Завод ізооктану в Едмонтоні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Завод ізооктану в Едмонтоні. Карта розташування: Канада
Едмонтон
Едмонтон
Місце розташування заводу Alberta EnviroFuels

Завод ізооктану в Едмонтоні – підприємство у канадській провінції Альберта, котре спеціалізується на випуску високооктанових паливних присадок.

В 1992 році компанії Chevron та Neste ввели в експлуатацію споруджений на паритетних засадах завод Alberta EnviroFuels, котрий мав виробляти метилтретинний бутиловий етер (MTBE) – високооктанову присадку для пального. Він отримував бутан по трубопроводу з Форт-Саскачевана, після чого перетворював його на ізобутан за допомогою розробленої компанією UOP технології Butamer. Далі ще одна установка здійснювала процес UOP Oleflex, який шляхом дегідрогенізації переробляв ізобутан на ізобутилен.[1] Нарешті, реакцією останнього з метанолом отримували MTBE. На момент початку роботи потужність заводу складала 530 тисяч тон на рік,[2] а на початку 2000-х рахувалась вже як 800 тисяч тон.[3]

Невдовзі після запуску Alberta EnviroFuels у США з екологічних причин заборонили використовувати MTBE. Тому в 2002-му його перепрофіліювали на випуск іншого високооктанового компонента – ізооктана, який отримують реакцією ізобутана з ізобутиленом. Вироблений ізооктан міг спрямовуватись на нафтопереробні заводи залізницею, автомобільним транспортом або по трубопроводу Trans Mountain Pipeline, котрий забезпечує доставку на НПЗ та морський термінал в Барнабі на околиці Ванкувера. В 2012-му завод викупила компанія Keyera, котра володіє в Форт-Саскачевані установкою фракціонування, на якій виділяють бутан.

Станом на другу половину 2010-х потужність Alberta EnviroFuels становила 13,6 тисяч барелів ізооктана на добу. Для зберігання сировини та продуктів її переробки на заводі створили сховища об’ємом 115,7 тисяч барелів.[4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. INDUSTRY BRIEFS | Oil & Gas Journal. webcache.googleusercontent.com. Процитовано 28 грудня 2019.
  2. Alberta EnviroFuels MTBE Manufacturing Plant - Fluor EPC. www.fluor.com. Архів оригіналу за 28 грудня 2019. Процитовано 28 грудня 2019.
  3. Preliminary Screening--Technical and Economic Assessment of Synthesis Gas to Fuels and Chemicals with Emphasis on the Potential for Biomass-Derived Syngas (англ.). DIANE Publishing. ISBN 978-1-4289-1743-9.
  4. ALBERTA ENVIROFUELS (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 30 червня 2017.
  5. www.keyera.com - Keyera to Acquire World-Class Iso-octane Facility in Edmonton. www.keyera.com. Архів оригіналу за 21 липня 2017. Процитовано 28 грудня 2019.