Користувач:Інж/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

https://uk.wikipedia.org/wiki/Децибел#Опорний_рівень[ред. | ред. код]


Децибе́л (українське позначення: дБ, міжнародне: dB) — популярна одиниця вимірювання рівня гучності, підсилення потужності сигналу або власне потужності сигналу, значення якої дорівнює одній десятій бела. Коли децибел використовується не для відношення двох величин, а як одне окреме значення (як гучність, що показують плеєри) - це значення подається відносно певного загальноприйнятого опорного рівня. Підсилення в децибелах вимірюється у логарифмічному масштабі.

...

Опорний рівень[ред. | ред. код]

Окрім вимірювання відношень двох величин, децибел також використовують і для вимірювання абсолютних значень. Для цього повинно бути однозначно визначено, яка саме фізична величина і яке саме її значення використовуються як опорний рівень. Опорний рівень вказується у вигляді доповнення, що слідує за символами «дБ» (наприклад, дБм).

Значення в децибелах можуть також подаватись як абсолютні величини, якщо для всіх обрана однакова основа A0. Така загальноприйнята, однозначно визначена основа називається опорним рівнем. Різні сфери застосування використовують для опорних рівнів різні значення та фізичні велечини. Який саме опорний рівень обарно може бути відображено в розмірності (дБм замість дБ), вказано в тексті або просто завжди і всіма прийматись за один і той же (для певної категорії вимірів).

На практиці поширені такі опорні рівні і спеціальні позначення для них:

  • dBm, dBmW (укр. дБм) — абсолютний рівень потужності в децибелах (dB) по відношенню до 1 мВт (тобто, опорним рівнем є потужність в 1 мВт). Ця одиниця знайшла застосування у радіо, мікрохвильових і оптоволоконних мережах як зручний показник для вимірювання абсолютної потужності, оскільки дає змогу виражати великий діапазон потужностей у короткій формі.
  • dBV (укр. дБВ) — опорна напруга 1 В на номінальному навантаженні (для побутової техніки — зазвичай 47 кОм); наприклад, стандартизований рівень сигналу для побутового аудіообладнання становить −10 дБВ, тобто 0,316 В на навантаженні 47 кОм.
  • dBuV (укр. дБмкВ) — опорна напруга 1 мкВ. Наприклад, «чутливість радіоприймача, виміряна на антенному вході, становить −10 дБмкВ … номінальний опір антени — 50 Ом».
  • dBu — опорна напруга 0.775 В, що відповідає потужності 1 мВт на навантаженні 600 Ом; наприклад, стандартизований рівень сигналу для професійного аудіообладнання становить 4 dBu, тобто 1,23 В.
  • dBi (укр. дБі) — ізотропний децибел (децибел відносно ізотропного випромінювача). Характеризує коефіцієнт підсилення антени відносно коефіцієнта спрямованої дії ізотропного випромінювача.

В Україні в будівельній акустиці використовуються опорні рівні:

  • Величина порогового звукового тиску = 2·10-5 Па
  • Величина порогової звукової потужності = 10-12 Вт

Вибір опорного рівня ніяк не позначається біля розмірності. Опорні рівні законодавчо зафіксовані, наприклад в ДБН В.1.1-31:2013.

(Відкинуті версії)

Окрім вимірювання відношень двох величин, децибел також використовують і для вимірювання абсолютних значень. Для цього в формулі фіксують опорний рівень A0. Яка саме фізична величина і яке саме її значення використовується в якості опорного рівня - повинно бути однозначно визначено і загальновідомо. Однакова основа для всіх децибел в певній сфері спрощує використання значень в формулах. Опорний рівень вказується у вигляді доповнення, що слідує за символами «дБ» (наприклад, дБм).

  • дБ - в українській будівельній акустиці опорний рівень називається "Величина порогового звукового тиску" = 2·10-5 Па, та "Величина порогової звукової потужності" = 10-12 Вт. Вибір опорного рівня ніяк не позначається біля розмірності. За замовчуванням вважається, що у всіх державних нормах акустичний децибел має одну й ту саму основу, законодавчо вона зафіксована в різних документах, наприклад в ДБН В.1.1-31:2013.




https://uk.wikipedia.org/wiki/Будівельна_акустика[ред. | ред. код]


Будівельна акустика — наукова дисципліна та виробнича сфера, що займаються питаннями захисту житлових та інших приміщень, територій і будинків від шуму і вирішенням цих питання архітектурно-планувальними та будівельними (конструктивними) методами.

Будівельна акустика може розглядатися як галузь прикладної акустики, або як розділ будівельної фізики.

Будівельна акустика в сучасному будівництві має велике значення: заходи по боротьбі з шумом, прийняті на її основі, покращують санітарно-гігієнічні умови життя і праці населення, сприяють підвищенню продуктивності праці, сприяють комфорту і зростанню експлуатаційних якостей будівель, територій і споруд.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]




https://uk.wikipedia.org/wiki/Архітектурна_акустика[ред. | ред. код]


Див. також[ред. | ред. код]




https://uk.wikipedia.org/wiki/Шаблон:Акустика[ред. | ред. код]