Копистянський Роман Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Копистянський Роман Степанович
Народився 24 листопада 1925(1925-11-24)
село Вільшани, Польща
Помер 8 вересня 2013(2013-09-08) (87 років)
Львів
Поховання Личаківський цвинтар
Alma mater Львівський політехнічний інститут
Галузь геолог-нафтовик
Заклад Інститут геології і геохімії горючих копалин НАН України
Науковий ступінь доктор геолого-мінералогічних наук
Відомий завдяки: нафтогазова геологія
У шлюбі з Копистянська Нонна Хомівна, доктор філології, професор ЛНУ
Діти Копистянський Ігор Романович, художник

Копистянський Роман Степанович (24.11.1925 р., с. Вільшани (біля Перемишля), Польща - 08. 09. 2013 р., м. Львів) - український геолог-нафтовик, дослідник Карпатської нафтогазоносної провінції, доктор геолого-мінералогічних наук.

Біографія

1951 р. закінчив нафтовий факультет Львівського політехнічного інституту і вступив до аспірантури при Інституті геології корисних копалин АН УРСР ( тепер Інститут геології і геохімії горючих копалин НАН України).

1956 р. успішно захистив кандидатську дисертаційну роботу “Трещиноватость и еѐ роль в процессе формирования Бориславского нефтяного месторождения”.

1975 р. — захистив докторську дисертацію “Геологические аспекты изучения трещиноватости горных пород в нефтегазовой геологии (на примере Карпатской нефтегазоносной провинции)”.

За майже 40 років активної наукової праці в Інституті геології і геохімії горючих копалин НАН України учений став визнаним спеціалістом у галузі нафтогазової геології. Його дослідження, спрямовані на підвищення ефективності пошуків і розвідки вуглеводнів, спиралися як на геологічне та структурно-тектонічне вивчення Карпатського регіону, так і аналіз напруженого стану гірських порід і тектонофізичне дослідження колекторських та екранувальних властивостей порід на великих глибинах, а дослідження на межі геології та фізики – на експериментальні роботи, що проводилися в лабораторії геомеханіки, якою Роман Степанович завідував. Доробок ученого висвітлено в численних наукових публікаціях (у т. ч. чотирьох монографіях). Методичне значення цих робіт полягає в можливості використання тектонофізичного підходу при наукових дослідженнях в інших нафтогазоносних регіонах.

Член двох спеціалізованих учених рад із захисту дисертацій, ученої ради Інституту, опонент дисертаційних робіт.

Похований у родинному гробівці на 70 полі Личаківського цвинтаря.

Джерела

[1] Пам’яті Романа Степановича Копистянського // ГЕОЛОГІЯ І ГЕОХІМІЯ ГОРЮЧИХ КОПАЛИН, № 3–4 (164–165), 2013. - С. 127-129.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Пам’яті Романа Степановича Копистянського // ГЕОЛОГІЯ І ГЕОХІМІЯ ГОРЮЧИХ КОПАЛИН, № 3–4 (164–165), 2013. - С. 127-129 (PDF). http://iggcm.org.ua/wp-content/uploads/2015/10/Intern_ukr_13_3-4.pdf.