Захаров Петро Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Олексійович Захаров
Пётр Алексеевич Захаров
Народився 25 квітня 1933(1933-04-25) (91 рік)
Теїнський наслег Кобяйського улусу Якутської АРСР
Громадянство СРСР СРСРРосія Росія
Діяльність художник
Нагороди

Петро Олексійович Захаров (якут. Пётр Алексеевич Захаров, рос. Пётр Алексеевич Захаров, 25 квітня 1933, Теїнський наслег Кобяйського улусу Якутської АРСР) — якутський скульптор. Народний художник Республіки Саха (Якутія).

Біографічна довідка[ред. | ред. код]

Закінчив Якутське художнє училище, історичний факультет Якутського державного університету, скульптурний факультет Інституту живопису, скульптури та архітектури імені І.Ю. Рєпіна в Ленінграді.

1955-1963, 1969-1973 рр. – скульптор в Якутських художньо-виробничихх майстернях Художнього фонду СРСР;

З 1969 р. – викладач в Якутському художньому училищі.

Член Союзу художників СРСР з 1970 року.

Створив велику кількість монументальних і станкових творів. В жанрі скульптурного портрету створив образи історичних особистостей та сучасників – вчителів, письменників, вчених, представників творчої інтелігенції.

Пам'ятники, що створені за проектами скульптора, встановлені в Якутську, в улусах республіки, в Москві. Твори знаходяться в Національному художньому музеї Якутії, Державній Третьяковській галереї та Дирекції виставок Союзу художників Росії в Москві.

Основні роботи: «Нескорений», «Портрет якута», «Портрет народного письменника Амма Аччигийа», «Портрет Малгіної Ф.Н. – матері 5-ти загиблих воїнів», пам'ятники С.М. Аржакову в Вілюйському улусі і в с. Амга, «Якутка в національному костюмі» – паркова скульптура в Бішкеку, М.К. Амосову в Якутську і с. Намці, П.А. Ойунському в Якутську.

Заслужений діяч мистецтв Якутської АРСР. Лауреат Державної премії Республіки Саха (Якутія) імені П.А. Ойунського.

Нагороджений знаком «Відмінник освіти ССУЗ».

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]