Едмон Дебомарше

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едмон Дебомарше
фр. Edmond Debeaumarché
Ім'я при народженні фр. Edmond Paul Debeaumarché
Народження 15 грудня 1906(1906-12-15)[1][1]
Діжон
Смерть 28 березня 1959(1959-03-28) (52 роки)
Сюрен
Країна  Франція
Партія Французька секція робітничого інтернаціоналу
Війни / битви Друга світова війна
Нагороди
Воєнний хрест 1939—1945 великий офіцер ордена Почесного легіону командор ордена Почесного легіону офіцер ордена Почесного легіону Кавалер ордена Почесного легіону медаль Свободи офіцер ордена Корони кавалер ордена Визволення Medal of deportation and internment for facts of Resistance

Едмонд Поль Дебомарше (нар. 15 грудня 1906(19061215), Діжон (Кот-д'Ор) — 28 березня 1959, Сюрен (О-де-Сен) — військовий діяч Франції, герой Опору, нагородженим Орденом визволення Франції («соратник визволення»).

Біографія[ред. | ред. код]

Будучи спочатку авіатором, не зміг стати пілотом через слабкий зір. Після цього йде на службу на Пошту, телеграф і телефон (французька служба зв'язку та пошти). Мобілізований у вересні 1939 року як зв'язківець, демобілізований у червні 1940 року, і, відмовившись від поразки, вступає до лав опору.

Друга світова війна[ред. | ред. код]

У поштовому міністерстві PTT Ернест Прувост, за сприяння Сімони Мішель-Леві і Моріса Орве створює групу опору національного рівня під назвою ACTION PTT, до якої Дебомарше приєднується трохи пізніше. У 1942 році він створив штаб PTT, так званий «Опір PTT» або «Служби зв'язку», на півночі. Згодом деякі члени опору перегруповуються, Action PTT і штаб PTT об'єднуються в 1943 році в «Опір PTT».

Штаб PTT бере на себе поштовий зв'язок «Братства Нотр-Дам», розвідувальної мережі, створеної полковником Ремі, і співпрацює з більш воєнними цілями з Цивільною і військовою організацією CMO. У липні 1943 року Служба швидкої допомоги, яку він створив для доставки нелегальної пошти, досягла Нормандії.

День J / день D. Висадка в Нормандії[ред. | ред. код]

Після першого арешту гестапо 2 січня 1944 роки йому вдалося отримати три секретних кодифікаційних код, які використовуються французьким військом Дарнанда, і використовувати їх для розшифровки копій всіх зашифрованих телеграм, які проходять через паризький телеграфний центр і передати їх британським секретним службам. У день J він запобіг всіх руйнувань і диверсій каналів телефонного зв'язку відповідно до свого «фіолетовим» планом, прийнятим англійцями, проти диверсій телекомунікацій противником, для супроводу висадки союзників у Нормандії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б база даних Léonoreministère de la Culture.