Звягінцева Надія Дмитрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Звягінцева Надія Дмитрівна
Народилася 30 листопада 1960(1960-11-30) (63 роки)
село Кордон, Алтайський край
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність письменниця, поетеса, педагог
Мова творів українська
Жанр вірш

Звягінцева Надія Дмитрівна (30 листопада 1960, село Кордон, Алтайський край) — поетеса, співредактор та упорядник обласного літературно-художнього альманаху «Степ», співредактор та упорядник серії книг «Літературні скарби Херсонщини», керівник літературної студії «Контур» Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

Біографія[ред. | ред. код]

До шести років мешкала у маленькому тайговому селі Кордон. Потім з батьками переїхала у Казахстан. Жила на самому півдні, в прикордонній з Китаєм зоні, де навіть телевізора довгий час не було — тому у великій пошані були книги, театр, шахи, танці. Після школи поступила в педагогічний інститут. У 1981 році вийшла заміж і переїхала в Україну. Тут продовжила навчання і у 1984 році закінчила Херсонський педінститут за фахом «Вчитель російської мови та літератури». Ще навчаючись, працювала вчителем спочатку у Новокаховській ЗОШ № 6, потім десять років — в ЗОШ № 1. У 35 років почала писати вірші. Стала членом поетичного клубу «Література. Мистецтво. Культура» (російською «ЛИК»), а з 1997 — його керівником. Десять наступних років, з 1998, працювала викладачем літературного відділення Новокаховської дитячої школи мистецтв. Розробила програми курсів зі стилістики і поетики, які були затверджені Міністерством культури і туризму України як експериментальні. З 2008 року за запрошенням керівництва працювала начальником відділу в управлінні культури і туризму Херсонської ОДА, де займалася ще й редакторською діяльністю. За сумісництвом працювала у Херсонському Таврійському ліцеї мистецтв, очолюючи зразкову літературну студію «Ліра».

Робота[ред. | ред. код]

З 2011 року працює у ХОБД (Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки) завідувачкою відділу бібліотечного прогнозування та інновацій. Є керівником літературної студії «Контур», веде однойменний блоґ. Члени студії багаторазові переможці міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсів дитячої творчості.

Творчість[ред. | ред. код]

Вірші друкувалися у місцевих газетах «Ділові новини», «Таврійський час» та колективних збірках.

1. Время луны: [вірші]// Красуне Вічність: поет.альм.- Нова Каховка: Прогрес, 2002. — С.126—306.

2. Вірші//Степ:літ.худож.альм. Вип.17 / голов.ред. О.Бутузов. Херсон: Айант, 2009. — С.46—48.

3. Про неї. Надія Звягінцева // Красуне Вічність: поет.альм.- Нова Каховка: Прогрес, 2002. — С.126.

Нагороди[ред. | ред. код]

Переможець Всеукраїнського конкурсу літературних творів бібліотечних працівників 2012 року, організованого УБА (Українська бібліотечна асоціація)

[[https://web.archive.org/web/20140715034219/http://libinnovate.wordpress.com/2013/01/24/вітаємо-переможця-всеукраїнського-к/ Архівовано 15 липня 2014 у Wayback Machine.] (Протокол  засідання Президії УБА  № 6 від 24.09.2012 р.)]

Посилання[ред. | ред. код]