Ефект покатого бордюру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ефект покатого бордюру — це явище, коли спеціальна функція для людей з інвалідністю використовуються та цінуються більшою групою людей, ніж група людей, для яких вона розроблена. Наприклад, багато людей, які чують, використовують субтитри.[1] Це явище названо на честь покатих бордюрів – пандусів, що складаються з частин тротуару – які спочатку були створені для доступності у певних місцях на інвалідних візках, але тепер є універсальними та більше не є вузько специфічними для людей з інвалідністю.[2][3]

Ефект покатого бордюру — це підмножина універсального дизайну, який є цілеспрямованим проєктуванням середовища, щоб воно було доступним для всіх людей, незалежно від можливостей чи обмежень.[4] Ефект заниженого бордюру дещо відрізняється від універсального дизайну, оскільки це явище часто є ненавмисним, але призводить до подібного результату.

Ефект покатого бордюру став помітним явищем, оскільки суспільство більше зосереджується на створенні доступного та інклюзивного середовища. Наслідки ефекту зрізання бордюрів включають підвищення обізнаності населення про універсальний дизайн. Ефект скорочення обмежень допоміг довести, що можуть бути економічні вигоди від включення або розвитку доступності в бізнес-середовищі.[5] Серед позитивних наслідків ефект покатого бордюру також призвів до негативних змін, таких як відсутність індивідуального дизайну для людей з інвалідністю.[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fueling the Creation of New Electronic Curbcuts. The Center for an Accessible Society. 1999. Архів оригіналу за 20 грудня 2018. Процитовано 17 червня 2022.
  2. Blackwell, Angela Glover (2017). The Curb-Cut Effect. Stanford Social Innovation Review. Процитовано 20 серпня 2022.
  3. Peterson, Julie (15 липня 2015). Smashing barriers to access: Disability activism and curb cuts. National Museum of American History (англ.). Процитовано 30 квітня 2022.
  4. What is Universal Design | Centre for Excellence in Universal Design. universaldesign.ie. Процитовано 28 листопада 2023.
  5. Lawson, David Dyer (2015). Building a Methodological Framework for Establishing a Socio-Economic Business Case for Inclusion: The Curb Cut Effect of Accessibility Accommodations as a Confounding Variable and a Criterion Variable. openresearch.ocadu.ca (англ.). Процитовано 28 листопада 2023.
  6. Reid, Blake Ellis, "The Curb-Cut Effect and the Perils of Accessibility without Disability" (October 31, 2022). Feminist Cyberlaw, U of Colorado Law Legal Studies Research Paper No. 22-24, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=4262991 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.4262991. Retrieved 2023-11-28.