Жилка (організоване злочинне угруповання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Жилка» — організоване злочинне угруповання (ОЗУ), що діяло з кінця 1970-х до середини 2000-х років на території Казані (республіка Татарстан) та інших регіонів Росії.

Історія створення

[ред. | ред. код]

ОЗУ «Жилка» отримала свою назву від казанського мікрорайону Житломайданчик. Основною її бригадою був так званий "Хайдерівський двір", названий на прізвисько її лідера Хайдара Закірова ("Хайдера") (11 жовтня 1962 - 26 серпня 1996), який і став згодом ватажком "Жилки". Бригада стала одним із найжорстокіших і дисциплінованих угруповань Казані. Неодноразово проводилися показові побиття членів угруповання, що провинилися. Зайва ініціатива не заохочувалася: так, одного з членів угруповання, яке без практичних підстав вбило двох жінок і дитини, його товариші вбили самі. «Жилковські» одними з перших стали обзаводитися вогнепальною зброєю[1].

В епоху так званого «казанського феномену» угруповання, яке в 1980-і роки ще було звичайною молодіжною бандою, запам'яталося бійкою на Глибокому озері з представниками банди «Бруд»: у побоїщі брали участь до 60 різних дрібних банд з обох боків, проте сама бійка не відбулася завдяки втручанню міліції, яка заарештувала кілька десятків хуліганів.[2]

Поступово угруповання увібрало в себе близько 20 дрібних бригад з того ж мікрорайону Житломайданчик і перетворилося на велике організоване злочинне співтовариство.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Роман Оболенский. «Жилка»: грядет час возмездия : [арх. 18 червня 2012] : [рос.] // Республика Татарстан : общественно-политическая газета. — 2004. — № 100-101 (25176) (20 мая).
  2. Любовь Ширижик (20 грудня 2020). «Был у пацанов дух». Участники подростковых банд 80-х — о том, как советская молодежь билась за улицы и районы. Лента.ру. Архів оригіналу за 19 серпня 2021. Процитовано 19 серпня 2021.