткнувшись із роботами, які використовують живі щити та не можуть використовувати свою основну тактичну зброю через зраду Абулурда Харкконена, Армія людства загрузла навколо Корріна. Вони змушені використовувати більшу частину своїх атомів, щоб знищити роботів-захисників. Відбувається наземний наступ найманців Гіназа, який нарешті знищує Омніуса, але не раніше, ніж він надішле невідоме радіоповідомлення в космос. Після битви при Корріні віце-король Файкан Батлер перейменовує себе на Файкана Корріно на честь пам'яті.

Культ Серени[ред. | ред. код]

Побачивши, як її батьки піддалися Бичу Машини («демона»), і ледь вижила сама, Рейна Батлер починає свій особистий хрестовий похід проти мислячих машин. Стверджуючи, що їй привиділася сама Серена Батлер (можливо, галюцинація, спричинена її хворобою), Райна починає трощити все, що нагадує мислячі машини, включаючи навіть нешкідливі пристрої та вкрай необхідне медичне обладнання. Нова група, відома як мученики, яка поклоняється трьом мученикам: Серена Батлер, Маніон Невинний та Ібліс Гінджо, миттєво підхоплюється місією Рейни. На чолі з Рейною Культ Серени спричиняє ще більше хаосу для людей. Незважаючи на притаманне лицемірство (наприклад, знищення деяких технологій, але постійне використання космічних кораблів) у групі, спадщина культу зберігається. Основна заповідь у католицькій Біблії Orange «не створюй машину, подібну до людського розуму» приписується безпосередньо Рейні Батлер. Крім того, група несе відповідальність за суворі закони, які забороняють усі мислячі машини під страхом смерті (і іноді тортур).[4]

Протягом 20 років безвиході три титани, що залишилися, Агамемнон, Юнона та Данте, намагаються відновити свою імперію цимеків. Під час обстеження Волаха IX, який був спустошений під час Великої чистки, для можливих вижилих, які потребують допомоги, Прімеро Квентін Батлер (батько Файкана та Абулурда Харконнена) був схоплений цимеками та доставлений до фортеці Титанів на Гессрі. Там його катують і самого перетворюють на цимека. Дізнавшись про це, Воріан Атрейдес вдає, що вийшов на пенсію, і їде до Гессри. Опинившись там, він повертає довіру свого батька Агамемнона. Під час остаточного перевороту Воріан і Квентін успішно вбивають титанів і їхніх підлеглих цимеків, але ціною життя Квентіна.

Спадщина[ред. | ред. код]

Ворожнеча між Атрідесами та Харконненами[ред. | ред. код]

Сюжетна лінія роману — це стосунки між Воріаном Атрідесом і Абулурдом Батлером. Абулурд шалено відданий своєму наставнику Воріану. Воріан розповідає Абулурду правду про смерть Ксав’єра Харконнена та про те, що саме Ібліс Гінджо зрадив людство, а не Ксав’єр. Абулурд змінює своє прізвище на Харконнен, яке ненавидить більшість у Лізі. Хоча це заважає військовій кар’єрі Абулурда, Воріану все ж вдається підвищити його до Другого в Армії Джихаду і, нарешті, до Башара в Армії Людства. Разом вони клянуться виграти війну проти мислячих машин, а коли цю мету буде досягнуто, очистити ім’я Ксав’єра Харконнена.

Їхні стосунки погіршуються під час битви при Корріні, коли вони стикаються з живим щитом. Еразм помістив два мільйони полонених людей у низку вантажних контейнерів, які вибухають, коли людський флот наступає, і називаються мостом Гретгір. Воріан вважає, що принесення в жертву полонених людей є необхідною втратою, але Абулурд не погоджується. Обидва сперечаються, доки Воріан не звільняє Абулурда від командування й не наказує його затримати. В останній спробі врятувати полонених Абулурд деактивує зброю всього флоту, що робить атаку Корріна складнішою та небезпечнішою та зрештою спричиняє набагато більші втрати. Нікому не відомо, що робот Еразмус вимкнув програму живого щита, врятувавши людей на орбіті. Після перемоги Воріан звільняє Абулурда і визнає його боягузом, але не зрадником, як його дід Ксав’єр, і виключає з Ліги. Після того, як Абулурда засудили до вигнання на Ланкевейлі, його діти чують історії про те, як у них вкрали дворянство. Коли Абулурд помирає від лихоманки, його сини стверджують, що це Воріан Атрідес приніс лихоманку, щоб знищити Харконненів. Коли дім Харконненів повертається до імперії, їхні дикі звинувачення в домі Атрідесів сприймаються як правда. Так починається ворожнеча між Домом Атрідесів і Домом Харконненів.

Бене Джессерит[ред. | ред. код]

Чарівниці Россака роблять останні кроки до того, щоб стати сестринством Бене Ґессерит, коли після Великої чистки відбувається відродження машинної чуми. Ракелла Берто-Анірул (онука Воріана Атрідеса) і Мохандас Сук, два лікарі, прибувають, щоб допомогти з новим спалахом. Після зараження Ракелла чудесним чином одужує завдяки речовинам, знайденим на планеті. Параноїка та відчуття, що лікар може якимось чином узурпувати її владу, лідер Чарівниць, Тісія Сенва, отруює Ракеллу препаратом Россака. Замість того, щоб вбити її, це випробування пробуджує іншу пам’ять у Ракеллі. Їй вдається внутрішньо перетворити отруту на нешкідливу речовину, таким чином вона першою зазнає того, що згодом стане Агонією Прянощів. Тісія вбиває себе, і мається на увазі, що Ракелла стає першою преподобною матір'ю Бене Ґессерит.[5] Після Батлеріанського джихаду Ракелла бере на себе владу над Чарівницями Россака та їхніми програмами розведення та засновує школу думки Бене Гессерит.

Школа Сук[ред. | ред. код]

Після того, як ситуація на Росаку вирішується, Мохандас Сук вирушає на місію «сформувати медичну школу, якої Ліга ніколи не бачила».[6] Пізніше це, звичайно, стало відомо як школа Сук.

Гільдія[ред. | ред. код]

Сповнена рішучості знайти рішення проблеми згортання простору, Норма Сенва експериментує на собі, закриваючись у резервуарі, наповненому газоподібним меланжем. Після жахливої мутації вона з’ясовує, що здатна вести корабель у просторі складок. Наприкінці книги Норма та її син проводять навчання для наступного покоління навігаторів. VenKee Enterprises продовжує утримувати свою монополію на Space Folding і продовжує зміцнювати свою компанію, згодом перетворившись на Гільдію навігаторів.

Ментати[ред. | ред. код]

Еразм продовжує свій експеримент зі своїм підопічним Гілбертом Олбансом, якого він називає своїм Ментатом. Через сімдесят років стає зрозуміло, що незалежний робот любить свого «сина», хоча він не має проблем з жорстоким поводженням з іншими людьми. Коли Гілбертус прокрадається до одного з вантажівок мосту Гретгір, у якому знаходиться клон Серени Батлер, якою він закоханий, Еразм відключає вибуховий механізм, щоб врятувати його. Роблячи це, Еразм прирікає всю машинну імперію. Усвідомлюючи, що Гретгір правитиме Всесвітом, він пропонує Гілбертусу навчити інших людей «ефективно мислити». Очевидно, Еразм виживає в битві, коли Гілберт таємно вивозить його ядро пам'яті.[7]

Фрімени[ред. | ред. код]

Під час ажіотажу за спеціями, щоб допомогти впоратися з епідемією ретровірусу, багато старателів приїжджають на Арракіс. У романі розповідається про боротьбу між Ізмаїлом, який бажає дотримуватися суворої традиції Зенсунні, та його пасинком Ельхіімом, який хоче отримати прибуток від іноземців. Не маючи змоги схилити Ельхійма, Ізмаїл викликає його на дуель із піщаним черв’яком і програє. Незважаючи на поразку, багато зенсунні вирішують покинути громаду та піти за Ізмаїлом як вільні люди Арракіса.

Рецепція[ред. | ред. код]

Dune: The Battle of Corrin піднялася на 9 місце в списку бестселерів The New York Times за другий тиждень публікації.[3]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. https://www.cosmopolitan.com/entertainment/books/a44216836/dune-books-in-order/
  2. SCI FI Channel Auction to Benefit Reading Is Fundamental. PNNonline.org (Internet Archive). 18 березня 2003. Архів оригіналу за 28 вересня 2007. Процитовано 28 вересня 2007. Since its debut in 1965, Frank Herbert's Dune has sold over 12 million copies worldwide, making it the best-selling science fiction novel of all time ... Frank Herbert's Dune saga is one of the greatest 20th Century contributions to literature.
  3. а б Hardcover Fiction: September 12, 2004. The New York Times. 12 вересня 2004. Архів оригіналу за 28 листопада 2013. Процитовано 28 листопада 2013.
  4. Herbert, Brian. Dune:The Battle of Corrin. Tor, 2004. p. 570
  5. Herbert, Brian. Dune:The Battle of Corrin. Tor, 2004. p. 519.
  6. Herbert, Brian. Dune:The Battle of Corrin. Tor, 2004. p. 664.
  7. Herbert, Brian. Dune:The Battle of Corrin. Tor, 2004. p. 640-641, 646.

[[Категорія:Книги, видані Tor Books]] [[Категорія:Хроніки Дюни]] [[Категорія:Науково-фантастичні романи 2004]] [[Категорія:Сторінки з неперевіреними перекладами]]