Козлов Олександр Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козлов Олександр Олексійович
Народився 1896(1896)
селище Чорнохолуницького заводу В'ятської губернії, тепер Омутнінського району Кіровської області, Російська Федерація
Помер невідомо
Національність росіянин
Партія КПРС
Нагороди Орден Червоної ЗіркиМедаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Олександр Олексійович Козлов (1896(1896), селище Чорнохолуницького заводу В'ятської губернії, тепер Омутнінського району Кіровської області, Російська Федерація — ?) — радянський державний діяч, модельник Ленінградського заводу «Електросила» імені Кірова. Депутат Верховної ради СРСР 2-го скликання.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в родині рудокопа (шахтаря). Закінчив шість класів школи. З одинадцятирічного віку був учень столяра. Потім працював робітником на Чорнохолуницькому заводі В'ятської губернії, на Сосвинському і Бісерському заводах Уралу.

Служив у російській імператорській армії, учасник Першої світової війни. Був важко поранений і демобілізований.

З 1918 року — в Червоній армії, учасник громадянської війни в Росії. Воював проти військ адмірала Колчака біля міст Тагіла, Ісеті, Єкатеринбурга. Служив командиром взводу, був поранений у боях біля Тюмені.

З 1920 року — робітник, модельник 7-го розряду Ленінградського заводу «Електросила» імені Кірова. Обирався секретарем партійної організації цеху. Виготовляв моделі для генераторів гідроелектростанцій, для електропривода блюмінга, для військових потреб.

Член РКП(б) з 1925 року.

Під час німецько-радянської війни з червня 1941 року служив у 1025-му стрілецькому полку 291-ї стрілецької дивізії. Воював у стрілецькій роті біля міст Кінгісеппа та Пулково Ленінградської області. Потім брав участь у боях Ленінградського фронту біля Білоострова та Красного Бору, де був у березні 1943 року важко поранений і контужений. Після одужання служив у 36-й запасній стрілецькій бригаді, 78-му запасному стрілецькому полку, 133-му стрілецькому полку 72-ї стрілецької дивізії Червоній армії.

Демобілізований із армії, в 1943 році повернувся працювати робітником-модельником Ленінградського заводу «Електросила» імені Кірова. Перевиконував виробничі плани, був новатором виробництва.

Подальша доля невідома.

Нагороди і звання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • газета «Ленинградская правла», 15.01.1946 (рос.)
  • газета «Ленинградская правла», 11.01.1946 (рос.)