Східна ліра (часопис)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кнар айкакан)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Східна ліра»
«Кнар аревелян»
Тип музичний часопис
Мова вірменська

Засновано 1857
Припинення публікацій 1858
Головний офіс Константинополь

«Східна ліра» («Кнар аревелян», вірм. Քնար արևելյան) — перший вірменський музичний часопис, видавався в Константинополі (нині Стамбул) у 1857–1858 роках під редакцією музикознавців А. Ованісяна і Г. Ераняна[1]. Став першим музичним періодичним виданням з європейською системою музиної нотації в Османській імперії[2].

Після перерви у 1861 році вихід видання було поновлено під назвою «Вірменська ліра» («Кнар айкакан»), з ініціативи і під редакцією Г. Ераняна[1]. У 1962 році, як результат виходу часопису, була заснована музична організація «Вірменська ліра»[2]. Цього ж року до видання часопису долучився композитор Т. Чухаджян[1], пізніше також Н. Ташчян.

В кожному номері публікувались уроки європейської і нової вірменської музичної нотації (рубрику вів Г. Черчян), а також національно-патріотичні пісні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Кнар аревелян [Архівовано 27 квітня 2011 у Wayback Machine.] // Театральная энциклопедия (под ред. А. П. Маркова). — М.: Советская энциклопедия, 1961—1965 (рос.)
  2. а б The musical culture of the Ottoman Armenians' before the Genocide [Архівовано 27 листопада 2013 у Wayback Machine.] // Музей-інститут геноциду вірмен (англ.)

Література[ред. | ред. код]

  • Grigor Suni, Armenian music, Yerevan, 2005, p. 106–107