Елізабет Веттлауфер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елізабет Веттлауфер
Ім'я по народженню: Elizabeth Tracy Mae Wettlaufer
Дата народження: 10 червня 1967(1967-06-10) (56 років)
Громадянство: Канада
Робота: зареєстрована медсестра
Період вчинення: 2007 —2016
Регіон вчинення: Південно-Західне Онтаріо, Канада
Дата арешту: 25 жовтня 2016
Покарання: Довічне позбавлення волі

Елізабет Трейсі Мей «Бете» Веттлауфер[1] (уроджена Паркер; нар. 10 червня 1967(1967червня10))[2] — канадська серійна вбивця та колишня зареєстрована медсестра, яка зізналася у вбивстві восьми людей похилого віку та спробі вбивства ще шістьох на Південно-Заходому Онтаріо між 2007 та 2016 роками[3]. Її жертвами стали 14 осіб, тому її називають однією з найгірших серійних убивць в історії Канади[4].

Ранні роки[ред. | ред. код]

Елізабет Веттлауфер народилася та виросла у селищі Зорра, сільської громади поблизу Вудстоку, Онтаріо[4]. Виросла у родині вірних баптистів[5], після закінчення школи Гурон Парк у середині 1980-х вона здобула ступінь бакалавра консультанта з релігійної освіти у Лондонському баптистському біблійному коледжі. Потім Веттлауфер вивчала медсестринську справу у коледжі Конестога[6].

Кар'єра[ред. | ред. код]

У 2007 році Веттлауфер взяли на роботу у заклад довгострокового догляду у Вудстоку. Спочатку вона справляла враження турботливої та професійної колеги. Однак протягом усього перебування на посаді Веттлауфер боролася зі зловживанням психоактивними речовинами й алкоголізмом. Її звинуватили у появі на робочому місці у нетверезому стані, ба більше знайшли непритомною у підвалі закладу під час нічної зміни. Веттлауфер була відсторонена чотири рази за «помилки, пов'язані з ліками», а потім остаточно звільнена у березні 2014 року через «серйозний» інцидент, коли вона дала неправильні ліки пацієнту[7].

Після звільнення Веттлауфер було важко втриматися на роботі. Вона знайшла місце у Лондоні, але втратила цю його, бо потрапила у реабілітаційний центр для наркозалежних у Ніагарі. Вона влаштовувалася на різні тимчасові роботи в інших будинках догляду. Веттлауфер зізналася сусідці, що її звільнили з однієї з цих робіт за крадіжку ліків, а з іншої за те, що вона допустила помилку під час прийому ліків, яка ледь не призвела до смерті пацієнта[7]. Вона також писала вірші про своє бажання вбивати[8].

Вбивства та замахи[ред. | ред. код]

Працюючи у Вудстоку Веттлауфер почала вводити деяким пацієнтам інсулін. Іноді дози було недостатньо, щоб вбити пацієнта; її звинувачували у нападі при обтяжуючих обставинах або замаху на вбивство, у чому вона зізналася. Перші злочини Веттлауфер здійснила десь між 25 червня і 31 грудня 2007 року. Вона зізналася, що вводила сестрам Клотільді Адріано (87 років) й Альбіні Демедейрос (88) інсулін, але доза була несмертельною і вони померли за природних обставин[9].

Перший випадок смерті від високої дози інсуліну стався 11 серпня 2007 року, коли Веттлауфер вбила 84-річного Джеймса Сілкокса, ветерана Другої світової війни та батька шістьох дітей. До березня 2014 року Веттлауфер також убила таких пацієнтів:

  • Моріс «Мо» Гранат (84)
  • Гледіс Міллард (87)
  • Гелен Метісон (95)
  • Мері Зуравінські (96)
  • Гелен Янг (90)
  • Морін Пікерінг (79)

Веттлауфер також вчинила замах на Майкла Пріддла (63) та Вейна Геджеса (57). Після звільнення з медичного центру у 2014 році вона влаштувалась на неповний робочий день доглядати за пацієнтами вдома. У той період вона вбила 75-річного Арпада Горвата у Лондоні, Онтаріо, вчинила замах на Сандру Таулер (77) у будинку для людей похилого віку у Парижі, Онтаріо та Беверлі Бертрам (68) у приватній резиденції в Інгерсоллі, Онтаріо

Зізнання, арешт і засудження[ред. | ред. код]

16 вересня 2016 року Веттлауфер потрапила на стаціонарну програму реабілітації наркозалежних у Центр наркоманії та психічного здоров'я (CAMH), психіатричної лікарні у Торонто[5]. Там вона зізналася співробітникам у вбивстві та замаху на своїх пацієнтів. Центр повідомив Коледж медсестер Онтаріо (CNO) і поліцейську службу Торонто[6]. Веттлауфер в електронному листі коледжу висловила прохання позбавити її медичної ліцензії, оскільки «навмисно завдала шкоди пацієнтам, яких [їй] довірили доглядати, і зараз знаходиться під слідством за ці злочини»[5]. Веттлауфер зізнавалася у вбивстві пацієнтів своєму адвокату, який порадив їй тримати це в таємниці і не повідомляла поліції[10]. Її офіційно звинуватили у восьми вбивствах 25 жовтня. Після подальшого розслідування їй також висунули звинувачення у чотирьох замахах на життя та двох при обтяжуючих обставинах 13 січня 2017 року. Веттлауфер відмовилася від права на попереднє слухання та зізналася у всіх звинуваченнях у суді 1 червня. 26 червня її засудили до восьми одночасних довічних термінів ув'язнення без права умовно-дострокового звільнення протягом 25 років.

У зізнанні Веттлауфер зазначила, що «знала різницю між правильним і неправильним», але у неї були «сплески», які вона не могла контролювати. Вона сказала: «Бог, чи диявол, чи що завгодно, хотів, щоб я це зробила». Після одного вбивства вона відчула «приплив… А потім [почула свій власний] сміх, який насправді був схожим на реготання з пекельної ями». Веттлауфер розповіла поліції, що намагалася припинити злочинну діяльність і поговорила про це з друзями, колишнім партнером і пастором, але ніхто не сприйняв її серйозно[11]. Під час допиту вона описала «сміх» не як чутний сміх, а як відчуття у грудях (візуально за допомогою рук), тоді як відчуття, яке спонукало її до передозування та подальшого вбивства, виникало у ділянці живота. Веттлауфер ніколи не стверджувала, що отримувала задоволення від убивств, заявляючи, що потім почувалася жахливо.

Веттлауфер відправили до жіночої в'язниці у Кітченері, Онтаріо[12]. У березні 2018 року її перевели до невстановленого безпечного закладу у Монреалі для отримання медичної допомоги.

Реакція державних та контролюючих органів[ред. | ред. код]

Ясір Накві, генеральний прокурор Онтаріо, та Ерік Госкінс, міністр охорони здоров'я та довгострокового догляду провінції, спільно оголосили в день винесення вироку Веттлауфер, що уряд провінції доручить публічне розслідування справи[13]. У повідомленні не розкривались усі деталі, оскільки уряд ще не визначив масштаби чи особу, яка очолить розслідування, а Накві та Госкінс натомість сказали, що розслідування «отримає такі відповіді, щоб така трагедія більше не повторювалася»[14]. Наприкінці липня 2017 року члени опозиційних Прогресивно-консервативної та Нової демократичної партій розкритикували затримку з проведенням розслідування, оскільки з моменту оголошення не було досягнуто жодного прогресу, а Законодавчі збори пішли на літні канікули[15].

1 серпня 2017 року провінційний уряд офіційно започаткував громадське розслідування щодо безпеки мешканців будинків для довгострокового догляду[16]. Комісаром розслідування було призначено суддю Апеляційного суду Онтаріо Ейлін Гіллез[17]. Планувалось, що під час розслідування будуть проводитись допити сімей жертв і проводитись публічні консультації у громаді, оскільки досліджуватимуть обставини смертей жертв Веттлауфер і законодавчі та політичні прогалини, які дозволяли їй продовжувати працювати медсестрою[18]. Головний адвокат розслідування заявив, що «будь-хто, починаючи від Веттлауфера та закінчуючи прем'єр-міністром Кетлін Вінн», можуть бути викликані для свідчень перед розслідуванням на основі виявлених доказів[19].

Коледж медсестер Онтаріо[ред. | ред. код]

Дисциплінарна комісія коледжу, скликана 25 липня 2017 року, висунула Веттлауфер звинувачення у професійній неправомірній поведінці[20]. Попри офіційне звинувачення та добровільну відмову від ліцензії комісія вимагала офіційного слухання для заборони їй займатися професією[21]. Веттлауфер відмовилася брати участь у слуханні та була визнана винною на підставі судових документів справи, а також її попереднього зізнання[1]. Дисциплінарна комісія визнала її поведінку «ганебною та нечесною», і її реєстрацію медсестри було офіційно анульовано на невизначений термін, тим самим заборонивши їй займатися медсестринською справою в Онтаріо. Дисциплінарної комісії з п'яти осіб, яка розглядала справу Веттлауфер, сказав, що це була «найкричущіша та найганебніша поведінка, яку коли-небудь розглядала ця комісія»[22].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Wettlaufer's nursing registration revoked at discipline hearing. News & Announcements (англ.). College of Nurses of Ontario. 25 липня 2017. Архів оригіналу за 31 липня 2017. Процитовано 26 липня 2017.
  2. Baum, Kathryn Blaze; White, Patrick (25 жовтня 2016). Friends of former Ontario nurse charged with murder stunned by allegations. The Globe and Mail.
  3. Dubinski, Kate (1 червня 2017). Ex-nurse Elizabeth Wettlaufer felt 'red surge' before killing elderly patients. CBC News. Процитовано 1 червня 2017.
  4. а б Lancaster, John (7 жовтня 2017). Seeing Red: How did a mild-mannered nurse from small-town Ontario become one of Canada's worst serial killers?. CBC News.
  5. а б в Contenta, Sandro (12 червня 2017). Nurses college under fire over Wettlaufer case. Toronto Star. Процитовано 14 червня 2017.
  6. а б Gillis, Wendy; Siekierska, Alicja; Goffin, Peter (29 жовтня 2016). From caring nurse to accused serial killer: who is Elizabeth Wettlaufer?. Toronto Star. Процитовано 3 червня 2017.
  7. а б Siekierska, Alicja (23 березня 2017). Unsealed court documents say ex-nurse suspended over medication errors. Toronto Star. Процитовано 21 жовтня 2021.
  8. Goldenthal, Howard (27 червня 2017). View into minds of killers? Look at their writing, say professors. CBC News.
  9. Timeline of events in case of former Ontario nurse Elizabeth Wettlaufer. Global News. The Canadian Press. 1 червня 2017. Процитовано 1 червня 2017.
  10. McQuigge, Michelle (2 червня 2017). 'If you ever do this again, we'll turn you in', pastor told killer nurse. Toronto Star. The Canadian Press. Процитовано 14 червня 2017.
  11. Fraser, Laura (2 червня 2017). Here's what ex-nurse Elizabeth Wettlaufer confessed about killing 8 patients. CBC News (en-CA) . Процитовано 13 квітня 2018.
  12. Flanagan, Ryan (26 вересня 2017). Life in prison: Behind the barbed wire at Grand Valley Institution. CTV News. Процитовано 21 вересня 2018.
  13. Ontario to hold public inquiry into Elizabeth Wettlaufer nursing home murders. Global News (англ.). The Canadian Press. 27 червня 2017. Процитовано 26 липня 2017.
  14. Ferguson, Rob (26 червня 2017). Case of killer nurse Elizabeth Wettlaufer to be subject of public inquiry. Toronto Star. Процитовано 26 липня 2017.
  15. Bieman, Jennifer (21 липня 2017). Elizabeth Wettlaufer: Critics impatient for details of province's killer nurse inquiry. London Free Press (en-CA) . Процитовано 26 липня 2017.
  16. About the Inquiry. Public Inquiry into the Safety and Security of Residents in the Long-Term Care Homes System (англ.). Архів оригіналу за 8 серпня 2017. Процитовано 7 серпня 2017.
  17. Butler, Colin (1 серпня 2017). Ontario names Justice Eileen Gillese to lead Wettlaufer inquiry. CBC News (англ.). Процитовано 7 серпня 2017.
  18. Lupton, Andrew (3 серпня 2017). Wettlaufer probe will include interview with families, public consultations. CBC News (англ.). Процитовано 7 серпня 2017.
  19. Wettlaufer could testify at inquiry; public hearings to start in 2018. CTV News Kitchener (en-CA) . 4 серпня 2017. Процитовано 7 серпня 2017.
  20. McIntosh, Emma (22 липня 2017). Serial killer Elizabeth Wettlaufer faces College of Nurses disciplinary hearing July 25. Toronto Star. Процитовано 26 липня 2017.
  21. Bieman, Jennifer (24 липня 2017). Elizabeth Wettlaufer: Nurses' regulatory body will hold disciplinary hearing Tuesday for the local health-care serial killer. London Free Press (en-CA) . Процитовано 26 липня 2017.
  22. Serial killer found guilty of professional misconduct by nursing college. National Post. The Canadian Press. 25 липня 2017. Процитовано 26 липня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]