Загорський оптико-механічний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загорський оптико-механічний завод
Дата створення / заснування 1935
Організаційно-правова форма відкрите акціонерне товариство
Розташування штаб-квартири Сергієв Посад
Кількість працівників 724 осіб (2014)
Отримані відзнаки
орден Жовтневої Революції орден Трудового Червоного Прапора
Офіційний сайт

Загорський оптико-механічний завод (рос. Загорский оптико-механический завод) — російське підприємство військового призначення. Виробничі потужності розташовані в місті Сергієв Посад (раніше — Загорськ) у Московській області. Входить до складу холдингу «Швабе»[1], який належить до російського державного оборонного конгломерату Ростех.

Загорський оптико-механічний завод є виробником піротехніки[2] і високоточного оптичного обладнання для військових, таких як активні інфрачервоні прилади нічного бачення і біноклі.[3] У списку експортної продукції підприємства — біноклі, монокуляри, мисливські приціли та прилади нічного бачення, медичні та аналітичні прилади.

Історія[ред. | ред. код]

Заснований у 1935 році. У квітні 1936 року підприємство випустило свій перший виріб - мікроскоп до преса Брінелля для визначення твердості металів. під час Другої світової війни евакуювався до Томська.

1994 року підприємство було перетворено на акціонерне товариство відкритого типу «Загорський оптико-механічний завод».

8 червня 2022 року на заводі сталася пожежа, одна з кількох незвичайних пожеж у 2022 році в Росії.[4]

9 серпня 2023 року на заводі стався потужний вибух.[5] Губернатор області стверджував, що вибух відбувся на складі «піротехніки».[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shvabe's structure. Shvabe. Архів оригіналу за 21 травня 2017. Процитовано 30 квітня 2017.
  2. а б Загорский оптико-механический завод в Сергиевом Посаде, несмотря на название, производит преимущественно пиротехнику. TASS on Telegram (рос.). 9 серпня 2023. Процитовано 9 серпня 2023.
  3. Russian Defense Business Directory - M. June 1994. Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  4. Watch: Russian Zagorsk Optical-Mechanical Plant burns close to Kremlin. Euro Weekly News (брит.). 9 червня 2022. Процитовано 9 червня 2022.
  5. Powerful Blast at Optical Plant Near Moscow Triggers 'Total Evacuation'. Moscow Times (брит.). 9 серпня 2023. Процитовано 9 серпня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]