Заданий шляховий кут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
пояснення навігаційних термінів
пояснення навігаційних термінів
пояснення навігаційних термінів
пояснення навігаційних термінів

Заданий шляховий кут (Course[en]) — це слово, яке може призвести до величезної плутанини. Зараз слово " course " використовується у значенні «Заданий шляховий кут»[1].

У ранній британській термінології «course» використовувався для позначення курсу — напрямку, куди спрямований ніс літака . Ця практика припинилася близько 1950 року, коли «heading» став загальноприйнятим британським терміном. Однак, багато сучасних американських публікацій використовують слово «course» для позначення «track» — напрямку руху літака над землею[2].

Пояснення навігаційної термінології[ред. | ред. код]

Курс (heading) — напрямок поздовжньої осі літака в горизонтальній площині. Це не обов'язково той напрямок в якому він рухається над землею. Якщо є якийсь компонент поперечного вітру буде різниця між напрямком, в якому літак вказує, і напрямком, в якому він рухається. Використовуються поняття істинного, магнітного і компасного курсу.

Шляховий кут (track) — це напрямок фактичного переміщення літака щодо земної поверхні. Використовуються поняття істинного та магнітного шляхового кута.

Пеленг (Bearing) — це горизонтальний напрямок до будь-якої точки або від неї, зазвичай вимірюється за годинниковою стрілкою від істинної півночі, магнітної півночі або іншої точки відліку за годинниковою стрілкою на 360 градусів[3]. Більш зрозуміле (пілотське) визначення пеленга. Це кут між напрямком поздовжньої осі і навігаційною точкою, яка мене цікавить (відносний пеленг). І кут між напрямком магнітного меридіана і навігаційною точкою, яка мене цікавить (магнітний пеленг).

Radial — це магнітний пеленг від радіомаяка VOR[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://aerospace747.quora.com/https-www-quora-com-What-does-course-mean-in-aviation-answer-Paul-England-5
  2. Oxford aviation academy Fourth Edition ATPL ground training series General Navigation page 125
  3. https://skybrary.aero/articles/heading-track-and-radial
  4. Oxford aviation academy Fourth Edition ATPL ground training series Radio Navigation page 117