Жаба мартиніканська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жаба мартиніканська
Жаба мартинікська
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Підряд: Neobatrachia
Родина: Листкові жаби
Рід: Листкова жаба
Вид: Жаба мартинікська
Eleutherodactylus martinicensis
Tschudi, 1838
Синоніми
Hylodes martinicensis
Посилання
Вікісховище: Eleutherodactylus martinicensis
Віківиди: Eleutherodactylus martinicensis
EOL: 1039030
ITIS: 183783
МСОП: 56747
NCBI: 448757

Жаба мартиніканська (Eleutherodactylus martinicensis) — вид земноводних з роду Листкова жаба родини Листкові жаби. Інша назва «антильська жаба».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина коливається від 3,2 до 4,7 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиця більша за самця. Голова невелика, широка, з черепним гребенем. Морда коротка, затуплена. Тулуб доволі стрункий. Пальці передніх і задніх кінцівок у неї закінчуються пластинками для прилипання. Має білувато-сіре, помаранчево-коричневе або сіро-коричневе забарвлення з різноманітним малюнком з бурих плям.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє тропічні ліси неподалік від водойм. Зустрічається на висоті до 1250 м над рівнем моря, активна вночі. Живиться переважно дрібними безхребетними та їхніми личинками.

Самиця відкладає в пазухи листя 15–30 круглих прозорих яєць діаметром 4–5 мм. Яйцеклітина білувата або блідо-солом'яного кольору. Самиця тримається поблизу кладки. Розвиток жабенят відбувається всередині яйця, через 14 діб після відкладання яєць з них виходять молоді амфібії завдовжки 5–7 мм.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на Антильських островах: Мартиніка, Антигуа, Домініка, Гваделупа, Марі-Ґалан, Ля-Десірад, Іль-де-Санте. Завезено на острови Сан-Мартин та Сан-Бартелемі, Гавайські острови.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kaiser, H., and Hardy, J.D., Jr. (1994). Eleutherodactylus martinicensis. Catalogue of American Amphibians and Reptiles, 582, 1-4.