Кенн Фаелад мак Блахмайк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кенн Фаелад мак Блахмайк
Народився
Ірландія
Помер 675
Ірландія
Діяльність монарх
Посада Верховний король Ірландії
Рід Síl nÁedo Sláined
Батько Блахмак мак Аедо Слайне[1]
Брати, сестри Сехнассах мак Блахмайк

Кенн Фаелад мак Блахмайк (ірл. — Cenn Fáelad mac Blathmaic) — верховний король Ірландії. Король Бреги. Час правління: 671—675 роки. Успадкував трон після смерті свого брата — Сехнассаха мак Блахмайка (ірл. — Sechnassach mac Blathmaic), що не мав спадкоємців трону (дітей чоловічої статі) і помер у 670 чи 671 році. Батько: Блахмайк мак Аедо Слайне (ірл. — Blathmac mac Áedo Sláine) — верховний король Ірландії (пом. 665 р.). Належав до клану Сіл н-Аедо Слайне (ірл. — Síl nÁedo Sláine) — королівської династії, що була заснована королем Аедо Слайне (пом. 604 р.) і становила одну з гілок південних О'Нелів — королівського роду, що вів свій початок від короля Ніла Дев'яти Заручників.

Прихід до влади і правління[ред. | ред. код]

Прийшов до влади після того, як його брата Сехнассаха мак Блахмайка вбили під час військової сутички в долині річки Бойн біля Клонарда в листопаді 671 року. Короля Сехнассаха вбив Дуб Дуїн (ірл. — Dub Dúin) — вождь клану Кенел Койрпрі (ірл. — Cenél Coirpri) — однієї з гілок королівської династії О'Нейлів. Правив Ірландією чи то 5 чи всього 4 роки. Був вбитий потрапивши у засідку біля озера Лох Дерг (ірл. — Lough Derg) — «Червоного Озера». Короля Кенна Фаелада вбив його двоюрідний брат і суперник Фінснехта Фледах (ірл. — Fínsnechta Fledach) (пом. 695), що претендував на трон. Після вбивства короля Кенна Фаелада він захопив трон верховних королів Ірландії і будучи королем наказав переписати літописи і викинути з них імена Кенна Фаелада та його брата, батька і предків. По цій причині його немає у літописі королів Ірландії «Видіння Конна Ста Битв» (ірл. — Baile Chuinn Cétchathaigh), що був записаний в той час. Але він згадується у «Літописах Ольстера»: «Воїни заходу закрили дорогу біля Фіннахта, король Кенн Фаелад був стятий — хотіли відібрати в нього не тільки життя, але й честь.»

Нащадки[ред. | ред. код]

Нащадками короля Кенна Фаелада мак Блахмайка були люди з клану О'Хінн Фаелад (ірл. — Uí Chinn Fháelad) — вони не відіграли якоїсь значної ролі в історії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Byrne, Francis John, Irish Kings and High-Kings. Batsford, London, 1973. ISBN 0-7134-5882-8.
  • Charles-Edwards, T. M. (2000), Early Christian Ireland, Cambridge: Cambridge University Press, ISBN 0-521-36395-0.
  • Charles-Edwards, T.M. (2004). «Cenn Fáelad mac Blaímaic (d. 675), high-king of Ireland». Oxford Dictionary of National Biography. Retrieved 2007-10-18.
  • Annals of Ulster at CELT: Corpus of Electronic Texts at University College Cork.
  • Fragmentary Annals of Ireland at CELT: Corpus of Electronic Texts at University College Cork.
Попередник:
Сехнассах мак Блахмайк
Верховний король Ірландії
671675
Наступник:
Фінснехта Фледах мак Дунхад
  1. Lundy D. R. The Peerage