Емблема Махараштри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема Махараштри
Деталі
Носій Уряд Махараштри
Щит Лампа Дія Самаї
Девіз प्रतिपच्चंद्रलेखेव वर्धिष्णुर्वि श्व वंदिता महाराष्ट्रस्य राज्यस्य मुद्रा भद् राय राजते на санскриті, що перекладається як «Слава цієї печатки уряду штату Махараштра зростатиме як місяць першого дня.
Інші елементи квітка лотоса
Використання На всіх актах Ніямасабхи; на всіх документах, виданих державою для громадськості; на всій державній кореспонденції державного уряду та його установ, а також на зовнішніх частинах усіх громадських державних будівель

Емблема Махараштри — офіційна печатка уряду індійського штату Махараштра.[1]

Дизайн[ред. | ред. код]

Емблема являє собою круглу печатку із зображенням лампи Дія Самаї в оточенні 16 квітів лотоса.[2] Між самайською лампою та квітами лотоса — девіз на санскриті, प्रतिपच्चंद्रलेखेव वर्धिष्णुर्वि श्व वंदिता महाराष्ट्रस्य राज्यस्य मुद्रा भद् राय राजते, (Pratipaccandralēkhēva vardhiṣṇurviśva vanditā mahārāṣṭrasya rājyasya mudrā bhadrāya rājatē), що перекладається як «Слава цієї печатки уряду штату Махараштра зростатиме як місяць першого дня. Їй поклонятиметься світ і сяятиме лише для благополуччя своїх людей». Девіз заснований на девізі, знайденому на «Раджмудрі» (королівській печатці), яку використовував маратхський король XVII століття Чхатрапаті Шіваджі, єдина відмінність полягає в тому, що ім'я монарха замінено назвою держави.[3]

Історичні емблеми[ред. | ред. код]

Колишні княжі держави в Махараштрі[ред. | ред. код]

Прапор уряду штату[ред. | ред. код]

Уряд Махараштри може бути представлений прапором із зображенням емблеми штату на білому полі.[4][5]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. मुख्य पृष्ठ - महाराष्ट्र शासनाचे अधिकृत संकेतस्थळ, भारत. maharashtra.gov.in. Процитовано 16 березня 2022.
  2. Maharashtra. Hubert-herald.nl. Процитовано 15 березня 2020.
  3. Chavan, Vijay (17 липня 2018). State govt’s spin on Chhatrapati Shivaji’s rajmudra draws public ire. Pune Mirror (en-IN) . Процитовано 16 березня 2022.
  4. Maharashtra State Of India Flag Textile Cloth Fabric Waving On The Top Sunrise Mist Fog Stock Illustration - Illustration of holiday, country: 127909976. Dreamstime. Процитовано 16 березня 2022.
  5. Indian states since 1947. Worldstatesmen. Процитовано 16 березня 2022.