Здичавілі коти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Здичавілий кіт демонструє оборонну поведінку.

Здичавілі коти (англ. «feral cats») — здичавілі форми кота свійського (Felis catus), що були в культурі і повернулися до життя у дикій природі.

Статус здичавілих форм кота[ред. | ред. код]

Існує кілька суміжних понять, пов'язаних зі статусом котів у природі:

  1. здичавілі (англ. feral cats)
  2. бездомні (вуличні) (англ. stray cats)
  3. домашні (свійські) (англ. domestic cats).

Інколи перші дві групи об'єднують в одну.

Здичавілі коти відрізняються від свійських котів (як домашніх, так і бездомних) тим, що дикі кішки народжуються в дикій природі і формують власні популяційні ядра.

Потомство бездомних котів можна вважати дикими, якщо вони народилися в дикій природі[1]. У багатьох частинах світу дикі коти є нащадками домашніх котів, які залишені переселенцями. Зокрема, коти були ввезені до Тасманії в 1804 році і стали дикими до 1840. І таких прикладів дуже багато.

Впливи на інші види[ред. | ред. код]

Коти потрапляють у райони, в яких вони не є аборигенами, часто як види, що приносять шкоду місцевій біоті шляхом полювання на місцеві види тварин. Це особливо яскраво виразно на островах, де здичавілі коти іноді мали істотний і шкідливий вплив на місцеву фауну[2].

Здичавілі коти є винуватцями глобального вимирання 33 видів тварин[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Holton, Louise (June 2007). Wild Things? An Introduction To Feral Cats. Bandaras News. Архів оригіналу за 7 липня 2011. Процитовано 21 листопада 2010.
  2. Feral and unwanted cats (PDF). gw.govt.nz. August 2006. Архів оригіналу (PDF) за 23 вересня 2013. Процитовано 10 липня 2013.
  3. Morelle, Rebecca (29 January 2013). Cats killing billions of animals in the US. BBC News. Архів оригіналу за 6 лютого 2013. Процитовано 12 February 2013.