Комплекс з виробництва добрив в Ла-Коруньї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комплекс з виробництва добрив в Ла-Коруньї. Карта розташування: Іспанія
Ла-Корунья
Ла-Корунья
Місце розташування заводу

Комплекс з виробництва добрив у Ла-Коруньї — колишній виробничий майданчик на північному заході Іспанії.

Завод спорудила компанія SA Cros, що обрала для нього майданчик у районі Кул'єредо з урахуванням гарного логістичного середовища — наявності великого порту й залізниці. Будівництво почали в 1929-му, а в 1931-му завод став до ладу. Його головною продукцією було фосфорне добриво — суперфосфат, який отримували шляхом обробки фосфоритів сульфатною кислотою. Фосфорити отримували з Марокко й Тунісу, тоді як зазначену кислоту продукували шляхом спалювання піритів походженням з розташованої на півдні Іспанії провінції Уельва (її піритові копальні колись дали життя сучасному світовому гіганту гірничодобувної промисловості Rio Tinto).

Є відомості, що, крім суперфосфату, завод також випускав інші хімічні продукти, такі як азотна кислота, соляна кислота, сульфат міді (мідний купорос), сульфат натрію. З 1935-го організували випуск сульфату кальцію. В якийсь момент до асортименту продукції додались невеликі обсяги гексафторкремнієвої кислоти, яку можливо отримувати з газів суперфосфатного виробництва.

Станом на кінець 1940-х потужність заводу оцінювалась у 75 тисяч тонн суперфосфату на рік.

У 1960-х роках основною продукцією майданчику стали комплексні добрива, соляна кислота й інші кислоти для харчової промисловості.

З 1942-му власником заводу була Union Espanola de Explosivos (UEE), що з 1970-го внаслідок злиття перетворилась на Explosivos Rio Tinto (ERT), а наприкінці 1980-х її поглинув Cros (із формуванням холдингу Ercros). Втім, на тлі кризи в іспанській промисловості добрив майданчик у Ла-Коруньї припинив діяльність у тих саме 1980-х.

У наші часи будівля цеху з випалювання піритів, яка належить до 1940-х років, призначена для перетворення на суспільний простір.[1][2][3][4][5]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. La fábrica Cros en O Burgo, un icono de Culleredo (A Coruña). El Español (ісп.). 23 серпня 2023. Процитовано 16 липня 2024.
  2. Viva, Arquitectura. Fábrica Cros en La Coruña. Arquitectura Viva (ісп.). Процитовано 16 липня 2024.
  3. Sociedad Anónima Cros | Asociación Buxa (ісп.). 22 червня 2011. Процитовано 16 липня 2024.
  4. La Fábrica de la Cross. Turismo Culleredo (es-ES) . Процитовано 16 липня 2024.
  5. Commerce, United States Bureau of Foreign and Domestic (1949). World Trade in Commodities (англ.). U.S. Bureau of Foreign and Domestic Commerce.