Карам (родовище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Карам — газонафтове родовище на заході Єгипта. Належить до басейну Абу-Ель-Гарадік.

Родовище, яке спершу позначили GPAA, виявила у 1980-х роках єгипетська державна General Petroleum Company.[1] Втім, тоді не змогли правильно оцінити розмір відкриття і за два десятиліття по тому воно опинилось на концесійному блоці, інвесторами для якого виступили контрольована грецькими бізнесменами Vegas Oil and Gas та французька Gas de France Suez. В 2007-му на структурі спорудили свердловину Karam-1, яка досягнула глибини у 5027 метрів та висвітлила існування родовища, що увійшло до п'ятірки найбільших в історії басейну Абу-Ель-Гарадік.

В 2010-му до проєкту приєднався нафтогазовий гігант Shell, який придбав 40 % участі, тоді як за Vegas Oil  та GDF залишились 35 % та 25 % відповідно. За усталеним в Єгипті порядком, розробка відкритих за участі іноземних інвесторів родовищ провадиться через спеціально створені компанії-оператори. Для родовища Ал-Ассіл такою компанією виступила PetroAlam, при цьому після входження у проєкт Shell фактично роботи провадить компанія-оператор останньої Badr Eldin Petroleum Company (BAPETCO), тоді як через PetroAlam продовжується фінансування проєкту.

Основні ресурси вуглеводнів родовища представлені неасоційованим газом з формації Харіта, яка виникла на межі нижньої та верхньої крейди (альбський та сеноманський яруси) та залягає на глибині 4860 метрів. На порядок менші обсяги газу знаходяться у відкладеннях верхньої крейди, в формаціях Абу-Роаш (горизонт G, що належить до сеноману або турону) та Бахарія (сеноман). Певні обсяги нафти відкриті у формації Абу-Роаш (горизонти C та E, які належать до туронського ярусу). Станом на кінець 2019 року видобувні запаси оцінювались у 25 млрд м3 газу та 10,2 млн барелів рідких вуглеводнів.

Повномасштабний видобуток на Карам почали у 2014 році, при цьому для видачі продукції проклали дві нитки газопроводу довжиною по 27 км з діаметром 300 мм. Вони досягають виробничого майданчика родовища BED-3 (звідси до узбережжя Середземного моря прямують газо- та нафтопроводи, які обслуговують цілий ряд родовищ басейну Абу-Ель-Гарадік), де спорудили спеціальний блок вилучення двоокису вуглецю, оскільки продукція Карам містить біля 10 % цього газу.

Станом на кінець 2019 року накопичений видобуток з Карам досягнув 7 млрд м3 газу та 0,5 млн барелів рідких вуглеводнів.

Враховуючи стрімке падіння видобутку газу на сусідньому родовищі Ал-Ассіл, запланували частково залучити газопровід від Ал-Ассіл для транспортування продукції Карам. Водночас в межах подальшої розробки Карам планувалось пробурити 8 свердловин на Харіту та 6 свердловин на газові поклади Абу-Роаш та Бахарії (станом на 2019 рік видобуток провадили через 6 свердловин).[2][3][4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mackenzie, Wood (15 квітня 2022). Energy Research & Consultancy. www.woodmac.com (англ.). Процитовано 30 серпня 2022.
  2. Project Madero, Competent Person’s Report (PDF).
  3. KARAM & ASSIL GAS TREATMENT PROJECT | Egypt Oil & Gas. egyptoil-gas.com (амер.). 2 липня 2015. Процитовано 30 серпня 2022.
  4. Assil and Karam fields on the development track | Egypt Oil & Gas. egyptoil-gas.com (амер.). 29 грудня 2014. Процитовано 30 серпня 2022.
  5. CAIRN ENERGY PLC (Incorporated in Scotland with registered number SC226712) Proposed acquisition of upstream interests in the Western Desert, the Arab Republic of Egypt (PDF).