Кампече (затока)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кампече
Зображення
Країна  Мексика
Розташовується на водоймі Мексиканська затока
Категорія басейну d
Мапа
CMNS: Кампече у Вікісховищі

Координати: 20° пн. ш. 94° зх. д. / 20° пн. ш. 94° зх. д. / 20; -94

Затока Кампече (ісп. Bahía de Campeche), або затока Кампече, розташована в південній частині Мексиканської затоки, утворюючи північну сторону перешийка Теуантепек.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

трьох сторін затоку оточують мексиканські штати Кампече, Табаско і Веракрус. Площа затоки становить 6000 квадратних миль (16 000 км2), а максимальна глибина затоки становить приблизно 180 футів (55 м). Її назвали Франциско Ернандес де Кордоба та Антон де Аламінос під час їхньої експедиції в 1517.

Ширина в північній частині затоки становить близько 750 км, вдається в сушу більш ніж на 300 км. Глибина у відкритій частині до 3286 м, біля східного берега, в бухті Кампече - до 34 м. Площа затоки становить близько 15 540 км², припливи переважно добові, висота від 0,6 до 1,2 м. У затоку впадають річки Папало, Коацакоалькос, Гріхальва, Усумасинта і Канделарія. Береги низовинні, заболочені. [1][2]

Клімат[ред. | ред. код]

У червні та липні затока Кампече вважається одним із «гарячих» місць розмноження атлантичних ураганів.[1]

З листопада по лютий вздовж його західного краю дмуть сильні північні вітри, які зрештою проходять між горами та виходять у Тихий океан біля Саліна-Крус..[3]

З іншого боку, затока також відома як «кладовище» ураганів з надзвичайно слабкими напрямними течіями в цьому районі, що змушує урагани сповільнюватися та звиватися, затихаючи (наприклад, ураган «Роксанна» в 1995 році). Бухта також вважається східним кордоном на основних шляхах міграції птахів в Америці [4].

Нафтові ресурси[ред. | ред. код]

Комплекс Cantarell з п'яти нафтових родовищ розташований під затокою Кампече. У 2003 році це було друге за продуктивністю нафтове родовище у світі, яке тоді забезпечувало приблизно дві третини видобутку сирої нафти в Мексиці, але незабаром після цього воно різко скоротилося.

3 червня 1979 року Ixtoc I, розвідувальна нафтова свердловина, розташована в затоці, зазнала викиду, який спричинив катастрофічний вибух, що призвело до того, що було визнано третім за величиною ненавмисним розливом нафти в історії.

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]

  • Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Кампече (затока)
  • General Facts about the Gulf of Mexico (PDF). U.S. Fish & Wildlife Service. GulfBase.org.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Encyclopædia Britannica. Bay of Campeche. www.britannica.com. Архів оригіналу за 4 квітня 2015. Процитовано 9 березня 2020.
  2. Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — Москва : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  3. Salina Cruz Climate, Weather By Month, Average Temperature (Mexico) - Weather Spark. weatherspark.com (англ.). Процитовано 9 жовтня 2022.
  4. Routes of Migration. Migration of Birds. Northern Prairie Wildlife Research Center. Архів оригіналу за 12 квітня 2012. Процитовано 8 грудня 2009.