Конгал Клайрінгнех

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Конгал Клайрінгнех (ірл. Congal Cláiringnech) — Конгал Каліка, Конгал мак Рудрайге — верховний король Ірландії, король Уладу (Ольстеру). Час правління: 135—120 до н. е. (згідно з «Історією Ірландії» Джеффрі Кітінга) або 184—169 до н. е. (відповідно до «Хроніки Чотирьох Майстрів»). Син Рудрайге (ірл. Rudraige). Брат Бресала Бо-Дібада (ірл. Bresal Bó-Díbad) – верховного короля Ірландії, якого вбив Лугайд Луайгне (ірл. Lugaid Luaigne).

Прихід до влади[ред. | ред. код]

Верховним королем Ірландії був Лугайд Луайгне. Конгал Клайрінгнех в цей час правив у королівстві Улад. Але не був там єдиним правителем — владу розділяв з Фергусом мак Леті (ірл. Fergus mac Léti). Конгал Клайрінгнех правив північною частиною Уладу, Фергус — південною частиною Уладу. Жителі королівства Улад були проти того, щоб ними правили два королі і королівство було розділене. Питання про владу було подане на суд верховного короля Ірландії в Тарі. Лугайд вирішив передати всю владу в королівстві Улад Фергусу, закохавшись у його дочку. Конгалу як компенсацію надали золото, землю та високий титул. Але Конгал не погодився з таким рішенням і оголосив війну. Його підтримали деякі ватажки кланів Уладу, у тому числі Фергус мак Ройг та Брікріу (ірл. Fergus mac Róich, Bricriu), а також знайшлись союзники з інших васальних королівств Ірландії та з Альби (нинішньої Шотландії). Фергус мак Леті також закликав на допомогу своїх союзників, в тому числі Фахтна Фахах (ірл. Fachtna Fáthach) з Уладу, Кета мак Магаха (ірл. Cet mac Mágach) з Коннахту, Месгегра (ірл. Mesgegra) з Лейнстеру. Війна була важка і кровопролитна – були великі втрати з обох сторін.

Конгал спорудив великий флот і вирушив у Лохланн (нинішню Норвегію) — шукати нових союзників. Там Конгал одружився з Беюдою (ірл. Beiuda) — дочкою короля Лохланну і з 20 000 скандинавських воїнів вирушив в Ірландію. По дорозі вони завернули в Британію, де отримали чимало перемог і знайшли нових союзників. Потім висадився з армією на узбережжі Уладу.

Конгал дізнався, що його ворог Фергус мак Леті зупинився в будинку Еохайда Салбуйде (ірл. Eochaid Sálbuide). Будинок оточили і почали штурмувати, потім підпалили. Але Фергус та Еохайд встигли втекти. Конгал вирішив йти війною на верховного короля Ірландії і здобути собі трон. Відбулась страшна і кровопролитна битва, в якій переміг Конгал і відтяв голову королю Лугайду. Після цього Конгал Клайрінгнех оголосив себе верховним королем Ірландії, ірл. Ard Rí. Фергус мак Леті приїхав в Тару миритися з Конгалом. Конгал Клайрінгнех прийняв мир, але відібрав у Фергуса королівство Улад і передав владу в Уладі своєму брату Россу Руаду (ірл. Ross Ruad).

Правління[ред. | ред. код]

Конгал Клайрінгнех правив Ірландією протягом 15 або 16 років. Був вбитий онуком Лугайда Луайгне – Дуй Даллта Дедад (ірл. - Dui Dallta Dedad).

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Dictionary of the Irish Language Compact Edition. - Royal Irish Academy, 1990. - Р. 119.
  • MacSweeney Р. М. (ed. & trans.) Caithréim Conghail Cláiringhnigh // Irish Texts Society. – 1904. - Vol. V.
  • MacAlister Stewart R. A. (ed. & trans.) Lebor Gabála Érenn: The Book of the Taking of Ireland // Irish Texts Society. 1956. - Part V. - Р. 297.
  • Geoffrey Keating. Foras Feasa ar Éirinn. - 1.30.
  • Annals of the Four Masters. - M 5016 - 5031.

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник:
Лугайд Луайгне
Верховний король Ірландії
135 до н. е.120 до н. е.
Наступник:
Дуї Далта Дедад