Шматочок життя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шматочок життя,[джерело?] також повсякденність, зріз життя (фр. tranche de vie[1], англ. slice of life) — жанр сучасної творчості, що натуралістично описує реальне життя героїв.

Сучасне використання[ред. | ред. код]

Західний термін slice of life («шматочок життя») є калькою з англійської мови. У 1950-х роках він був синонімом так званого «кухонного реалізму» британських фільмів та театру. Нині так називають будь-який реалістичний опис або подання подій та ситуацій з повсякденного життя в літературі, кіно, журналістиці, коміксах (Achewood, Questionable Content) тощо[2]. У кінематографі (зокрема, по відношенню до аніме) цей жанр також називається «повсякденність», «буденність»[3]. Акцент робиться на почуттях і поведінці персонажів. Типові сюжети: героїню звільняють, тому що вона розпивала алкогольні напої на роботі; колекціонер знаходить цінну річ для своєї колекції; герой постійно спізнюється на роботу, бо з запізненням приходить його автобус.

Див. Також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Жуль Ренар. Щоденник (1887—1910).
  2. Your Dictionary. Архів оригіналу за 25 травня 2014. Процитовано 25 травня 2014. 
  3. Иванов, Борис. Виды и жанры аниме (рос.). anime.ru. Архів оригіналу за 23 серпня 2011. Процитовано 27 травня 2009. 

Література[ред. | ред. код]

  • Козьякова М.И. История. Культура. Повседневность. Западная Европа: от Античности до XX века. — М.: Согласие, 2013. — 528 с.