Копорова Кветослава

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кветослава Копорова)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кветослава Копорова  (нар. 1964, Снина, Чехословаччина) — сучасна словацька лінгвістка і журналістка, доктор філософії з педагогічних наук, асистент-спеціаліст Інституту русинської мови та культури Пряшівського університету у Пряшеві.

Біографія[ред. | ред. код]

В 1990-2000-і роки як журналістка брала активну участь у розбудові преси русинською мовою. Разом з Анною Плішковою і Василем Ябуром бере активну участь у розробці єдиного граматичного стандарту русинської мови (відмінного від українських мовних стандартів).

Є авторкою підручника з фонетики русинської мови, співавторкою монографії «Русиньскый язык. Комплексный опис языковой сістемы в контекстї кодіфікації» (2019, 476 с.), співавторкою кількох підручників та ряду наукових публікації із лінгвістики та соціолінгвістики. Крім того є головою «Спілки русинських письменників Словаччини» (з 2010 р.), організаторкою наукових семінарів «Studium Carpatho-Ruthenorum/Студії із карпаторусиністики» (2009-) і відповідальною редакторкою наукового збірника «Studium Carpatho-Ruthenorum/Студії із карпаторусиністики» (наприкінці року 2019 вийшов його одинадцятий номер).

Публікації[ред. | ред. код]

Авторка[ред. | ред. код]

Співавторка[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]