Кат (фільм, 1990)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кат
рос. Палач
Жанр драма
Режисер Віктор Сергєєв
Сценарист Сергій Бєлошников
У головних
ролях
Ірина Метлицька
Андрій Соколов
Лариса Гузєєва
Сергій Газаров
Борис Галкін
Станіслав Садальський
Альгіс Матульоніс
Аристарх Ліванов
Оператор Микола Строганов
Композитор Едуард Артем'єв
Художник Євген Гуков
Кінокомпанія Ленфільм
Тривалість 157 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1990
IMDb ID 0100322

«Кат» (рос. «Палач») — радянський двосерійний фільм 1990 року. Екранізація однойменної книги Сергія Бєлошникова.

Сюжет[ред. | ред. код]

Троє партнерів по бриджу (метрдотель ресторану Ігор, лікар-нарколог Віктор і скульптор Саша) гвалтують журналістку Ольгу, ввівши їй у вену якусь наркотичну речовину. Четвертий, Андрій, не бере участі в згвалтуванні, але і нічого не робить, щоб йому запобігти. Ольга вирішує не подавати заяву в міліцію, незважаючи на вмовляння слідчого, а самостійно помститися кривдникам. Спочатку вона приходить в гості до «подруги» Світлани, яка допомогла ґвалтівникам заманити жертву, і змушує Світлану назвати імена і телефони чотирьох. Продавши сережки з діамантами, Ольга знаходить кримінального авторитета Вольдемара і просить його, щоб він покарав її кривдників за винагороду — яким чином, він сам повинен придумати.

Дочку Ігоря жорстоко ґвалтують. Ольга дзвонить Ігорю і оголошує, що з ним вона в розрахунку, але троє інших отримають своє. Троє вирішують послати Андрія, щоб запропонувати Олі гроші. Оля не хоче з ним говорити; в ході сварки Андрій б'є Ольгу по обличчю, вона у відповідь б'є його ножем. Друг Олі, хірург, і вона сама намагаються вилікувати Андрія.

Зникнення Андрія лякає гвалтівників. Ігор, боячись за себе і сім'ю, їде з дружиною і дочкою в Алушту, завдяки Сашкові, який дістав для нього, дружини і дочки путівки. Ігор залишає йому свою машину на його прохання. Віктор бере відпустку і намагається виїхати, але люди Вольдемара викрадають його і протягом 10 днів накачують наркотиками.

Тим часом Андрій одужує, Ольга ховає його на дачі в Комарово і намагається передати Вольдемару прохання припинити вбивства, але той зник, а механізм вже запущений. Посадивши Віктора на голку, його повертають додому і наказують викликати до себе Сашу. Приїхавши, той застає померлого від передозування Віктора, після чого виявляє погоню. Виїхавши на шляхопроводі на зустрічну смугу для обгону, Саша несподівано виявляє, що у машини виведені з ладу гальма, він падає з естакади і гине.

Ольга дізнається про самогубство Світлани. Вранці дзвонить Вольдемар. Ольга знову просить його припинити вбивства, але той заявляє, що він і сам не може це зробити, оскільки накази вже передані іншим людям. Ольга повертається на дачу і намагається вивезти Андрія. Коли вони сідають в електричку, в натовпі хтось всаджує Андрію ніж в спину, і він помирає.

До Ольги додому приходить Вольдемар. Ольга вбиває його з мисливської рушниці діда, після чого накладає на себе руки.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]