Каллум Сміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каллум Сміт
Загальна інформація
Повне ім'я Каллум Джон Сміт
Прізвисько «Mundo»
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Народився 23 квітня 1990(1990-04-23) (34 роки)
Ліверпуль
Вагова категорія друга середня, напівважка
Стійка Ортодокс
Зріст 191
Розмах рук 198
Професіональна кар'єра
Перший бій 17 листопада 2012
Останній бій 13 січня 2024
Боїв 31
Перемог 29
Перемог нокаутом 21
Поразок 2

Каллум Джон Сміт (англ. Callum John Smith; 23 квітня 1990, Ліверпуль) — британський професійний боксер. Чемпіон Європи за версією EBU (2016) та чемпіон світу за версією WBA Super (2018 — 2020) у другій середній вазі. 2018 року став переможцем Всесвітньої боксерської суперсерії у другій середній вазі.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Каллум Сміт ріс у великій сім'ї — у нього три брата та дві сестри. Усі його старші брати (Пол, Стівен, Ліам) займалися боксом і згодом стали професійними боксерами. Під їхнім впливом Каллум з дев'яти років теж почав займатися боксом.

Аматорська кар'єра[ред. | ред. код]

Змагаючись серед аматорів, Каллум став чемпіоном Великої Британії 2010 року у напівсередній вазі і 2011 року у середній вазі.

2010 року Каллум Сміт брав участь в Іграх Співдружності у складі збірної Англії і завоював срібну медаль.

Через те, що у середній вазі першим номером серед британських боксерів був Ентоні Огого, Каллум Сміт спробував пройти кваліфікацію на Олімпійські ігри 2012 у напівважкій вазі, але зазнав невдачі.

Професіональна кар'єра[ред. | ред. код]

У жовтні 2012 року Каллум Сміт перейшов до професійного боксу. Вже у восьмому бою завоював вакантний титул чемпіона Англії за версією BBBofC у другій середній вазі.

26 жовтня 2013 року завоював вакантний титул інтернаціонального чемпіона за версією WBC, який тричі успішно захистив.

26 червня 2015 року завоював вакантний титул WBC Silver.

В наступному бою, що відбувся 7 листопада 2015 року, проти непереможного Роккі Філдінга (21-0, 12KO) Каллум Сміт завоював вакантний титул чемпіона Великої Британії за версією BBBofC у другій середній вазі, тричі надіславши суперника в нокдаун вже в першому раунді, після чого рефері зупинив поєдинок. TKO 1.

2 квітня 2016 року в бою за титул чемпіона Європи за версією EBU Каллум Сміт нокаутував в першому раунді француза Хаділла Мухамаді. Каллум став чемпіоном Європи і обов'язковим претендентом на титул чемпіона світу за версією WBC.

Впродовж 2016 року Каллум Сміт провів ще три поєдинка, здобувши дострокові перемоги.

Титульний бій, що не відбувся[ред. | ред. код]

У січні 2017 року чемпіон світу за версією WBC у другій середній вазі Баду Джек (Швеція) оголосив про всій перехід до напівважкої ваги, звільнивши титул чемпіона. За вакантний титул повинні були змагатися два перших номера рейтингу WBC Каллум Сміт і екс-чемпіон світу американець Ентоні Діррелл. На промоутерських торгах по організації цього бою перемогла команда Дірелла, і було оголошено, що бій Каллум Сміт — Ентоні Діррелл відбудеться 9 вересня 2017 року у Лос-Анджелесі. Спочатку планувалося, що це буде бій першого раунду Всесвітньої боксерської суперсерії у другій середній вазі, що повинна була стартувати. Діррелл відмовився від участі в цьому турнірі, тому бій був би тільки за вакантний титул.[1] Але у липні команда Діррелла захотіла перенести бій в інше місце і на іншу дату. Промоутер Каллума Сміта Едді Гірн відмовився від запропонованих змін, а відтак і від бою,[2] і Каллум Сміт зареєструвався для участі у Всесвітній боксерській суперсерії.

World Boxing Super Series 2017—2018[ред. | ред. код]

Сміт проти Скоглунда[ред. | ред. код]

У першому раунді турніру Каллум, що отримав за рейтингом другий номер, обрав собі у суперники непереможного шведа Еріка Скоглунда (26-0, 12KO). Напружений поєдинок, що відбувся 16 вересня 2017 року у Ліверпулі, тривав увесь відведений час і закінчився перемогою Каллума Сміта одностайним рішенням. Сміт завоював у цьому бою титул WBC Diamond.

Сміт проти Голскена[ред. | ред. код]

Наступним суперником Сміта став нідерландський боксер Нікі Голскен, що замінив Юргена Бремера (Німеччина), який вийшов до півфіналу і залишив його через проблеми зі здоров'ям. Бій Каллум Сміт — Нікі Голскен відбувся 24 лютого 2018 року. Сміт мав перевагу над суперником у кожному раунді і здобув перемогу одностайним рішенням.

Сміт проти Гровса[ред. | ред. код]

13 лютого 2018 року було оголошено, що фінал турніру WBSS у другій середній вазі відбудеться 2 червня 2018 року у Лондоні. Однак британець Джордж Гровс, що вийшов до фіналу, звернувся до організаторів турніру з проханням відкласти бій на місяць через необхідність операції після півфінального бою. 27 липня один з організаторів турніру Кале Заурленд повідомив, що бій відбудеться 28 вересня на арені спортивного комплексу імені короля Абдула у Джидді, Саудівська Аравія. На кону поєдинку були титул чемпіона світу WBA Super, яким володів Гровс, та титул WBC Diamond Сміта.

В бою Каллум мав перевагу над Джорджем за габаритами і намагався тиснути на нього з першого раунду. Обидва працювали передніми руками. В сьомому раунді Сміт потяг на себе Гровса, той пішов в атаку і отримав лівий боковий назустріч. Удар ошелешив Джорджа, а Сміт кинувся добивати. Напропускавши серію ударів, Гровс взяв коліно і не зміг піднятися до закінчення відліку рефері. Каллум Сміт став переможцем турніру Всесвітньої боксерської суперсерії і новим чемпіоном WBA Super.[3]

Сміт проти Альвареса[ред. | ред. код]

19 грудня 2020 року в Сан-Антоніо, США Каллум Сміт вийшов на бій проти знаменитого мексиканця Сауля Альвареса. На кону поєдинку крім титулу Сміта були ще й вакантний титул чемпіона світу за версією WBC і пояс журналу Ринг в другій середній вазі. Каллум не зумів взяти реванш за поразку від Альвареса його брата Ліама Сміта. Бій пройшов з перевагою мексиканця, незважаючи на суттєву перевагу британця в габаритах. Сміт зазнав першої поразки в своїй кар'єрі і втратив титул WBA Super. Альварес став об'єднаним чемпіоном в другій середній вазі.[4]

Перехід у напівважку вагу[ред. | ред. код]

25 вересня 2021 року Каллум Сміт вдало дебютував у напівважкій вазі, жорстко нокаутувавши вже у другому раунді домініканця Леніна Кастільйо.

20 серпня 2022 року провів в андеркарді бою Ентоні Джошуа — Олександр Усик бій проти француза Матьє Бодерліка за статус обов'язкового претендента на титул чемпіона світу за версією WBC у напівважкій вазі і здобув перемогу нокаутом у четвертому раунді.

Сміт проти Бетербієва[ред. | ред. код]

13 січня 2024 року вийшов на бій проти чемпіона IBF, WBC, WBO у напівважкій вазі Артура Бетербієва. Чемпіон впевннено розібрався з претендентом, надіславши в нокдаун у сьомому раунді, а після продовження бою надіславши в нокаут.[5]

Таблиця боїв[ред. | ред. код]

31 бій, 29 перемог (21 нокаутом), 2 поразки (1 нокаутом)
Результат Рекорд Суперник Спосіб Раунд, час Дата Місце Примітки
Поразка 29–2 Канада Артур Бетербієв TKO 7 (12) 13 січня 2024 Канада Centre Videotron, Квебек, Квебек Бій за титули чемпіона IBF, WBC, WBO у напівважкій вазі
Перемога 29–1 Франція Матьє Бодерлік КО 4 (10) 20 серпня 2022 Саудівська Аравія King Abdullah Sports City, Джидда
Перемога 28–1 Домініканська Республіка Ленін Кастільйо КО 2 (10) 25 вересня 2021 Велика Британія Тоттенгем Готспур, Лондон
Поразка 27–1 Мексика Сауль Альварес UD 12 19 грудня 2020 США Alamodome, Сан-Антоніо, Техас, США Втратив титул чемпіона світу WBA Super (3-й захист Сміта) в другій середній вазі. Бій за вакантний титул чемпіона WBC в другій середній вазі
Перемога 27–0 Велика Британія Джон Райдер UD 12 23 листопада 2019 Велика Британія Ехо арена, Ліверпуль, Англія Захистив титул чемпіона світу WBA Super (2-й захист Сміта) і титул чемпіона WBC Diamond (4-й захист Сміта) в другій середній вазі.
Перемога 26–0 Франція Хассан Н'Дам Н'Жикам TKO 3 (12) 1 червня 2019 США Медісон Сквер Гарден, Нью-Йорк, Нью-Йорк Захистив титул чемпіона світу WBA Super (1-й захист Сміта) і титул чемпіона WBC Diamond (3-й захист Сміта) в другій середній вазі.
Перемога 25–0 Велика Британія Джордж Гровс KO 7 (12) 28 вересня 2018 Саудівська Аравія King Abdullah Sports City, Джидда, Саудівська Аравія Завоював титул чемпіона світу WBA Super в другій середній вазі (3-й захист Гровса). Захистив титул чемпіона WBC Diamond (2-й захист Сміта) в другій середній вазі.
Перемога 24–0 Нідерланди Нікі Голскен UD 12 24 лютого 2018 Німеччина Arena Nürnberger Versicherung, Нюрнберг, Німеччина Захистив титул чемпіона WBC Diamond в другій середній вазі.
Перемога 23–0 Швеція Ерік Скоглунд UD 12 16 вересня 2017 Велика Британія Ехо арена, Ліверпуль, Англія Завоював вакантний титул чемпіона WBC Diamond в другій середній вазі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. iSport.ua (5 липня 2017). Энтони Диррелл и Каллум Смит отказались от участия в WBSS. iSport.ua (рос.). Архів оригіналу за 16 вересня 2018. Процитовано 6 березня 2021.
  2. Каллум Смит - Энтони Диррелл: Команда американца пытается поменять дату и место проведения боя | Fightnews.info. fightnews.info (рос.). Процитовано 6 березня 2021.
  3. Каллум Смит стал победителем Всемирной боксерской Суперсерии. sport.segodnya.ua (рос.). Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 6 березня 2021.
  4. Бокс: Сауль Альварес переміг Каллума Сміта. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 4 березня 2021. Процитовано 7 березня 2021.
  5. iSport.ua (14 січня 2024). Бетербієв здобув перемогу над Смітом, відправивши того в нокаут. iSport.ua (укр.). Процитовано 15 січня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]