Елін Рейс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Елін Рейс
Елін Рейс
Елін Рейс
Особисті дані
Повне ім'я Елін Вілларес Рейс
Народження 15 квітня 1989(1989-04-15) (35 років)
  Агуаї, Сан-Паулу, Бразилія
Зріст 163 см
Вага 60 кг
Громадянство Бразилія Бразилія
Позиція воротар
Інформація про клуб
Поточний клуб Іспанія «Гранаділья Тенеріфе»
Номер 13
Юнацькі клуби
2000—2007
2008—2011
Бразилія «Гуарані»
США «ЮКФ Найтс»
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
2012 Фінляндія «Сейнайоен Мімміліга» ? (-?)
2016 Бразилія «Ферроварія» 8 (-?)
2017 Угорщина «Дьйор» ? (-?)
2018—н.ч. Іспанія «Гранаділья Тенеріфе» 84 (-?/1)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
2016—н.ч. Бразилія Бразилія 15 (-?)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Елін Вілларес Рейс або просто Елін Рейс (порт.-браз. Aline Villares Reis / Aline Reis; нар. 15 квітня 1989, Агуаї, Сан-Паулу, Бразилія) — бразильська футболістка, воротар іспанського клубу «Гранаділья Тенеріфе» та національної збірної Бразилії. Алін ставала ключовим гравцем у кожній команді, до складу якої переходила. Вона відома своїм атлетизмом, швидкістю та спритністю, стрибучістю та високим технічним рівнем, вважається Хорхе Кампосом у жіночому футболі.

Клубна кар'єра[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Елін виросла в Кампінасі, Бразилія. Футболом розпочала займатися у Спортивному центрі Кареки, а в 2000 році успішно пройшла перегляд у «Гуарані», де спочатку грала за футзальну команду, а полтім і за молодіжний склад футбольної команди. Проте подальших перспектив у команді не побачила й швидко почала занепадати духом. Під час одного з матчів її помітив скаут зі США та запропонував спробувати свої сили за кордоном[2].

США[ред. | ред. код]

У 18-річному віці переїхала до Орландо, штат Флорида, щоб навчатися в Університеті Центральної Флориди й водночас виступати за його футбольну команду «ЮКФ Найтс» у National Soccer Coaches Association of America (NSCAA). Елін протягом чотирьох років виходила у стартовому складі в матчах футбольної команди Університеті Центральної Флориди (за винятко двох поєдинків) й отримала відзнаку Всецентрального регіону NSCAA та Всіх конференцій США за всі чотири сезони. Загалом зіграла 2 278 хвилин у складі університетської команди. У свій перший рік (2008) вона отримала Всеамериканську відзнаку NSCAA, ставши однією з трьох першокурсників країни, призначених до першої або другої команд, і першим гравцем UCF за попередні 13 років, який заслужив визнання All-America, пішовши слідами гравчині століття Мішель Екерс. Вона продовжила свою кар’єру, посідаючи друге місце в університетській історії за кількістю здійснених сейвів протягом кар’єри (347), четверте за результатами шотаутами (28) та шосте за середньою кількістю пропущених м'ячів (1,04), названа гравцем № 1 UCF в епоху C-США[3][4].

Аманда Кромвелл,яка була головним тренером UCF під час кар’єри Елін в коледжі, заявила, що вона «гравець мрії кожного тренера і товариш по команді кожного гравця».

Повернення на батьківщину та виступи в Європі[ред. | ред. код]

Після завершення кар’єри гравця на університетської ліги Елін професійно грала у Фінляндії за клуб першого дивізіону «Сейнайоен Мімміліга», а також працювала директором з футбольних операцій у своїй альма-матер, Університеті Центральної Флориди, одночасно здобуваючи ступінь магістра в галузі спорту та фізичних вправ. Наприкінці 2013 року Елін приєдналася до тренерського штабу жіночого футболу «УКЛА Брюїнс» на посаду тренера воротарів. У грудні 2015 року вона залишила Каліфорнійський університет, щоб грати за «Ферроварію» на батьківщині.

У 2017 році Елін протягом 5 місяців виступала у жіночій вищій лізі Угорщини, граючи за «Дьйор», але покинула клуб разом з іншими гравцями-збірниками через те, що їм не виплачували зарплату.

У 2018 році Елін підписала контракт з клубом вищого дивізіоні Іспанії «Гранаділья Тенеріфе», де вона зараз грала протягом 3 сезонів (2018/2019 - 2019/2020 - 2020/2021). Елін — збірниця, яка зіграла найбільшу кількість матчів у чемпіонаті Іспанії (84).

Кар'єра в збірній[ред. | ред. код]

Вперше Елін викликали до табору національної збірної Бразилії у липні 2009 року під час кар’єри в університеті. Незважаючи на те, що її офіційний дебют у національній збірній відбувся пізніше, під час кар'єри національної збірної Елін була учасником декількох тренувальних таборів та товариських матчів з Бразилією. У 2016 році, після визначного весняного сезону з «Ферроварією», Рейс знову завоював місце у списку національних збірних та отримала контракт на проживання у збірній Бразилії (Seleção Permanente), яка готувалася до Олімпійських ігор 2016 у Ріо. У списку були ще три воротарі, окрім Елін, але після періоду тренувань та підготовки до Олімпійських ігор вона виборола одне з двох місць для воротарів у фінальному списку з 18 гравчинь, які поїхали Олімпіаду. Рейс відсунула основного воротаря на чемпіонату світу 2015 року на запасне місце у воротах. Дебютувала у збірній під час літніх Олімпійських ігор 2016 року в Бразилії, зігравши всі 90 хвилин проти Південної Африки, на Арена да Амазонія в Манаусі в присутності 42 тисяч вболівальників. Матч завершився з рахунком 0:0. Проте основним воротарем на турнірі була Барбара.

З 2016 року Елін щорічно захищала ворота національної збірної Бразилії на всих великих футбольних турнірах. Разом з національною командою виграла Кубок Америки 2018 року, брала участь у чемпіонаті світу 2019 року та в Олімпіаді 2020 року в Токіо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Olympedia — 2006.
  2. ‘Jogar futebol feminino é estar do lado das minorias’, diz goleira da seleção. observatorioracialfutebol.com.br. Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 29 червня 2019.
  3. Aline Reis. University of Central Florida. Архів оригіналу за 11 вересня 2016. Процитовано 13 серпня 2016.
  4. Aline Reis. NSCAA Senior Class Award. Архів оригіналу за 21 серпня 2016. Процитовано 13 серпня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]