Когнітивна графіка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Когніти́вна гра́фіка — сукупність прийомів і методів образного представлення умов завдання, яка дозволяє унаочнити розв'язок, чи отримати підказку його знаходження.

Методи когнітивної графіки застосовуються у штучному інтелекті, у системах, що перетворюють текстові описи завдань на образи, і при генерації текстових описів картин, що виникають у вхідних і вихідних блоках інтелектуальних систем, а також у людино-машинних системах, призначених для вирішення складних, погано формалізованих, завдань.

Д. Поспєлов сформулював три основні завдання когнітивної комп'ютерної графіки:

  1. створення таких моделей подання знань, що мали б змогу одноманітно подавали б як об'єкти, характерні для логічного мислення, так і образи-картини, якими оперує образне мислення
  2. візуалізація того людського знання, для якого доки неможливо підібрати текстові описи
  3. пошук шляхів переходу від спостережуваних образів-картин до формулювання деякої гіпотези про ті механізми і процеси, що приховані за динамікою картин, що спостерігаються.
Зовнішні зображення
Система лінійних рівнянь

Система лінійних рівнянь

, наприклад, може бути вирішена без залучення математичного апарату. Введемо систему координат і побудуємо два графіки виразів, що входять в систему. Розв'язок системи – точка перетину прямих.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Зенкин А. А. Когнитивная компьютерная графика / Отв. ред. Поспелов Д. А. — М.: Наука, 1991. — 192 с.