Казах адебієті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
каз. Қазақ әдебиеті
Країна  Казахстан
Мова казахська
Видавець Спілка письменників Казахстану


qazaqadebieti.kz(казах.)

Казах адебієті (каз. «Қазақ әдебиеті» — «Казахська література») — казахська літературна газета, орган Спілки письменників Казахстану. Видається в Алмати від 1934 року. Поряд із журналами «Простор[ru]» і «Жулдиз», є одним з трьох казахстанських «літературних китів».

Інформація про видання[ред. | ред. код]

Газета «Казах адебієті» видає Спілка письменників Казахстану. Видання присвячене казахській літературі та мистецтву. На сторінках «Казах адебієті» публікуються класичні і сучасні літературні твори казахських авторів, переклади класиків світової літератури казахською мовою, а також літературознавчі та критичні статті[1]. Крім того, газета висвітлює питання мовознавства, освіти, політики тощо.[2]

Газета виходить 1 раз на тиждень у п'ятницю у форматі A3 на 24 аркушах. Тираж — 14799 примірників[3]. Адреса редакції: Алмати, проспект Абилай хана[ru], 105, 3 поверх[4].

Історія[ред. | ред. код]

Виникнення казахської щотижневої літературної газети стало важливою подією в культурному житті Казахської РСР. Біля її витоків стояли такі класики казахської літератури, як Сакен Сейфуллін, Ільяс Жансугуров, Беїмбет Майлін[ru], Мухтар Ауезов, Сабіт Муканов, Абдільда Тажибаєв. Новому виданню надавали підтримку видатні державні і громадські діячі: Джанайдар Садвакасов, Ураз Джандосов[ru], Темірбек Жургенов[ru] та ін. Першим редактором «Казах адебієті» став відомий письменник Габіт Мусрепов. Перший номер газети вийшов 10 січня 1934 року[2].

Перші кілька років періодичність газети постійно змінювалася, а в січні 1940 року видання і зовсім припинилося. «Казах адебієті» знову почала виходити в січні 1955 року, після початку освоєння цілинних земель. Першим редактором відновленої газети став поет Сирбай Мауленов. При ньому була організована щотижнева періодичність, яка зберігається донині[5].

1956 року в газеті було опубліковано низку статей про казахську мову та культуру, в яких керівництво Казахської РСР відзначило ознаки націоналістичної ідеології. У зв'язку з цим ЦК КП Казахстану 10 грудня 1956 року прийняв постанову «Про помилки в газеті „Казахська література“», а на Мауленова, як на головного редактора, було накладено дисциплінарне стягнення. Однак роботу газети не було перервано[5].

З «Казах адебієті» співпрацювали такі письменники та журналісти, як Абіш Кекілбаєв[ru] і Ахат Імантаюли Жаксибаєв[ru]. На її сторінках публікувалися статті Каниша Сатпаєва, Калібека Куанишпаєва, Алькея Маргулана[ru], Серали Кожамкулова[ru] та інших діячів науки і культури[2].

1984 року газету нагороджено орденом Дружби народів з формулюванням «за плідну роботу з розвитку національної літератури й активної участі в освіті трудящих»[5].

Після розпаду СРСР газета продовжила роботу як орган центральної письменницької організації незалежного Казахстану[5].

Головні редактори[ред. | ред. код]

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. Для деяких газет даного періоду тимчасовими виконувачами обов'язків головного редактора зазначені Кадир Куанишев, Утебай Турманжанов, Таїр Жароков і Жакан Сиздиков.
  2. Беїмбет Майлін підписував тільки номери від кінця 1936 року і в липні 1937 року Номери від першої половини 1937 року підписували Таїр Жароков і Утебай Турманжанов.
  3. 1939 року вийшло всього два номери, обидва без зазначення головного редактора. Від січня 1940 до січня 1955 року видання газети було припинено.
  4. За словами Сакена Жунусова, під час перебування завідувачем відділом прози йому періодично доводилося виконувати обов'язки головного редактора.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Қазақ әдебиеті. Энциклопедиялық анықтамалық. — Алматы : Аруна Ltd., 2010. — ISBN 9965-26-096-6.(казах.)
  2. а б в Казах адебиети // Казахстан. Національна енциклопедія. — Алмати : Қазақ энциклопедиясы, 2005. — Т. III. — ISBN 9965-9746-4-0. (рос.)
  3. Редакция. Қазақ Әдебиеті — QazaqAdebieti. Архів оригіналу за 25 серпня 2020.(казах.)
  4. Газет туралы. Қазақ Әдебиеті — QazaqAdebieti. Архів оригіналу за 22 серпня 2020.(казах.)
  5. а б в г 85-тің сеңгірінен көз тастап…. kznews.kz. Қаңтар 21, 2019.(казах.)

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]