Захоплення Кассали

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Захоплення Кассали
Східноафриканська кампанія
Дата4 липня 1940 — 21 січня 1941 року
МісцеКассала, Судан
Результат Перемога Італії; зайняття прикордонних населених пунктів в Судані
Сторони
Велика Британія Велика Британія
Англо-Єгипетський Судан
Італія Італія
Командувачі
Вільям Платт Луїджі Фруші

Захоплення Кассали (26—31 січня 1941) — одна з операцій східноафриканської кампанії Другої світової війни.


Короткі відомості[ред. | ред. код]

Зі вступом Італії у війну її війська в Італійській Східній Африці зайняли оборонні позиції, здійснюючи лише окремі операції проти прикордонних міст Британського Судану. 3 липня 1940 року британці спробували атакувати населений пункт Метемма, але були відкинуті.

4 липня італійські колоніальні війська під командуванням губернатора Еритреї та Амхари Луїджі Фруші трьома колонами перейшли в контрнаступ та атакували в англо-єгипетському Судані залізничний вузол Кассала. Британська спроба використання танків була знешкоджена італійською авіацією, вдень італійська кавалерія увійшла до Кассали, звідки відійшли місцеві формування, що входили в склад Сил оборони Судану. Одночасно з цією операцією П'єтро Гаццера окупував форти Галлабат і Курмук.

Італійці, незважаючи на початкові успіхи, зупинилися і далі не пішли, надало можливість британцям відновити сили і перегрупуватися. Вже в листопаді 1940 року британські підрозділи спробували повернути Галлабат, і 18 січня 1941-го війська Платта зуміли взяти форт. Зважаючи на погіршення загальної ситуації італійське командування 21 січня віддає наказ — з метою скорочення лінії фронту залишити захоплені пункти і відступити на оборонні позиції. Відступ проходив під прикриттям кавалерійських рейдів, які уповільнили просування британських військ.

Джерела[ред. | ред. код]