Кармір-Блур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кармір-Блур
Руїни урартського поселення у підніжжя Кармір-Блуру
Країна Вірменія Вірменія
Населений пункт Єреван
Тип Руїни фортеці
Історія
Датування XIIIVIII століття до н. е.
VIIVI століття до н. е.
Дослідження
Відкрито 1936
Відкривач О. П. Демьохін
Дата дослідження з 1939
Державна приналежність Урарту
Кармір-Блур. Карта розташування: Вірменія
Кармір-Блур
Кармір-Блур
Мапа
CMNS: Кармір-Блур у Вікісховищі

Кармір-Блур (вірм. Կարմիր Բլուր — «Червоний пагорб») — пагорб, розташований у Вірменії, за 30 км на північ від Єревану на лівому березі річки Раздан. На Кармір-Блурі знайдено залишки давніх поселень, зокрема урартське місто-фортецю Тейшебаіні.

Кармір-Блур привернув увагу археологів 1936 року, коли геолог О. П. Демьохін, який вивчав базальти річки Раздан, виявив на вершині пагорбу уламок каменя із клинописним написом. Наступні розвідувальні археологічні роботи відразу ж дозволили виявити велике стародавнє поселення. З 1939 року Кармір-Блур став об'єктом систематичних археологічних розкопок.

На Кармір-Блурі в VII–VI століттях до н. е. знаходилося урартське місто-фортеця Тейшебаіні, а в XIII–VIII століттях до н. е. доурартське поселення епохи енеоліту і ранньої бронзи. Доурартські поселення були спорудами іноді округлої, частіше прямокутної форми. В оселях знаходилися зернові ями і великі антропоморфні кам'яні божества, мабуть символи родючості земель. Доурартське поселення на Кармір-Блурі схоже на енеолітичне поселення, розташоване на лівому березі річки Раздан біля села Шенгавіт і, ймовірно, відносилося до «країни Аза», що згадується в урартських літописах. Доурартське поселення на Кармір-Блурі було спалене і зруйноване, мабуть, під час експансії Урарту в Закавказзі за царя Аргишті I. Після цього поселення протягом близько ста років перебувало у занедбаному стані, доки інший Урартський цар, Руса II не побудував на цьому місці урартське місто-фортецю. У VI столітті до н. е. фортеця була захоплена і спалена ймовірно скіфами. Почервоніла після пожежі цегла, можливо, стала причиною такої назви пагорбу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Мартиросян А. А. Город Тейшебаини, Издательство АН Армянской ССР, Ереван, 1961
  • Пиотровский Б. Б. Кармир-блур, Издательство «Аврора», Ленинград, 1970

Див. також[ред. | ред. код]