Каспіобделла Фадєєва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каспіобделла Фадєєва
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Хоботні п'явки (Rhynchobdellida)
Родина: Риб'ячі п'явки (Piscicolidae)
Підродина: Piscicolinae
Рід: Каспіобделла (Caspiobdella)
Вид: Каспіобделла Фадєєва
Caspiobdella fadejewi
(Selensky, 1915)
Посилання
Віківиди: Caspiobdella fadejewi
ITIS: 568925
NCBI: 251658

Каспіобделла Фадєєва (Caspiobdella fadejewi) — вид п'явок роду Каспіобделла з підродини Piscicolinae родини Риб'ячі п'явки. Синоніми — Piscicola fadejewi, Hirudo geometra. Названо на честь зоолога Миколи Миколайовича Фадєєва, професора Харківського університету.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 7 мм. Має 2 пари очей. Тіло витягнуте, звужується на кінці, на початку — більш широке. Велика передня присоска чітко відокремлена від усього тіла: має форму диска. Задня присоска маленька, вужча за ширину тіла.

Забарвлення жовтувате, по якому проходять поперечні смуги темно-зеленого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічається в річках, водосховищах, озерах з проточною водою. Є інвазійним видом, що здатен поширюватися на нові ареали. Розповсюдження обмежена солоністю ~8 г/л. Цей вид чутливий до забруднення вод та інших несприятливих антропогенних і природних факторів.

Паразитує більш ніж на 15 видах риб, зокрема осетрових, віддаючи перевагу лящеві. У водосховищах на лящі зустрічається у великих кількостях. Масове зараження лящів припадає відповідно на червень і липень. Зараженість риб збільшується з віком господарів і досягає максимуму в найбільших риб.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширена в річках Чорного, Азовського та Каспійського морів, зокрема у Дніпрі, Доні (в водосховищах останнього — Цимлянському, Варваровському, Береславському, Карповському). У Волзі вперше відзначено у 1963 році (Волгоградське водосховище). Згодом поширилася до верхів'я Волги, а також річок Центральної Європи, Німеччини, Сербії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Эпштейн В. М. Рыбьячи пиявки пресных вод и морей СССР. — Автореф. канд. дис. Харьков, 1963. 16 с.
  • Лапкина Л. Н. Биолого-экологические особенности рыбьих пиявок Caspiobdella fadejewi (Epstein) и Piscicola geometra L.//Биология и экология водных организмов. Л.: Наука, 1986. С. 195—207 (рос.)
  • Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). «Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.». Species 2000: Reading, UK. Ginkuhà 24 september 2012.
  • Aquatic Invasions in the Black, Caspian, and Mediterranean Seas [Архівовано 23 травня 2018 у Wayback Machine.]