Енні Феольде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Енні Феольде
Annie Feolde
Народилася 15 червня 1945(1945-06-15) (78 років)
м. Ніцца
Країна  Франція
Діяльність шеф-кухарка
Знання мов французька
Нагороди

Зірка Мішлен[d] (1992)

Енні Феольде - французька шеф-кухарка, найвідоміша за те, що вона отримала три зірки Мішлен у своєму ресторані Enoteca Pinchiorri у Флоренції, Італія. Вона була першою шеф-кухаркою в Італії, яка завоювала цей рівень визнання, і лише четверта за всю історію кулінарії.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 15 червня 1945 р. у місті Ніцца, Франція. Батьки керували готелем. Після закінчення школи, Енні Феольде переїхала до Марселя, де працювала у Ла-Пості, а потім переїхала до Парижа. Вона почала подорожувати далі для вдосконалення своїх мовних навичок, спочатку до Лондона, де жила з родиною. Пізніше Енні поїхала у Флоренцію (Італія) і була змушена працювати кухарем у місцевому ресторані, щоб покрити витрати на життя. Це означало, що вона не могла дозволити собі відвідувати італійську мовну школу, як планувалося, а натомість вивчила мову, взаємодіючи з клієнтами.[1] Енні Феольде познайомилася з сомельє та колекціонером вина Джорджіо Пінчіоррі у 1970 році. Вони разом відкрили Enoteca Pinchiorri, де Феольде була головним шеф-кухарем. Спочатку це був винний бар, де подають закуски, але вже у 1974 році він став повним рестораном, де подають гарячу їжу.

"Мої батьки, які провели все життя, працюючи в "Négresco" в Ніцці, розповідали мені про дві основні сторони життя, проведеного в служінні громадськості: величезному задоволенню, яке ви отримуєте від контакту з людьми та однаково величезній жертві, яку ви робите саме у вашому приватному житті. Саме тому я зробила усе, що могла, щоб уникнути цієї професії. Але я передумала, коли зустрілася з Джорджіо Пінчіоррі у Флоренції. Прихильник французьких та італійських вин, йому потрібна була їжа для супроводу його прекрасного винного льоху ... І саме ця скромна роль привела мене до шляху стати першою жінкою в Італії, яка здобула три зірки Мішлен. Іншими словами, я самоучка і пишаюся тим, що я є такою, що я запальний послідовник рецептів та традицій Італії, які я зібрала і практикувала 40 років, які я провела у столиці Тоскани. Моя кухня - італійська, заснована на місцевих інгредієнтах, і я використовую сучасні прийоми, щоб максимально використати їхній смак і справді зробити їх надзвичайно приємним смачним експериментом.[2]

Досягнення[ред. | ред. код]

Енні Феольде вперше з'явилася на італійському телебаченні на прохання харчового критика Едоардо Распеллі, який надихнув її на розробку сучасного в програмі «Італійська кухня» Вона отримала свою першу зірку Мішлен в 1981 році у Enoteca Pinchiorri ; дует з'ясував це лише тоді, коли Пінчоррі придбав журнал Michelin. Друга зірка прийшла наступного року, а третя - у 1992 році. Це зробило Феольде першим шеф-кухарем в Італії, яка отримала три зірки Мішлен, і лише четверту жінка,яка змогла це зробити. До 40-річчя з відкриття Enoteca Pinchiorri, у 2014 році була опублікована автобіографія Енні Феольде та Джорджіо Пінчіоррі під назвою Pinchiorri a Due Voci (англ.: "Дует Пінчіоррі"), написана Леонардо Кастелуччі. У 2017 році Енні з'явилася однією із суддів телевізійного серіалу Top Chef Italia.[3] Енні досі тримає ці три зірки, цементуючи свою позицію одного з найбільших кухарів свого покоління, і тепер вона вперше приїжджає до Ланкаширу, щоб приготувати свої авторські тосканські страви тут, у Великій Британії. Мадам Пінчіоррі, вшанована в 2016 році виданням конгресу Identità Milano. І відкриття за кордоном не припиняються: у березні 2016 року в Дубаї відкрився The Artisan by Enoteca Pinchiorri.

Життєве кредо[ред. | ред. код]

"Ми повинні завжди пам'ятати про культуру місця, де ми народилися, тому що це наша ідентичність. Але ми повинні намагатися вдосконалюватись і йти в ногу з часом".[4]

Нагороди і відзнаки[ред. | ред. код]

  • 1980 : Посібник з еспресо 16/20.
  • 1981 : Посібник з еспресо 18/20
  • 1982 : одна зірка, Michelin Guide.
  • 1983 : вступ до Relais & Châteaux and Tradition et Qualité.
  • 1983 - 1992 : дві зірки, керівництво Мішлен.
  • 1984 : Посібник з еспресо 19,5 / 20.
  • 1984 - 2003 : винний глядач "Велична премія".
  • 1987 : Енні Féolde, Personnalité де l'Année Розрізнення Internationale, Париж.
  • 1992 : Перший ресторан в Італії, Pirelli Guide, результат, встановлений результатами в семи путівниках, включаючи Мішлен.
  • 1993 - 1994 : три зірки, Посібник Мішлен.
  • 1994 : Енні Феольде, Міжнародна премія Катерини де Медичі ; Джорджіо Пінчіоррі, премія Піноне д'Аргенто, Павулло, Модена.
  • 1995 - 2003 : дві зірки, керівництво Мішлен
  • 2003 : Енні Феольде, Американська академія наук про гостинність, П'ятизірковий алмаз.
  • 2004 рік : перший мішленівський ресторан Італії, результат, досягнутий в семи основних путівниках.
  • 2004-сьогодні : три зірки, керівництво Мішлен.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gordan, Lucy (2013). "The First Woman Chef in Italy with 3 Michelin Stars". Epicurean Traveler. Retrieved 25 November 2017.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 3 квітня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. "Top Chef Italia, Annie Feolde dell'Enoteca Pinchiorri anche nella seconda edizione "Top Chef Italia, Annie Feolde dell'Enoteca Pinchiorri anche nella seconda edizione"". Firenze Today (in Italian). 1 September 2017. Retrieved 25 November 2017.
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 31 січня 2020. Процитовано 3 квітня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)