Катерина Малкіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катерина Малкіна
Народився
Маріуполь
Громадянство українське
Національність українка
Місце проживання Маріуполь
Діяльність винахідниця

Катерина Малкіна – українська винахідниця в сфері екології, учасниця МАН

Вже в 14-річному віці Катерина зробила революційне відкриття: запропонувала вирішення питання утилізації поліетилену і збереження природних ресурсів. Ця утилізація є біологічною.

Про стереотипи[ред. | ред. код]

[1]

Я вважаю, що, першочергово, я - не дівчина, не хлопець, я – людина.

У мене постійно запитують: «Ти дівчинка, чи не гидко тобі працювати з личинками?» Я – особистість! Мої приорітети, інтереси не залежать від статі!

Винахід[ред. | ред. код]

Ідея створення[ред. | ред. код]

Якось Катерина проїжджала повз чергове звалище пластику в Маріуполі, який горів. Її дуже вразила недбалість людей до навколишнього середовища, тому на наступний день вона прийшла до свого майбутнього наукового керівника і впевнено заявила, що хоче знайти рішення цієї глобальної проблеми.

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Утилізація пластикового сміття відбувається за допомогою спеціального виду личинок жуків. Назву виду Катерина не оголосила, адже хоче отримати патент. Лише сказала, що вони дуже поширені і їх використовують як корм для рептилій. Протягом всього дослідження в дівчини було 30 дослідницьких зразків, одним з них були личинки. Вона їх відкрила випадково. Йдучи купляти інший вид личинок, вона купила ці через відсутність перших. При особливих умовах і в конкретному співвідношенні в контейнер загружають матеріал для утилізації та личинки. Як дослідила Катерина, 100 личинок можуть переварити 1.7 г поліетилену (один поліетиленовий пакет важить 1.5 г), а за 9 місяців 20 личинок можут з’їсти один пакет.[2] Разом із цим проектом Катерина виборола «золото» у Міжнародному конкурсі наукових та мистецьких проектів GENIUS Olympiad 2018.[3]

Додаткові досягнення[ред. | ред. код]

У червні 2016 року стала срібним призером Всесвітньої олімпіади з екології в Нідерландах[4] та в листопаді 2016 року отримала Всеукраїнську Премію «Жінка ІІІ тисячоліття» в номінації «Надія України».[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 червня 2019. Процитовано 19 червня 2019. 
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 червня 2019. Процитовано 19 червня 2019. 
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 червня 2019. Процитовано 19 червня 2019. 
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 червня 2019. Процитовано 19 червня 2019. 
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 червня 2019. Процитовано 19 червня 2019.