Користувач:Круковський Ігор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ПІБ: Круковський Ігор Анатолійович (Krukovsky Igor)

Базові навчально-наукові web-ресурси:

Дата народження: 15.08.1961 року.

Освіта: повна вища військова освіта (військове училище - воєнний інженер з радіотехніки (1983 р.); університет марксизму-ленінізму (1986 р.); ад`юнктура - обробка інформації у підсистемі ракетно-космічної оборони (1998 р.); Національна академія оборони України - офіцер оперативно-тактичного рівня (2005 р.).

Науковий ступінь: кандидат технічних наук (2008 р.); Doctor of Philosophy (PhD), тема: "Автоматизована система підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центра" (АС ПІАР КІАЦ), (Automated system of support of analytical work of the corporate analytical center), (2008 р.).

Вчене звання: старший науковий співробітник (старший дослідник), 2010 р..

Спорт: 1-ші розряди по стрільбі і гирям; розряди: по бігу і марш-кидкам на всі дистанції від 100м до 10 км, по військовій смузі перешкод, по баскетболу, ін.

Спілкування та засоби спільної роботи над документами:

телефони: +38-095-931-50-50, +38-044-4515958;

аудіо-, відео-, текстовий чати під час спільної роботи над документами до 10-ти людей в режимі online або realtime, або off-line, електронна пошта: system.k7@gmail.com - є достатній досвід використання і швидкого навчання;

viber: Ігор Круковський;

додаткова пошта: i@dss-bi.com.ua.

Відношення до "коментарів" на сайтах і в соцмережах: є досвід "суперюзера" (адміністратора) кількох хостинг-акаунтів; "суперюзера", розробника, адміністратора, редактора, автора і спіавтора публікацій кількох десятків сайтів та спільних акаунтів соцмереж; є досвід роботи з помічниками та власниками; є досвід просування сайтів і соцмереж за допомогою друзів і колег, див статтю: "Памятка на сайті Система+: SEM=SEA+SEO+SMO+SMM ?" та Екосистема вебсайта у широкому і вузькому сенсі [5][6]. Є досвід успішного навчання перерахованого більше ніж 50-ти бригад по 2...4 студенти, а також навчання бізнес користувачів і користувачів громадських організацій. На основі отриманого досвіду зазначаю, що не маю фізичної можливості переписки у коментарях, особливо з незнайомими людьми, проте можу дати відповіді або консультації по телефону чи viber, hangout, skype.


Основні інтереси, теми авторських публікацій та їх актуальність[ред. | ред. код]

Основні науково-практичні інтереси узагальнено відносяться до сфери R&D (дослідження і розвитку) та використання у діловій практиці Business Intelligence+KMS[2] (Knowledge Management System), DSS (Decision Support System, Систем Підтримки Прийняття Рішень) у тому числі у Web, з елементами мережевого та автономного управління. Це зображено у піраміді концептуального розвитку мережевого ергатичного організму (Network Ergatic Organizm, NEO). Мережеві ергатичні організми можуть бути частиною Мережевоцентричних систем або у воєнній сфері можуть бути підсистемами Мережево-центричної війни. Ідея Мережевого ергатичного організму прийнята для дослідження і розвитку (R&D) у корпоративній інформаційній й аналітичній системі з програмно-апаратними засобами, що закріплено у друкованих документах у 2008 році [7] [8]. Сучасна Концепція IoT (Internet of Things, Інтернет речей) фактично є спрощеною версією Концепції Мережевих ергатичних організмів.

Піраміда дослідження і розвитку мережевого ергатичного організму (R&D Piramid Network Ergatic Organizm, #NEO), автор - Круковський Ігор
Піраміда дослідження і розвитку мережевого ергатичного організму (R&D Piramid Network Ergatic Organizm, #NEO)

Науково-практичні інтереси більш детально відносяться до сфери консалтингу, реінженірингу, покращання використання на основі системного підходу таких розділів науки і ділової практики:

BI and Business Analytics (ділова аналітика), Business Intelligence+KMS (Knowledge Management System); BI and DSS (Decision Support System), BI and DW (Data Warehouse); BI and ES (Expert System); BI and GIS (Geographic Information System); Web site ecosystem; BI and Social media analytics; BI and Network Ergatic Organizm; IoT (Internet of Things, BI and SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition); BI and OSINT (Open Source Intelligence); BI and CI (Competitive Intelligence); BI and OSINT (Open Source Intelligence); BI and Intelligence; BI and Network Centric System; BI and Network Centric War; моделі структуризації даних і знань та їх реалізація у програмному й аналітичному забезпеченні; методики розробки і вибору моделей даних і знань; удосконалення концепції OLAP та її реалізація у аналітично-програмних засобах; покращання ефективності візуалізації аналізу даних у режимі on-line та real-time; методики оцінки ефективності DSS (СППР) на основі Business Intelligence і подібних систем; вирішення проблемних питань реалізації у практичній повсякденній інформаційно-аналітичній роботі перерахованих систем; створення і удосконалення cистеми систем на основі перерахованих та інших зв`язаних систем; концепція (стратегія) Big Data (Business Analytics and Business Intelligence) для організацій і їх об`єднань; навчання персоналу по всім перерахованим підрозділам; тощо.

Актуальність авторських досліджень у сфері Business Intelligence+ ілюструють, для прикладу, графіки частоти використання терміну Business Intelligence у пошуку Google у різних країнах світу, для прикладу, у США, Німеччині, Польщі, Україні. Див. на сайті Business Intelligence+KMS, сторінка Графіки Business Intelligence+. Навіть просте ознайомлення із вказаними графіками показує нагальну необхідність підвищення інтересу до дослідження й реалізації Business Intelligence в Україні. Найважливіша мета моїх авторських публікацій у цій сфері з 2011 року - підвищити інтерес в Україні до R&D у сфері Business Intelligence+KMS & Business Analytics Applications.

Необхідно зазначити, що у провідних українських міжнародних корпораціях у сфері бізнесу ці системи давно реалізовані на найвищому світовому рівні. Для прикладу, див. статтю: Про использование аналитической облачной платформы SAP в крупнейшем украинском предприятии. Є позитивні приклади в державних організаціях України, але їх було мало. Проте, багато державних установ та підприємств середнього і невеликого бізнесу часто навіть не мають уяви про Business Intelligence.  Зазначимо, що орієнтовно після 2015 року ситуація у державних установах почала змінюватися у кращу сторону.

Керівник програми Фулбрайта в Україні Мирон Стасів і доцент кафедри АСУ ЖВІ НАУ Ігор Круковський
Керівник програми Фулбрайта в Україні Мирон Стасів і доцент кафедри АСУ ЖВІ НАУ Ігор Круковський під час обговорення можливості навчання студентів ЖВІ НАУ за темою Business Intelligence у програмі Фулбрайта, у США. Фото у книгарні "Є" під час презенації часопису науковцями Києво-Могилянської академії у 2012 році.

Основні теми авторських публікацій у сфері Business Intelligence+[ред. | ред. код]

  • Удосконалені вимоги до реалізації OLAP у DSS для часткових проблемних областей інформаційно-аналітичної роботи (структура вимог Кодда до OLAP, тест FASMI, FASMI+, OLAP+)
  • Узагальнена архітектура системи підтримки прийняття рішень на основі Business Intelligence у розширеному тлумаченні (DSS BI 2.0)
  • Експертна система, узгоджена з Business Intelligence 2.0 (ES BI 2.0)
  • Удосконалена архітектура об’єднаної із засобами OLAP і DataMining експертної системи з розширеним логічним виведенням на моделі подання знань FPS для геоінформаційної системи
  • Проблемні питання розробки і реалізації Geospatial Business Intelligence (інтеграція GIS BI)
  • Проблемні питання розробки геопросторової системи підтримки прийняття рішень на основі Business Intelligence 2.0/3.0 (Spatial DSS BI 2.0, Spatial DSS BI 3.0,)
  • Архітектура системи підтримки прийняття рішень на основі Business Intelligence з інтегрованою геоінформаційною системою (Spatial DSS BI 2.0, Spatial DSS BI 3.0)
  • Число-лінгвістичні оцінки (ЧЛО) з уніфікованою структурою для побудови галузевої інформаційно-аналітичної системи на основі ROLAP-моделі
  • Ієрархічно-синергетичне об’єднання Social Media Analytics/Social CRM з Business Intelligence і з Географічною інформаційною системою (Social Media Spatial DSS BI)
  • Проблемні питання використання і розвитку засобів SocialMedia Analytics, їх інтеграції з Business Intelligence та з елементами ГІС – на прикладі платформи SemanticForce (SemanticForce Social Media Spatial DSS BI)
  • Про доцільність залучення провідних українських компаній до участі у навчальних заняттях в інституті (на прикладі компанії SemanticForce, а також дослідження продукції світових брендів в Україні: IDC, Panorama Software, Tableau)
  • Про впровадження у навчальний процес питань вивчення сучасних технологій обробки інформації на основі IDC`s Business Analytics Software Taxonomy (2014)
  • Про доповнення до методик системного аналізу для вивчення у навчальній дисципліні "Теорія систем і системний аналіз"
  • Про вивчення Business Intelligence у навчальній дисципліні "Системи підтримки прийняття рішень" (Decision Support System, DSS)
  • SiteLabs – комплекс Web-лабораторій для навчання розробці Web-сайтів та зв’язаних систем (SiteLabs DSS, SiteLabs SLS)
  • Дослідний прототип веб-системи підтримки навчально-наукової роботи «Система+» (System+, SistemPl)
  • Удосконалена архітектура системи SCADA, об’єднана з Business Intelligence (SCADA BI)
  • Особливості використання методики «BI Decision Matrix» компанії Panorama Software для оцінювання платформ Business Intelligence і її вдосконалення
  • Business intelligence та творчість, креативність
  • Застосування Business Intelligence у сфері інформаційної безпеки
  • Проблемні питання реалізації Business Intelligence 2.0 у часткових сферах роботи
  • Дефініція Intelligence та зв’язані з нею терміни для корпорації, яка виробляє знання: Intelligence & Intelligence & Intelligence
  • Удосконалена КОНЦЕПЦІЯ і технологія побудови мережевих інформаційно-аналітичних систем на основі Business Intelligence+KMS
  • Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з інформацією медіазасобів
  • Концептуальна модель автоматизованої інформаційної системи для робочого місця оператора та прототип програмного забезпечення для розпізнавання засобів і об’єктів по 8-ми і більше параметрам
  • Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення автоматизованого банку структурованої інформації з авторефератів дисертацій
  • Методика оцінки ефективності автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи
  • Методика розробки моделі знань про наявні інформаційні ресурси на аналітичному центрі з використанням експертного морфологічного багатовимірного OLAP аналізу її елементів і властивостей
  • Методика вибору раціональної моделі подання знань для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центру
  • Business Intelligence + KMS як концепція, технологія і засоби підтримки рішень не тривіальними знаннями з первинних даних
  • Business Intelligence NEO (Network Ergatic Organism)
  • Network Ergatic Organizm - перспективний шлях розвитку Business Intelligence (Business Intelligence+KMS)

Основні авторські науково-практичні публікації у відкритому доступі[ред. | ред. код]

  • Круковський І.А. Узагальнена архітектура системи підтримки прийняття рішень на основі Business Intelligence у розширеному тлумаченні / І.А. Круковський // Вісник ЖДТУ. – 2010. – Вип. 2 (53). – С. 103-111.
  • Круковський І. А. Удосконалені вимоги до реалізації OLAP у DSS для часткових проблемних областей інформаційно-аналітичної роботи / І. А. Круковський // Військово-технічний збірник. - 2010. - Вип. 3. - С. 26-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vtzb_2010_3_8.
  • Круковський І.А. Проблемні питання розробки геопросторової системи підтримки прийняття рішень на основіBusiness Intelligence 2.0/3.0 / І.А. Круковський // "IV Січневі ГІСи": Інтелектуальна оборона” (науково-практичний форум) / Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного: Львів, 22-24 січня 2013 р. - С. 40-42.
  • Круковський І.А. Проблемні питання розробки і реалізації Geospatial Business Intelligence / І.А. Круковський // Геоінформаційні системи у військових задачах : ІІ наук.-техн. семінар 21–22 січн. 2011 року. – Львів : Академія Сухопутних військ, 2011. – С. 117–125.
  • А.І. Валюх, І.А. Круковський, В.Л. Сімаков. Експертна система, узгоджена з Business Intelligence 2.0 // Вісник ЖДТУ. – Житомир, 2011. – Вип. 2 (57). – С. 53–62 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://archive.nbuv.gov.ua/portal/natural/Vzhdtu/2011_2/8.pdf.
  • І.А. Круковський, А.І. Валюх. Удосконалена архітектура об’єднаної із засобами OLAP і DataMining експертної системи з розширеним логічним виведенням на моделі подання знань FPS для геоінформаційної системи / Геоінформаційні системи у військових задачах. Другий науково-технічний семінар 21‑22 січня 2011 року. – Львів: Академія Сухопутних військ, 2011. – С. 153-155.
  • Круковський, Ігор Анатолійович; Хомів, Богдан Арсенович; Гаврилюк, Всеволод Леонідович (2013). ІЄРАРХІЧНО-СИНЕРГЕТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ SOCIAL MEDIA ANALYTICS/SOCIAL CRM З BUSINESS INTELLIGENCE І З ГЕОГРАФІЧНОЮ ІНФОРМАЦІЙНОЮ СИСТЕМОЮ. Вісник Житомирського державного технологічного університету. Серія: Технічні науки (uk) 0 (1(64)). с. 60–69. ISSN 1728-4260. doi:10.26642/tn-2013-1(64)-60-69.
  • І.А. Круковський, В.Л. Гаврилюк, Б.А. Хомів Проблемні питання використання і розвитку засобів SocialMedia Analytics, їх інтеграції з Business Intelligence  та з елементами ГІС – на прикладі платформи SemanticForce / "IVСічневі ГІСи": Інтелектуальна оборона” (науково-практичний форум ) / Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного: Львів, 22-24 січня 2013 р. - С. 42-45.
  • Б. М. Герасимов, О. М. Перегуда, І. А. Круковський. Методика оцінки ефективності автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи / Збірник наукових праць Військового інституту телекомунікацій та інформатизації НТУУ “Київський політехнічний інститут”. – К., 2008. – Вип. 3. – С. 29-37.
  • Б. М. Герасимов, І. А. Круковський. Методика розробки моделі знань про наявні інформаційні ресурси на аналітичному центрі з використанням експертного морфологічного багатовимірного OLAP аналізу її елементів і властивостей / Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – К., 2008. – Вип. 1. – С. 14-20.
  • Б. М. Герасимов, І. А. Круковський. Методика вибору раціональної моделі подання знань для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центру // Проблеми створення, випробовування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем. Технічні науки : зб. наук. праць / Житомир. військ. ін-т Нац. авіац. ун-ту. – Житомир, 2008. – Вип. 1. – С. 178-187.
  • Круковський І.А., Дзюба І.С. Про впровадження у навчальний процес питань вивчення сучасних технологій обробки інформації на основі IDC`s Business Analytics Software Taxonomy / Модернізація українського суспільства в умовах євроінтеграції: [збірник наукових робіт] / за заг. ред. Т.В. Семенюк, С.М. Коляденко, Н.П. Павлик. — Житомир : Вид-во Житомирського державного університету імені Івана Франка, 2016. – С. 122-126.
  • Круковський І.А. Архітектура експертної системи з розширеним виведенням на трьохкомпонентній гібридній моделі подання знань // Зб. наук. пр. ВІТІ НТУ України «КПІ». – 2009. – Вип. 3. – С. 20–24.
  • І.А.  Круковський, О.М. Перегуда. Експертна система на гібридній моделі подання знань /  Технічні науки : зб. наук. праць. Спецвипуск 1 / Житомир. військ. ін-т ім. С. П. Корольова Нац. авіац. ун-ту. – Житомир, 2010. – С. 58-68.
  • І. А. Круковський Методика розробки моделі знань для системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з наявними інформаційними ресурсами на корпоративному інформаційно-аналітичному центрі з використанням морфологічного багатовимірного OLAP аналізу / Проблеми створення, випробування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем. Технічні науки : зб. наук. праць / Житомир. військ. ін-т радіоелектроніки. – Житомир, 2007. – Вип. 12. – С. 133-141. Інв. № 444.
  • Круковський І. А. Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з інформацією медіазасобів / І. А. Круковський // Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. – К., 2006. – Вип. 3. – С. 45-51.
  • Н.І. Горбачова, І.А. Круковський, І.М. Круковська Business intelligence та творчість, креативність / - С .195-201. Інтелектуальна, академічна та творча обдарованість: спільне і відмінне : матеріали круглого столу, 20 січня 2012 р., м. Київ / Ін-т обдарован. дитини НАПН України, Нац. центр "Мала академія наук України" ; [упоряд.: Саміленко Р. А., Веселка Ю. Б.]. - Київ : ІОД, 2012. - 206, [1] с.
  • Круковський І.А. Застосування Business Intelligence  у сфері інформаційної безпеки. Доповідь на міжвідомчому міжрегіональному семінарі Наукової Ради НАН України «Технічні засоби захисту інформації». Житомир, 11.03.2011 р. (рекомендовано до публікації у фахових наукових виданнях).
  • Б. А. Хомів, С. А. Лупенко, В.В. Яцишин, І. А. Круковський. Формалізація й уніфікація термінів та понять в області оцінювання опінії на основі стандарту якості програмних систем ISO 9126 / Проблеми створення, випробування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем : збірник наукових праць. Вип. 8 / Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова Національного авіаційного університету. – Житомир : ЖВІ нау, 2013. – С. 173-185.
  • Ю.А. Колос, И.А. Круковский. Влияние погрешностей весовых коэффициентов на эффективность системы / Тематический научно-технический сборник. - Житомир: ЖВУРЭ. - 1993. –С.41-47.
  • Д.В. Пясковский, Ю.А. Колос Ю.А., И.А. Круковский И.А. Методика оценки эффективности сложной системы / Тематический научно-технический сборник ЖВУРЭ ПВО. - Житомир: ЖВУРЭ. - 1994. –С.32-38.
  • Title of thesis Doctor of Philosophy (PhD): System of support of analytical work of corporate informative analytical center. Date: 18 February 2011.

Основні тези науково-практичних доповідей які можуть бути оприлюднені як статті (доповіді)

  • Круковський І.А. Удосконалена концепція і технологія  побудови мережевих інформаційно-аналітичних систем на основі Business Intelligence+KMS  /Круковський І.А.  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 20-21.
  • Круковський І.А. Архітектура системи підтримки прийняття рішень на основіBusiness Intelligence з інтегрованою  геоінформаційною системою / І.А. Круковський // Проблеми створення, розвитку та застосування інформаційних систем спеціального призначення : 19-а наук.-практ. конф., Житомир, 19 кв. 2012 р.  Тези доповідей. Ч.1. – Житомир : ЖВІ НАУ, 2012. – С. 194-195.
  • Круковський І.А. Удосконалена архітектура системи SCADA, об’єднана з Business Intelligence  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 13-14.
  • Круковський І.А. Дослідження шляхів об’єднання для організацій Social Media, Social Media Analytics/Social CRM   / Круковський І.А.  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 16-17.
  • Круковський І.А. Про доцільність залучення провідних українських компаній до участі у навчальних заняттях в інституті (на прикладі компанії SemanticForce, а також дослідження продукції світових брендів в Україні: IDC, Panorama Software, Tableau) / І.А. Круковський  // Система військової освіти України: досвід, сьогодення та перспективи розвитку : тези доповідей XІV міжвузівської наук.-метод. конф., Житомир, 25-26 квітня 2013 р. / Житомир. військ. ін-т НАУ. – Житомир, 2013. – С. 130-131.
  • І. А. КруковськийЮ. О. Колос. Число-лінгвістичні оцінки з уніфікованою структурою для побудови галузевої інформаційно-аналітичної системи на основі ROLAP-моделі / Пріоритетні напрямки розвитку телекомунікаційних систем та мереж спеціального призначення : зб. тез доповідей ІІІ наук.-техн. конф. / Військ. ін-т телекомунікацій та інформатизації НТУУ “Київ. політехн. ін-т”. – К., 2006. – С. 158.
  • Круковський І.А., Сержантська К.В., Ковтун Д.О.  Особливості використання методики «BI Decision Matrix» компанії  Panorama Software для оцінювання платформ Business Intelligence / Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 18-19.
  • Круковський І.А., Валюх А.І. Про вдосконалення методики «BI Decision Matrix» компанії Panorama Software для оцінювання платформ Business Intelligence / Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 9-10.
  • Круковський І.А. Про вивчення Business  Intelligence у навчальній дисципліні "Системи підтримки прийняття рішень" / І.А. Круковський  // Система військової освіти України: досвід, сьогодення та перспективи розвитку : тези доповідей XІVміжвузівської наук.-метод. конф., Житомир, 25-26 квітня 2013 р. / Житомир. військ. ін-т НАУ. – Житомир, 2013. – С. 128-129.
  • Круковський І.А. Про доповнення до методик системного аналізу для вивчення у навчальній  дисципліні "Теорія систем і системний аналіз"  / І.А. Круковський  // Система військової освіти України: досвід, сьогодення та перспективи розвитку : тези доповідей XІV міжвузівської наук.-метод. конф., Житомир, 25-26 квітня 2013 р. / Житомир. військ. ін-т НАУ. – Житомир, 2013. – С. 129-130.
  • Круковський І.А. Про доцільність розширення  методів системного аналізу  й інтеграції систем, які вивчаються у навчальній дисципліні "Теорія систем і системний аналіз" / І.А. Круковський  // Система військової освіти України: досвід, сьогодення та перспективи розвитку : тези доповідей XІV міжвузівської наук.-метод. конф., Житомир, 25-26 квітня 2013 р. / Житомир. військ. ін-т НАУ. – Житомир, 2013. – С. 131-132.
  • Круковський І.А. SiteLabs – комплекс Web-лабораторій для навчання розробці Web-сайтів та зв’язаних систем / Круковський І.А.  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 21-22.
  • Круковський І.А. Дослідний прототип веб-системи підтримки навчально-наукової роботи «Система+»  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 11-12.
  • Круковський І. А. Модель автоматизованої інформаційної системи аналітика спеціалізованої системи / І. А. Круковський // Наукові проблеми розробки, модернізації та застосування інформаційних систем космічного і наземного базування : зб. тез доповідей ХІV наук.-техн. конф., Житомир, 22-23 квітня 2004 р. / Житомир. військ. ін-т радіоелектроніки. – Житомир, 2004. – Ч. 2. – С.64.
  • Круковський І. А. Концептуальна модель автоматизованої інформаційної системи для робочого місця оператора та прототип програмного забезпечення для розпізнавання засобів і об’єктів по 8-ми і більше параметрам / І. А. Круковський // Наукові проблеми розробки, модернізації та застосування інформаційних систем космічного і наземного базування : зб. тез доповідей ХІV наук.-техн. конф., Житомир, 22-23 квітня 2004 р. / Житомир. військ. ін-т радіоелектроніки. – Житомир, 2004. – Ч. 2. – С.65.
  • Круковський І. А. Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з інформацією медіазасобів, що стосується Збройних Сил України / І. А. Круковський // Військова освіта та наука: сьогодення та майбутнє : тези доповідей І Всеукр. наук.-практ. конф. пам’яті проф. генерал-лейтенанта С. А. Жукова / Військ. ін-т Київ. нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка. – К., 2005. – С.47 .
  • І. А. Круковський, В. А. Вербат. Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення для автоматизованої системи інформаційного забезпечення ННТД / ХХХІ науково-практична міжвузівська конференція, присвячена Дню університету, Житомир : зб. тез / Житомир. держ. технолог. ун-т. – Житомир, 2006. – С. 39-40.
  • І. А. Круковський, В. А. Вербат. Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення автоматизованого банку структурованої інформації з авторефератів дисертацій / Наукові проблеми розробки, модернізації та застосування інформаційно-вимірювальних систем космічного і наземного базування : тези доповідей XV наук.-техн. конф., Житомир, 20-21 квітня 2006 р. / Житомир. військ. ін-т радіоелектроніки. – Житомир, 2006. – Ч. 1. – С. 128-129.
  • В.Л. Сімаков, І.А. Круковський. Проблемні питання реалізації Business Intelligence 2.0 у часткових сферах роботи / Проблеми створення, розвитку та застосування інформаційних систем спеціального призначення : 18-а наук.-практ. конф., Житомир, 15 кв. 2011 р.  Тези доповідей. Ч.1. – Житомир : ЖВІ НАУ, 2011. – С. 194.
  • В.Л. Сімаков, І.А. Круковський, Н.І. Горбачова. Дефініція Intelligence та зв’язані з нею терміни для корпорації, яка виробляє знання / Проблеми створення, розвитку та застосування інформаційних систем спеціального призначення : 18-а наук.-практ. конф., Житомир, 15 кв. 2011 р.  Тези доповідей. Ч.1. – Житомир : ЖВІ НАУ, 2011. – С. 191.

Більш повний список авторських науково-практичних публікацій: Сайт Business Intelligence + KMS (Knowledge Management System), сторінка: "Скорочений список авторських друкованих публікацій за тематикою  Business Intelligence + KMS"

Про авторські права на матеріали у Вікіпедії (роз`яснення для патрульних і адміністраторів)[ред. | ред. код]

  1. Є повні авторські права на публікації у блозі BI and DSS (Business Intelligence and Decision Support System). Тому, розміщення мною інформації з них у вікі-сторінках є законним згідно вікі-правил. Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах - тут і далі вказано згідно вимог вікі-редакторів правил Вікіпедії (Piramidion (Bunyk, Тарас Бунюк), ін.).
  2. Є повні авторські права на всі зображення, які розміщую на вікі-сторінках. Опубліковані тут фото виконані за допомогою власного фотоапарата під час проведення заходів за моєю участю. Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах - тут і далі вказано згідно вимог вікі-редакторів правил Вікіпедії (Piramidion (Bunyk, Тарас Бинюк), ін.).
  3. Є повні авторські права на всі публікації на мультисайті Business Intelligence+KMS, або разом із співавторами, чиї прізвища вказані. За згодою авторів, вони можуть спільно використовувати ці статті на свій розсуд, у тому числі власник сайту може видалити їх з сайтів. Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах. Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах - тут і далі вказано згідно вимог вікі-редакторів правил Вікіпедії (Piramidion (Bunyk, Тарас Бинюк), ін.).
  4. Є повні авторські права на публікації у відповідних наукових фахових виданнях, або права співавтора, де вказані інші прізвища співаторів. За нашою згодою ми можемо використовувати публікації на наш розсуд. Всі статті я подавав до редакцій особисто, де вони пройшли позитивну перевірку на наукову новизну, практичну значимість і відсутність конфіденційних відомостей; друковані примірники цих публікацій знаходяться у мене. Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах.
  5. Не несу відповідальність за зміст вікі-статей, які вимушений тут цитувати. Тому що часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь", а потім будь-коли правлять також "всі кому не лінь". Для прикладу, вікілінивець Mcoffsky (Ігор Маковський) має кілька десятків тисяч правок чужих вікі-статей, ін. Часто це здійснюють кластери вікі-ігроманів з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей. Для прикладу, "кандидат біологічних наук Brunei" отримав вікі-медаль не за статті по темам біології, а за велику кількість статей по східній тематиці і тут же перемкнувся на абсолютно некомпетентну правку статті про Business Intelligence, OLAP (?!) і т.п. Як правило, вікі-ігромани пишуть короткі статті чи вносять короткі правки тому що мають низьку кваліфікацію по змісту вікі-статей або (та) недоброчесні наміри, які ховають за специфічним вікі-фарисейством. Є приклади, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях для вікі-рейтингів більше 8-ми років, проте жоден з них не помічав елементарні грубі семантичні помилки у граматично та стилістично правильному викладанні матеріалу статті. Для прикладу, замість "Business Intelligence" більше 8-ми років писали "Бізнесова аналітика", потім "Бізнес-інтелект", потім просто невірне визначення; використовується нахабний плагіат з робіт Круковського І.А. та співавторів; є фіктивний цитований автор та запозицені із вказаних робіт; використовуються кілька облікових записів однієї особи (Тарас Буник, Bunik, Piramidion (?), "Всевидяче око"(?), ін.). Кластери таких вікі-ігроманів з правами вікі-патрульних та вікі-адміністраторів не дозволяють виправити їх грубі помилки та плагіат. На жаль, ці і подібні недоліки завдали і завдають шкоду Національній обороні і безпеці України, освіті і науці, практиці бізнесу - як мінімум у сфері інформаційно-аналітичних hi-tech. Це принципова проблема Вікіпедії, яку потрібно подолати, адже у багатьох випадках Вікіпедія тепер є засобом обману і дезінформації читачів у сфері інформаційно-аналітичних hi-tech.

Достовірність отриманих науково-практичних результатів і їх реалізація[ред. | ред. код]

Ключові науково-практичні ідеї, ініційовані автором і отримані результати підтримали українські вчені і експерти-практики: д.т.н., проф. Герасимов Б.М. (науковий керівник), д.т.н., проф. Баранов В.Л., д.т.н, проф. Коваленко М.В., д.т.н., проф. Воронін О.А. (член Американського товариства математиків), д.т.н., проф. Манойлов В.П., д.т.н., проф. Грабар І.Г., д.т.н., проф. Субач І.Ю. (опонент), к.т.н., доц. П`ясковський Д.В.(науковий керівник), к.т.н., доц. Колос Ю.О., к.т.н., с.н.с. Перегуда О.М., к.т.н., доц. Кондратенко С.О.; Сімаков В.Л., Нестерук В.Г., Валюх А.І., Онисько В.В., Маляганов В.В.; Гаврилюк В.Л. (SemanticForce, CEO), Хомів Б.А. та багато інших досвідчених наукових і науково-педагогічних та практичних працівників високого експертного рівня.

Співавторами ключових науково-практичних робіт, які підтверджують їх достовірність стали, насамперед: д.т.н., проф. Герасимов Б.М. (науковий керівник), д.т.н., проф. Баранов В.Л.(опонент), Сімаков В.Л.(опонент), к.т.н., доц. Колос Ю.О.(опонент), Валюх А.І. (опонент); к.т.н., с.н.с. Перегуда О.М. (опонент); к.т.н., доц. Кондратенко С.О. (опонент), Гаврилюк В.Л. (SemanticForce, CEO), Хомів Б.А. (SemanticForce). Основний опонент серед вчених - д.т.н. проф. Субач І.Ю має науково-практичні роботи за спорідненою тематикою. Основні опоненти серед експертів-практиків високого рівня Сімаков В.Л., Колос Ю.О., Валюх А.І., Гаврилюк В.Л. стали співавторами науково-практичних робіт і статей.

Дисертація PhD "Автоматизована система підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центра" (АС ПІАР КІАЦ), (Automated system of support of analytical work of the corporate analytical center), (2008 р.)[7] та інші публікації відсутні у Web. Тому деякі матеріали з дисертації PhD та з відсутніх у веб науково-дослідних робіт розміщені у відкритому доступі на сайтах: Business Intelligence+KMS[2], BI and DSS, Нотатки про Business Intelligence+ Система+ , де також розміщені публікації більше ніж 90 інших співавторів, в основному це студенти ЖВІ НАУ.

Викладені на сайтах ключові рішення пройшли науково-практичну експертизу на достовірність, наукову новизну і практичну значимість, реалізовані з отриманням відповідних актів реалізації. Вони також позитивно обговорені і у різних формах реалізовані на практиці під час навчально-наукових занять із студентами ЖВІ НАУ та уточнені і розвинені у публікаціях студентів на сайті Система+, обговорені на науково-практичних конференціях і опубліковані у збірниках наукових праць ЖВІ НАУ, ЖДУ - див. Основні авторські науково-практичні публікації у відкритому доступі на цій сторінці, або більш повно: Першоджерела на сайті Business Intelligence+KMS

Всі наукові результати також апробовані автором у діловій практиці інформаційно-аналітичної роботи у бізнесі, у роботі громадських організацій, у навчанні студентів і персоналу та оформлені як задачі, які вирішувалися та обговорювалися на лабораторних і практичних заняттях із студентами у рамках навчальних дициплін СППР, Веб-технології, ТССА, АСУ, Статистика. Для прикладу, типова лабораторна робота: "Аналіз роботи типового торгівельного підприємства за допомогою систем категоризованих графіків, OLAP і Data Mining ".

Авторські зображення за тематикою досліджень у Вікіпедії[ред. | ред. код]


Список основних першоджерел, на які є посилання у авторських роботах за тематикою  Business Intelligence + KMS до 2013 року[ред. | ред. код]

  1. AAAI (Association for the Advancement of Artificial Intelligence, formerly the American Association for Artificial Intelligence), AAAI DIGITAL LIBRARY. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.aaai.org/Library/library.php .
  2. Ackoff, R, «From data to wisdom» / Journal of Applied Systems Analysis // 1989, vol. 16, pp. 3-9.
  3. ACM SIG KDD (Association for Computing Machinery Special Interest Group on Knowledge Discovery), International Conference on Knowledge Discovery and Data Mining archive. – 2009. [Електронний ресурс]. – Режим доступу :  http://portal.acm.org.
  4. ACM SIGKDD (Association for Computing Machinery, Special Interest Group on Knowledge Discovery in Data), ACM Digital Library, SIGKDD. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://portal.acm.org/sig.cfm?id=SP936 .
  5. ACM SIGART (Association for Computing Machinery, Special Interest Group on Artificial Intelligence). ACM Digital Library, SIGART. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dl.acm.org/sig.cfm?id=SP918 .
  6. ACM SIGART (Association for Computing Machinery, Special Interest Group on Artificial Intelligence). ACM Digital Library, SIGART. . [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dl.acm.org/sig.cfm?id=SP918 .
  7. Advances in Knowledge Discovery and Data Mining. Usama M. Fayyad, Gregory Piatetsky-Shapiro, Padhraic Smyth, Ramasamy Uthurusamy, (Chapter 1), AAAI/MIT Press, 1996.
  8. Anderberg. D.  Cluster Analysis for Applications. New York, Academic Press, 1973.
  9. Armstrong, M.P., Densham, P.J. and Rushton, G., 1986. Architecture for a Microcomputer Based Decision Support System. Proceedings, Second International Symposium on Spatial Data Handling (International Geographical Union, Seattle) pp. 120-131
  10. Army Knowledge Management Principles (on Army Knowledge On-Line, AKO). [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.us.army.mil/suite/page/doc/10713107/…
  11. Assessing The Maturity Level of Geospatial Business Intelligence. 2011/01/06. By Ritesh Gupta. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://slashgeo.org/
  12. BCKS, Battle command knowledge system. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_command_knowledge_system
  13. BI Congress 3 in Orlando, FL, Dec. 15 and 16, 2012. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dssresources.com/news/3536.php.
  14. Bi Verdict, Mark Rittman. News on The BI Verdict, and an Interview with Nigel Pendse. 19.01.2010  [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.bi-verdict.com.
  15. Bill Ackerly, Battle Command Knowledge Center. 2nd knowledge management?course graduates. Feb 18, 2010. ARMY.MIL, The Official Homepage of the United States Army. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.army.mil/ .
  16. Bill Inmon. Data Mart Does Not Equal Data Warehouse. InfoManagement Direct, November 1999. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.information-management.com/infodirect/19991120/1675-1.html .
  17. Bill Inmon. When Are Star Schemas Okay in a Data Warehouse? [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.b-eye-network.com/view/5626.
  18. Bing L. Web Data Mining. Exploring Hyperlinks, Contents and Usage Data, Second Edition : / Liu Bing. – Springer, 2011. – 622 p.
  19. Blueberry – Text Analytics & Sentiment Analysis in the Cloud [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://blueberryapi.com/
  20. Brief History of Text Analytics by D. J. Power. 30.10.2007 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.b-eye-network.com/index.php.
  21. Business Analytics Solutions. An IDC continuous intelligence service, 2010. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.idc.com.
  22. Business Intelligence + KMS [Електронний ресурс]. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dss-bi.com.ua/.
  23. Business Intelligence NEO (Network Ergatic Organism) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dss-bi.com.ua/index.files/BI_NEO.htm.
  24. Codd E. F., «Dr. E. F. Codd’s 12 rules for defining a fully relational database.» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.cse.ohio-state.edu/~sgomori/570/coddsrules.html.
  25. Codd E. F., Codd S. B., Salley C. T. «Providing OLAP : On-Line Analytical Processing to User-Analysts : An IT Mandate» // E. F. Codd & Associates. – 1993. – 18 p.
  26. D.J. Power. Ask Dan! about DSS. What is a Spatial DSS? Dan Power. Editor, DSSResources.com [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dssresources.com/faq/index.php?action=artikel&id=48.
  27. D.J. Power. Ask Dan! about DSS. What is next generation BI? by Dan Power. Editor, DSSResources.com [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dssresources.com/faq/index.php?action=artikel&id=220.
  28. D.J. Power. Brief History of Decision Support Systems (version 4.1). By D. J. Power. Editor, DSSResources.COM, 2010 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dssresources.com/history/dsshistory.html.
  29. Data Mining: Дадим слово критикам. [Electronic resource]. – Access mode: http://www.iso.ru/journal/articles/277.html.
  30. Data Warehouse Bill Inmon’s Vision. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.b-eye-network.com/view/727.
  31. Data Warehouse Ralph Kimball’s Vision. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.b-eye-network.com/blogs/drewek/archives/.
  32. Data Warehousing Battle of the Giants. Comparing the Basics of the Kimball and Inmon Models. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://findarticles.com/p/articles/mi_qa5525/is_200401/.
  33. Deborah Quarles van Ufford. Business Intelligence. The Umbrella Term (2002).
  34. Densham, P. J. Spatial decision support system. Geographical information systems. Vol. 1: 1991 p.p. 403-412.
  35. Dobson, M.W., 1986. Spatial decision support systems for early warning of disaster driven social emergencies. Proceedings, 2nd International Symposium on Spatial Data Handling (International Geographical Union, Seattle) pp. 332-348.
  36. Dr. Ramon Barquin. The U.S. Army Knowledge Management Principles and their Relevance to Other Organizations. January 4, 2011. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.b-eye-network.com/view/14826 .
  37. ESCC (Ft. Belvoir), The U.S. Army Enterprise Solutions Competency Center (Army Business Intelligence Competency Center) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://escc.army.mil/
  38. ESCC, The U.S. Army Net-Centric Data Strategy (ANCDS) Reference Guide [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://escc.army.mil/
  39. Forrester, Business Analytics Solutions. An IDC continuous intelligence service. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.idc.com .
  40. Forrester, The Forrester Wave™: Enterprise Business Intelligence Platforms, Q4 2010. October 20, 2010. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://docs.google.com/ viewer?a=v&q=cache:ghYFpT3hVoUJ:…
  41. Forrester, The State Of Business Intelligence Software And Emerging Trends: 2010 by Holger Kisker, Ph.D. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.forrester.com.
  42. Forrester. The Forrester Wave™: Enterprise Business Intelligence Platforms, Q4 2010 by Boris Evelson for Business Process Professional. October 20, 2010. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.forrester.com .
  43. Full Circle: Decision Intelligence (DSS 2.0) by Claudia Imhoff, Colin White Comprehensive resources for business intelligence and data warehousing professionals [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.b-eye-network.com/articles/ index.php?p=6&topics= &/…
  44. Gartner Magic Quadrant for Social CRM. Adam Sarner, Ed Thompson, Jenny Sussin, Nikos Drakos, Michael Maoz, Jim Davies, Jeffrey Mann. 27 September 2012. ID:G00237431 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.gartner.com/technology/reprints.do?id=1-1C8EOG0&ct=121001&st=sb.
  45. Gartner Research Report: 2013 Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms. 5 February 2013. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.gartner.com/DisplayDocument?doc_cd=239854&ref=g_sitelink .
  46. Gartner Research site [Електронний ресурс]. – 2010. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.gartner.com.
  47. Gartner, “Gartner Reveals Five Business Intelligence Predictions for 2009 and Beyond”.  [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=856714 .
  48. Gartner, Gartner Business Intelligence Summit 2010 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.gartner.com/us/bi
  49. Gartner, Gartner Identifies the ‘Fatal Flaws’ of Business Intelligence and Advises Organizations on How to Avoid Them. April 10, 2007. Accessed on July 2007 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.gartner.com/press_releases/asset_119071_11.html.
  50. Gartner, Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms. 29 January 2010. Rita L. Sallam, Bill Hostmann, James Richardson, Andreas Bitterer. Gartner RAS Core Research Note G00173700. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.gartner.com/technology/media-products/reprints/oracle/article121/article121.html.
  51. Gartner. Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms. 27 January 2011. Rita L. Sallam, James Richardson, John Hagerty, Bill Hostmann. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.gartner.com .
  52. Geospatial Business Intelligence. Steven Pierce Johnston McLamb. IOUG – Independent Oracle Users Group.  For the Complete Technology & Database Professional. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ioug.org/ .
  53. GIS and Business Intelligence: The Geographic Advantage An ESRI ® White Paper • September 2006    [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.esri.com/library/whitepapers/pdfs/gis-and-business-intelligence.pdf .
  54. GIS 2.0: Much More Than Technology.  [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://tdworld.com/smart_grid_automation/geographic-information-systems-20100701/ .
  55. Gnatovich, Rock, Business Intelligence Versus Business Analytics: What’s the Difference. February 27, 2007. ) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.cio.com/ article/print/18095.
  56. Gregory Piatetsky-Shapiro interview in Computerra, (in Russian).  Великие раскопки и великие вызовы (Velikie Raskopki i Velikie Vuzovi [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.kdnuggets.com
  57. Gregory Piatetsky-Shapiro. Knowledge Discovery in Real Databases: A Report on the IJCAI-89 Workshop // AI Magazine (© AAAI), 11 (5): Fall 1990,  p.p. 68-70.
  58. Hey, Jonathan. The Data, Information, Knowledge, Wisdom (DIKW) Chain: The Metaphorical link. December, 2004. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : best.me.berkeley.edu/~jhey03/files/reports/IS290_ Finalpaper_HEY.pdf.
  59. Hopfield J.J.  Neural networks and physical systems with emergent collective computation abilities. Proc.Nat.Acad.Sci. USA. 1982, v.79, pp.2554-2558.
  60. How Social Media Is Changing CRM By Steve McKee on June 08, 2012. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.businessweek.com/articles/2012-06-08/how-social-media-is-changing-crm.
  61. IBM – From social media to Social CRM by Carolyn Baird. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ibm.com/midmarket/uk/en/att/pdf/social_media_Part_Executive_Report.pdf
  62. IDC Analyze the Future [Електронний ресурс]. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=IDC_P195#.UP3ljh1FUdM.
  63. IDC Big Data and Business Analytics Forum 2012 in  Kiev [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://idc-cema.com/eng/events/49838-idc-big-data-and-business-analytics-forum-2012-in-kiev/7-overview.
  64. idc, Business Analytics Solutions. An IDC continuous intelligence service [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.idc.com.
  65. IDC, Dan Vesset. Worldwide Business Intelligence Tools 2009 Vendor Shares. June 2010. [Electronic resource]. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.idc.com.
  66. IDC, Матеріали конференції IDC Business Intelligence Roadshow 2010.
  67. Prioritizing for Renewed Opportunities. 23.09.10, Kiev. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://idc-cema.com/?showproduct=38446&content_lang=UA.
  68. IDC. Competitive   Analysis. Worldwide Business   Intelligence   Tools 2010 Vendor Share. Dan Vesset. June 2011. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.idc.com .
  69. IDCEE 2012 – http://idcee.org/ .
  70. Inmon W. H. Building The Data Warehouse (Second Edition). – NY, NY: John Wiley, 1993.
  71. International Conference on Knowledge Discovery and Data Mining archive. – 2009. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://portal.acm.org.
  72. KDnuggets (Gregory Piatetsky-Shapiro website) [Електронний ресурс]. – 2009. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.kdnuggets.com.
  73. Kimball Group: Data Warehouse Training. Consulting. Business [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.kimballgroup.com/html/consulting Business.html.
  74. Kimball, Ralph. The Data Warehouse Toolkit: Practical Techniques for Building Dimensional Data Warehouses, 1996.
  75. Kiselev, M.V. PolyAnalyst – a machine discovery system inferring functional programs, In: Proceedings of AAAI Workshop on Knowledge Discovery in Databases’94, Seattle, pp. 237-249.
  76. Kiselev, M.V., Arseniev, S.B. Discovery of numerical dependencies in form of rational expressions, in; Proceedings of ISMIS’96 (Ninth International Symposium on Methodologies for Intelligent Systems) poster session, Zakopane, Poland, pp. 134-145.
  77. KIW-2012 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.kaznetweek.kz/speakers/ .
  78. Luhn  H.P. A Business Intelligence System  (PDF) / Н.Р. Luhn  // IBM Journal. (November 1958) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.research.ibm.com.
  79. Luhn H. P. A Statistical Approach to Mechanized Encoding and Searching of Literary Information / H. P. Luhn // IBM Journal of Research und Development, 1, No. 4, 309 (October 1957).
  80. Luhn H. P. The Automatic Creation of Literature Abstracts / H. P. Luhn //  IBM Journal of Research and Development, 2, No. 2, 159 (April 1958).
  81. Luhn H.P. «A Business Intelligence System». IBM Journal of Research and Development. Volume 2, Issue 4, October 1958, p.p. 314-319.
  82. Lviv SMCamp 2012. Всеволод Гаврилюк. “Управління репутацією” [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.youtube.com/watch?v=ipl4Yrxfj14 .
  83. Mark Rittman. News on The BI Verdict, and an Interview with Nigel Pendse. 19.01.2010  [Електронний ресурс]. – 2010. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.bi-verdict.com.
  84. Michael Warner. Wanted: A Definition of “Intelligence” — Central Intelligence Agency  [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.cia.gov/library/.
  85. Microsoft News Center. Microsoft Business Intelligence. [Electronic resource]. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.microsoft.com/presspass/
  86. Microsoft Vision: Business Intelligence 3.0 with Panorama Necto. Bob Baker, Director of BI Strategy at Microsoft Corp. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://vimeo.com/45978134.
  87. Microsoft, Лекція голови Microsoft Стіва Балмера для студентів Київського політехнічного інституту і студентів інших ВНЗ. 05.11.2010 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.microsoft. com/ukraine/download.aspx?file=/video/ballmer-students-lecture-2010…
  88. Military Intelligence – A Template for Effective Competitive Intelligence. Posted by Christopher Dalley.  October 22, 2007 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://primaryintelligence.blogspot.com/
  89. Miller G. A. The Magic Number Seven Plus or Minus Two : Some Limits on Our Capacity for Processing Information / G. A. Miller // Psychological Review. – 1956. – № 63. – P. 81-97.
  90. Neil Raden. Business Intelligence 2.0: Simpler, More Accessible, Inevitable. InformationWeek. February 01, 2007. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.informationweek.com/news/software/bi/197002610.
  91. Newquist H. P. Data Mining : The AI Metamorphosis // Database Programming and Design. – 1996. – № 9.
  92. NGA, National Geospatial-Intelligence Agency  – official website [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// nga.mil.
  93. Nonaka,  I.  (1996). Knowledge Has to Do with Truth, Goodness, and Beauty. Conversation with Professor Ikujiro Nonaka Tokyo, Japan
  94. February 23, 1996 Claus Otto  [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.dialogonleadership.org/Nonaka-1996.html/
  95. Nonaka, I. & Takeuchi, H. The knowledge creating company: how Japanese companies create the dynasties of innovation. Oxford: Oxford University Press, 1995. – 304 p.
  96. PCAST (President’s Council of Advisors on Science and Technology). Report to the President And Congress «Designing a Digital Future: Federally Funded Research and Development in Networking and Information Technology». December 16, 2010.
  97. Pendse, N. What is OLAP? An analysis of what the often misused OLAP term is supposed to mean  [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.olapreport.com/about.htm.
  98. Polanyi, M. Personal Knowledge. Towards a Post-Critical Philosophy. Michael    Polanyi  / Chicago: University of Chicago Press, 1958. – 442 p.
  99. Polanyi, M. The Tacit Dimension. Michael Polanyi. Garden City, New York: Doubleday & Company, Inc, 1966, P.1?25.
  100. Raden, N. Star Schema [Electronic resource] / N. Raden. – Santa Barbara, CA: Archer Decision Sciences, 1995-1996. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://members.aol.com/ nraden /str101.htm.
  101. SemanticForce – платформа моніторингу та аналізу онлайн-медіа [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.semanticforce.net/
  102. SemanticForce. Всеволод Гаврилюк . “Мониторинг и аналитика web 2.0” [Електронний ресурс]. – Режим доступу :  https://www.youtube.com/watch?v=QXTXP4vwuXg.
  103. Sentiment Analysis Symposium in SanFrancisco (2012) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://sentimentsymposium.com/.
  104. Six Honest Serving Men (Five Ws.) From Wikipedia, the free encyclopedia. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://en.wikipedia.org/wiki/Five_Ws.
  105. Smalltree, Hannah, Business Intelligence ROI: Five keys to Justifying Investments. March 02, 2007. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// searchdatamanagement.techtarget.com/originalContent/ 0,289142, sid91_ gci1245954,00.html.
  106. Spot On, Geospatial Business Intelligence (Integration IBM Cognos 8 BI and ESRI ArcGIS) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.spotonsystems.com/.
  107. Subbotin S., Oleynik Al. Ant colony optimization for feature selection based on operations with crisp sets // Modern problems of radio engineering, telecommunications and computer science. Proceedings of the International Conference TCSET’2008, Lviv-Slavsko, February 19-23, 2008. – Lviv: Publishing House of NU “Lviv Polytechnic”, 2008. – P. 117–118.
  108. TAdviser (Центр выбора технологий и поставщиков). Системы для бизнес-анализа (BI) в России 2009. Краткая версия аналитического отчета.  – М.: TAdviser, 10.2009. – 384 с.
  109. Teradata University Network [Електронний ресурс]. – Режим доступу :  http://www.teradatauniversitynetwork.com/tun/.
  110. The Bill To require reports to Congress on Federal agency use of data mining. 110th CONGRESS, 1st session, S.236. June 4, 2007.
  111. The State Of Business Intelligence Software And Emerging Trends: 2010 by Holger Kisker, Ph.D. [Електронний ресурс]. – 2010. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.forrester.com.
  112. The Top 10 Trends for 2010 in Analytics, Business Intelligence, and Performance Management  by Nenshad Bardoliwalla [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://enterpriseinformationmanagement. wordpress.com/2009/12/03/the-top-10-trends-for-2010-in-analytics-business-intelligence-and-performance-management/ .
  113. US Army ESCC (The U.S. Army Enterprise Solutions Competency Center, Army Business Intelligence Competency Center). Business Intelligence Reference Guide. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://escc.army.mil .
  114. Usama M. Fayyad, Gregory Piatetsky-Shapiro, and Padhraic Smyth. From Data Mining to Knowledge Discovery in Databases. (Chapter 1) // AI Magazine  (© AAAI), 17(3): Fall 1996, p.p. 37-53.
  115. Wang Q. R. and C. Y. Suen. Large tree classifier with heuristic search and global training. IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence, 9(1):91-102, 1987.
  116. Warner, Michael, Dr. Wanted: A Definition of “Intelligence”. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.cia.gov/library/
  117. Wikipedia, Six Honest Serving Men (Five Ws.) From Wikipedia, the free encyclopedia [Електронний ресурс]. – Режим доступу :  http://en.wikipedia.org/.
  118. [[1]], T.D. The nonsense of ‘knowledge management’. [Wilson]. Professor Emeritus University of Sheffield, UK Visiting Professor, H?gskolan i Bor?s. Bor?s, Sweden. Information Research, Vol. 8 No. 1, October 2002. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://informationr.net/ir/8-1/paper144.html?referer=www.clickfind.com.au .
  119. Winston, Patrick Henry and Karen A. Prendergast, (eds). The AI Business: The Commercial Uses of Artificial Intelligence, Cambridge, Mass.: MIT Press, 1984, 324 p.
  120. Адлер Ю. П. Знания и информация – это не одно и то же /  Ю. П. Адлер, Е. А. Черных. Информационное общество, 2001, вып. 6, С. 8-15.
  121. Азаренко Е. В. Проектирование автоматизированных систем управления на компьютерных сетях : монография / Е. В. Азаренко, Б. М. Герасимов, Б. П. Шохин. – Севастополь : Гос. океанариум, 2007. – 272 с. : ил.
  122. Аксёнов Г. Н. Информационная подготовка. / Г. Н. Аксёнов, В. С. Рубцов, Ю. И. Радковец. – К. : КВИРТУ ПВО, 1985. – 116 с.
  123. Александр Александров. Аналитика по-русски, 2007 [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://www.osp.ru/os/2007/08/4490296/
  124. Алиев Р. А. Производственные системы с искусственным интеллектом / Р. А. Алиев, Н. М. Абдикеев, М. М. Шахназаров. – М. : Радио и связь, 1990. – 264 с.
  125. Анвил Аналитик – интеллектуальная и доступная система для многомерного анализа деятельности предприятия – М., 2008 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://anvil.com.ua/analyst/.
  126. Англо-русский толковый словарь по вычислительной технике (Microsoft Computer Dictionary, Fifth Edition) / пер. с англ. – М.: ЭКОМ Паблишерз; БИНОМ. Лаборатория знаний, 2007. – 591 с.
  127. Антонов В. М. Комп’ютерні мережі військового призначення / В. М. Антонов, О. Ю. Пермяков. – К.: МК-Прес, 2005. – 320 с.
  128. Арсеньев С.Б.  Извлечение знаний из медицинских баз данных (электронная книга). [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.neural.narod.ru/Arsen.htm
  129. Артемьев В. Что такое Business Intelligence? 24.04.2003. Открытые системы, 04/2003 [Електронний ресурс] – 2009. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.osp.ru.
  130. Бабак В. П., Корченко А.Г. Інформаційна безпека та сучасні мережеві технології: Анло-український-російський словник термінів. – К.: НАУ, 2003. – 670 с.
  131. Барабаш Ю.Л. Вопросы статистической теории распознавания / Ю.Л. Барабаш, Б.В. Варский, В.Т. Зиновьев и др. –  М.: Сов. Радио, 1967. – 400 с.
  132. Баранюк В. В. Единое информационное пространство ВС РФ : проблемы создания / В. В. Баранюк // Военная мысль. – 2003. – № 3. – С. 11-21.
  133. Барсегян А. А. Методы и модели анализа данных: OLAP и Data Mining / А. А. Барсегян, М. С. Куприянов, В. В. Степаненко, И. И. Холод. – СПб. : БХВ-Петербург, 2004. – 336 с. : ил.
  134. Барсегян А.А. Анализ данных и процессов: учеб. пособие / А.А. Барсегян, М.С. Куприянов, И.И. Холод, М. Тесс, С.А. Елизаров – 3-е изд., перераб. и доп. – СПб.: БХВ-Петербург, 2009. – 512 с.
  135. Барсегян А.А. Технологии анализа данных: Data Mining, Visual Mining, Text Mining, OLAP/.  А.А. Барсегян, М.С. Куприянов, В.В. Степаненко, И.И. Холод – СПб.: БХВ?Петербург, 2008. – 384 с.
  136. Башмаков А.И. Интеллектуальные информационные технологии: Учеб. пособие / Башмаков А.И., Башмаков И.А. – М.: Изд-во МГТУ им. Н.Э. Баумана, 2005. – 304 с.
  137. Бергер А.Б. Microsoft® SQL Server 2005 Analysis Services. OLAP и многомерный анализ данных / Бергер А.Б., Горбач И.В., Меломед Э.Л., Щербинин В.А., Степаненко В.П. / Под общ. Ред. А.Б. Бергера, И.В. Горбач. – СПб.: БХВ-Петербург, 2007. – 928 с.: ил. – (В подлиннике).
  138. Большая Советская Энциклопедия (в 30 томах). Информация / Гл. ред. А. М. Прохоров. – 3-е изд. – М. : Сов. энциклопедия: Т.10. 1970. – С. 354-355, 592 с.
  139. Борисов Виктор. Хранилище для МВД. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.osp.ru/os/index.html.
  140. Борисов А. Н. Принятие решений на основе нечётких моделей : примеры использования / А. Н. Борисов, О. А. Крумберг, И. П. Федоров. – Рига : Зинатне, 1990. – 184 с.
  141. Боэм Б. У. Характеристики качества программного обеспечения / Б. У. Боэм, Дж. Браун. – М. : Мир, 1981. – 208 с. 100
  142. Боэм Б.У. Инженерное проектирование программного обеспечения, М.: „Радио и связь”, 1985. – 230 с.
  143. Брахман Т. Р. Многокритериальность и выбор альтернативы в технике / Т. Р. Брахман. – М. : Радио и связь, 1984. – 287 с.
  144. Будущее искусственного интеллекта. – М.: Наука, 1991. – 302 с.
  145. Валькман Ю. Р. Бизнес-интеллект и управление знаниями: понятия, средства и отношения / Ю. Р. Валькман, Р. Ю. Валькман, Л. Р. Исмагилова, Н. И. Яковенко  // Збірник наукових праць Інституту проблем моделювання в енергетиці ім.Г.Є.Пухова НАН України. — К.: ІПМЕ ім. Г.Є.Пухова НАН України, 2009. — Вип. 53.
  146. Вашингтон Плэтт. Информационная работа стратегической разведки. Основные принципы. Национальный характер / Плэтт Вашингтон. – К., 1996. – 322 с.
  147. Вебер А. В. Knowledge-технологии в консалтинге и управлении предприятием / А. В. Вебер, А. Д. Данилов, С. И. Шифрин. – СПб. : Наука и техника, 2003. – 176 с.
  148. Вовчак І. С. Інформаційні технології та комп’ютерні технології в менеджменті: навч. посібник / І. С. Вовчак. – Тернопіль: Карт-бланш, 2001. – 354 с.
  149. Военный энциклопедический словарь. – редкол.: А. П. Горкин, В. А. Золотарёв и др. – М.: Большая Рос. энциклопедия, «Рапол классик», 2002. – 1664 с.
  150. Волошин В. Г. Комп’ютерна лінгвістика / В. Г. Волошин. – Суми : Університет. книга, 2004. – 382 с.
  151. Вопросы статистической теории распознавания / Ю.Л. Барабаш, Б.В. Варский, В.Т. Зиновьев и др. –  М. : Сов. Радио, 1967. – 400 с.
  152. Воронин А. Н. Сложные технические и эргатические системы : методы исследования / А. Н. Воронин, Ю. К. Зиатдинов, А. В. Харченко, В. В. Осташевский. – Х. : Факт, 1997. – 240 с.
  153. Гаврилов А.В. Системы искусственного интеллекта / А.В. Гаврилов. – Новосибирск: Изд-во НГТУ, 2001. – Ч. 1. – 67 с.
  154. Гаврилова Т. А. Базы знаний интеллектуальных систем / Т. А. Гаврилова, В. Ф. Хорошевский – СПб. : Питер, 2001. – 384 с.
  155. Гайдамакин Н. А. Автоматизированные информационные системы, базы и банки данных / Н. А. Гайдамакин. – М. : Гелиос, 2002. – 368 с.
  156. Гейтс Билл. Дорога в будущее / Ю.Е. Купцевич (пер.). М.: Изд. отд. “Рус. ред.” ТОО “Channel Trading Ltd.”, 1996. – 312 с.
  157. Герасимов Б. М. Человеко-машинные системы принятия решений с элементами искусственного интеллекта / Б. М. Герасимов, В. А. Тарасов, И. В. Токарев. – К. : Наук. думка, 1993. – 184 с.
  158. Герасимов Б.М. Системы поддержки принятия решений: проектирование, применение, оценка эффективности / Б.М. Герасимов, М.М. Дивизинюк, И.Ю. Субач. – Севастополь: СНИЯЭ и П, 2004. – 320 с.
  159. Герасимов Б. М. Інтелектуальні системи підтримки прийняття рішень / Б.М. Герасимов, В.М. Локазюк, О.Г. Оксіюк, О.В. Поморова – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2007. – 255 с.
  160. Герасимов Б. М. Проектування та застосування експертно-навчальних систем : монографія / Б. М. Герасимов, О. Г. Оксіюк, С. А. Шворов. – К. : Вид-во Європ. ун-ту, 2008. – 263 с.
  161. Герасимов Б. М. Організаційна ергономіка: методи і алгоритми дослідження та проектування / Б. М. Герасимов,  В. В. Камишин. – К., Інфосистем, 2009. – 212 с.
  162. Гладунський В. Н. Логіка : навч. посібник / В. Н. Гладунський. – 2-е вид. – Львів : Афіша, 2004. – 359 с.
  163. Глушков В. М. Основы безбумажной информатики / В. М. Глушков. – М. : Наука, 1982. – 552 с.
  164. Глушков В. М. Что такое ОГАС? / В. М. Глушков, В. Я. Валах. – М. : Наука, 1981. – 160 с.
  165. Горбачик О. С. Корпоративні інформаційні системи: підтримка аналітичної діяльності / О. С. Горбачик // Информационные технологии и безопасность : сб. науч. тр. / Ин-т проблем регистрации информации. – К., 2005. – Вып. 8. – С. 9-11.
  166. Горелов И. Н. Разговор с компьютером : психолингвистический аспект проблемы (с послесловием Д. А. Поспелова) / И. Н. Горелов ; послесл. Д. А. Поспелова. – М. : Наука, 1987. – 256 с.
  167. Давыдов А.А. Системная социология: анализ мультимедийной информации в Интернете. 2010. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.isras.ru.
  168. Данчул А. Н. «Кто владеет информацией, тот владеет миром» – от метафоры к реальности [Электронный ресурс] / А. Н. Данчул. – М. : РАГС, 2007. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rags.ru.
  169. Дейт К. Дж. Введение в системы баз данных : пер. с англ. / К. Дж. Дейт. – 6-е изд. – К. ; М. ; СПб. : Вильямс, 1999. – 848 с.
  170. Джанетто К. Управление знаниями : руководство по разработке и внедрению корпоративной стратегии управления знаниями / К. Джанетто, Э. Уиллер; пер. с англ. Е. М. Пестеревой. – М. : Добрая книга, 2005. – 192 с.
  171. Джарратано Дж. Экспертные системы: принципы разработки и программирование / Дж. Джарратано, Г. Райли; пер. с англ. – М. : ООО «И. Д. Вильямс», 2007. –  1152 с.
  172. Джексон, Питер. Введение в экспертные системы: пер. с англ. / Питер Джексон  // – М. : Изд. дом «Вильямс», 2001. – 624 с.
  173. Додонов О. Г. Інформаційно-аналітична система підтримка прийняття управлінських рішень / О. Г. Додонов, В. Т. Путятін, О. В. Валетчик // Реєстрація, зберігання і обробка даних. – 2005. – Т. 7, № 2. – С. 77-93.
  174. Додонов О. Г. Методологія створення Національного реєстру електронних інформаційних ресурсів / О. Г. Додонов, О. В. Нестеренко, А. В. Бойченко // Реєстрація, зберігання і обробка даних. – 2005. – Т. 7, № 3. – С. 88-97.
  175. Додонов О. Г. Формування, інтеграція та використання інформаційних ресурсів органів державної влади / О. Г. Додонов, О. В. Нестеренко, А. В. Бойченко, О. А. Бойченко // Реєстрація, зберігання і обробка даних. – 2002. – Т. 4, № 3. – С. 69-75.
  176. Доронин А. Аналитическая работа в негосударственных структурах безопасности /Александр Доронин. – М., 2006. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://security.meganet.md.
  177. Дроздов Ю.И. Вперёдсмотрящие бизнеса. В сб. «Новая матрица, или логика стратегического превосходства» / Ю.И. Дроздов – М.: ОЛМА-ПРЕСС; Институт економических стратегий, 2003,  с. 146-148.
  178. Дружинин В. В. Вопросы военной системотехники / В. В. Дружинин, Д. С. Конторов. – М. : Воениздат, 1976. – 224 с.
  179. Дюк В.А. Data Mining: учебный курс / В.А. Дюк, А.П. Самойленко.    – СПб.: Питер, 2001. ­­- 368 с.
  180. Закон України “Про інформацію” від 02.10.92 № 2657-ХІІ. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.libr.dp.ua/misc/law_04.html.
  181. Згуровський М.З., Панкратова Н.Д. Основи системного аналізу. – К.: Видавнича група BHV, 2007. – 544 с.
  182. Зелинский С. Э. Автоматизация управления предприятием: уч. пособие / С. Э. Зелинский. – К.: Кондор, 2008. – 518 с.
  183. Зеркалов Д.В. Разведка: хрестоматия / Д.В. Зеркалов. – К.: Наук. Світ, 2008. – 190 с.
  184. Иванов Р. Н. Организация и методика информационной работы: уч. пособие / Р. Н. Иванов. – М.: Радио и связь, 1982. – 192 с.
  185. Ивин А. А. Логика : учеб. пособие / А. А. Ивин. – 2-е изд. – М. : Знание, 1998. – 233 с.
  186. Игнатьева М.А. Система управления корпоративными знаниями: состояние вопроса и некоторые подходы к ее моделированию / М.А. Игнатьева, А.С. Минзов, Е. Н. Черемисина // Электронный журнал «Системный анализ в науке и образовании». 2009. – №4. – С.1?8.
  187. Искусственный интеллект: философия, методология, инно­вации. Материалы Четвертой Всероссийской конференции студен­тов, аспирантов и молодых учёных. Часть 1, г, Москва, МИРЭА, 10-12 ноября 2010 г. Под ред. Д.И. Пубровского и Е.А. Никитиной — М,: «Радио и Связь», 2010. — 168 с.
  188. Інтелектуальні системи підтримки прийняття рішень / [Б. М. Герасимов, В. М. Локазюк, О. Г. Оксіюк, О. В. Поморова]. – К.: Європ. ун-т, 2007. – 255 с.
  189. Кибернетику – на службу коммунизму. Управление и информатизация : cб. статей / под ред. А.И. Берга. – Т. 9. – М. : Энергия, 1978. – 292 с.
  190. Клименко С.В. Электронные потоки в корпоративных сетях: второе пришествие Гуттенберга / С. В. Клименко, И. В. Крохин, В. М. Кущ, Ю. Л. Лагутин. – М. : Анкей-экотрендз, 1998. – 270 с.
  191. Клыков Ю. И. Банки данных для принятия решений / Ю. И. Клыков, Л. Н. Горьков. – М. : Сов. радио, 1980. – 208 с.
  192. Когаловский М.Р. Энциклопедия технологий баз данных. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 800 с.
  193. Концепція формування системи національних електронних інформаційних ресурсів : затв. розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 травня 2003 р. № 259-р.
  194. Корнеев В.В. Базы данных. Интеллектуальная обработка информации / В.В. Корнеев, А.Ф. Гареев, С.В. Васютин, В.В. Райх. — Москва: Нолидж, 2003. — 400 с.
  195. Костенко Л. Й. Комп’ютерні системи Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського / Л. Й. Костенко // Документознавство. Бібліотекознавство. Інформаційна діяльність : проблеми науки, освіти, практики : зб. матеріалів ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., Київ, 16-18 травня 2006 р. – К., 2006. – С. 130-131.
  196. Косяков И. Интеллектуальный анализ данных (DataMining) по версии Microsoft. [Электронный ресурс].– Режим доступа: http://microsoftbi.ru/2009/08/05/data-mining/.
  197. Кочетков В. М. Інформаційні ресурси: проблеми організації використання та шляхи їх вирішення / В. М. Кочетков // Шляхи удосконалення системи воєнно-наукової інформації Збройних Сил України : матеріали наук.-практ. конф., Київ, 25 травня 2004 р. – К., 2004. – С. 6-20.
  198. Кравець Р. Б. Моделювання системи інтелектуального аналізу даних на основі реляційних баз даних : автореф. дис. … канд. техн. наук : 01.05.02 / Р. Б. Кравець ; Нац. ун-т “Львів. політехніка”. – Львів, 2003. – 20 с.
  199. Крейденко В. С. Библиотечные исследования : научные основы / В. С. Крейденко. – М. : Книга, 1983. – 142 с.
  200. Кудінов В. А. Програма контролю достовірності та попередньої обробки інформації бази даних АІС «Зведення» з обліку резонансних злочинів та інших надзвичайних подій МВС України // Реєстрація, зберігання і обробка даних. – 2005. – Т. 7, № 1. – С. 80-87.
  201. Кунанець Н.Е. Консолідована інформація: сучасний фах освітньо-наукового напряму інформаційних наук / Н.Е. Кунанець // Інформаційні системи та мережі. – Л. : Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2009. – С. 157-169.
  202. Кухар Андрей. Бизнес-аналитика в Украине: нам нужно время. 16 мая 2008 г. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ko.com.ua/
  203. Ландэ Д. В. Основы интеграции информационных потоков : монография / Д. В. Ландэ. – К . : Инжиниринг, 2006. – 240 с.
  204. Ландэ Д. В. Поиск знаний в Internet. Профессиональная работа / Д. В. Ландэ. – М. : Вильямс, 2005. – 272 с.
  205. Ландэ Д.В. Конкурентная разведка в Web. Информационный центр “ЭЛВИСТИ”. [Електронний ресурс] Режим доступу: http://infostream.ua .
  206. Левитин К.Е. Будущее искусственного интеллекта : сб. / АН СССР; ред.-сост. : К.Е. Левитин, Д.А. Поспелов. – М. : Наука, 1991. – 302 с.
  207. Ломакін Ю. П. Потоки воєнно-наукової інформації у системі воєнно-наукової інформації / Ю. П. Ломакін // Шляхи удосконалення системи воєнної інформації Збройних Сил України : матеріали наук.-практ. конф.,  Київ, 25 травня 2004 р. – К., 2004. – С. 44-50.
  208. Люгер Дж. Ф. Искусственный интеллект : стратегии и методы решения сложных проблем : пер. с англ. / Дж. Ф. Люггер. – 4-е изд. – М. : Вильямс, 2005. – 864 с.
  209. Мельникова Л. И. Системный анализ при создании и освоении объектов техники / Л. И. Мельникова, В. В. Шведова. – М. : ВНИИПИ, 1991. – 85 с.
  210. Методы и модели анализа данных: OLAP и Data Mining / [А. А. Барсегян, М. С. Куприянов, В. В. Степаненко, И. И. Холод]. – СПб.: БХВ – Петербург, 2004. – 336 с.
  211. Миллер Дж. Магическое число семь, плюс или минус два. О некоторых пределах нашей способности перерабатывать информацию / Дж. Миллер ; пер. с англ. // Инженерная психология : сб. науч. статей. – М. : Прогресс, 1964. – С. 192 – 225.
  212. Минский М. Фреймы для представления знаний / М. Минский. – М. : Энергия, 1979. – 152 с.
  213. Миркин Б. Г. Проблема группового выбора / Б. Г. Миркин. – М. : Наука, 1974. – 256 с.
  214. Навчально-методичний посібник з інформаційної діяльності  – 2-е вид. – К., 1997.
  215. Нейлор К. Как построить свою экспертную систему : пер. с англ. / К. Нейлор. – М. : Энергоатомиздат, 1991. – 286 с.
  216. Нестеренко О. В. Методологія використання сучасних інформаційних технологій в інформаційно-аналітичних системах органів державної влади / О. В. Нестеренко // Реєстрація, зберігання і обробка даних. – 2004. – Т. 6, № 1. – С. 62-74.
  217. Нильсон Н. Принципы искусственного интеллекта («Principles of Artificial Intelligence») : пер. с англ. под ред. В. Л. Стефанюка / Н. Нильсон. – М.: Радио и связь, 1985. – 376 с.
  218. Нікіфоров Є. В. Вибір моделі надання знань для створення системи підтримання прийняття рішень / Є. В. Нікіфоров, Є. Г. Ратанін // Збірник наукових праць / Наук.-дослід. ін-т М-ва оборони України. – 2006. – № 15. – С. 118-125.
  219. Нонака И., Такеучи Х.  Компания – создатель знания. Зарождение и развитие инноваций в японских фирмах //  – М. : Олимп-Бизнес, 2003. – 384 с.
  220. Норберт Винер. Кибернетика или управление и связь в животном и машине : пер. с англ. под ред. Г.Н. Поварова / Н. Винер. – М.: Сов. радио, 1968. – 328 с.
  221. Ожегов С. И. Словарь русского языка: Ок. 57000 слов / Под ред. докт. филол. наук, проф. Н. Ю. Шведовой. – 16-е изд., испр. – М.: Рус. яз., 1984. – 797 с.
  222. Осипов Геннадий. Искусственный интеллект: состояние исследований и взгляд в будущее. [Электронный ресурс].– Режим доступа:  http://www.raai.org/about/persons/osipov/pages/ai/ai.html.
  223. Осуги С. Приобретение знаний : пер. с япон. / под ред. С. Осуги, Ю. Саэки. – М. : Мир, 1990. – 304 с.
  224. Павлов В. В. Начала теории эргатических систем. // – Київ : Наук. думка, 1975. – 240 с.
  225. Пасічник В. В. Організація баз даних та знань / В. В. Пасічник, В. А. Резніченко. – К. : BHV, 2006. – 384 с.
  226. Петер Хорват. Сбалансированная система показателей как средство управления предприятием. [Електронний ресурс]. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://udm99.narod.ru/sistema.htm.
  227. Подиновский В. В. Оптимизация по последовательно применяемым критериям / В. В. Подиновский, В. М. Гаврилов. – М. : Сов. радио, 1975. – 192 с.
  228. Полани М. Личностное знание. На пути к посткритической философии / Под ред. В. А. Лекторского; пер. с англ. М. Б. Гнедовского, Н. М. Смирновой, Б. А. Старостина. – Благовещенск: Благовещенский Гуманитарный Колледж им. И.А.Бодуэна де Куртенэ, 1998.  341 c.
  229. Положення про електронні наукові фахові видання : затв. наказом М?ва освіти і науки України, Нац. акад. наук України, Вищої атестац. комісії України від 30 вер. 2004 р. № 768/431/547.
  230. Положення про Реєстр електронних інформаційних ресурсів Міністерства оборони України [Електронний ресурс]. – К., 2008. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ids.dod.ua/UITR/DOC/project.doc.
  231. Попов Э. В. Общение с ЭВМ на естественном языке / Э. В. Попов.. – М. : Наука, 1982. – 360 с.
  232. Попов Э. В. Статические и динамические экспертные системы: уч. пособие / Э.В.Попов, И.Б.Фоминых, Е.Б.Кисель, М.Д.Шапот. – М., Финансы и статистика, 1996. – 320 с.
  233. Поспелов Г. С. Исследование по искусственному интеллекту в СССР / Г. С. Поспелов, Д. А. Поспелов // Кибернетику – на службу коммунизму : сб. ст. / под ред. акад. А. И. Берга. – М. : Энергия, 1978. – Т. 9 : Управление и информатизация. – С. 212-236.
  234. Поспелов Г. С. Системный анализ и искусственный интеллект для планирования и управления / Г. С. Поспелов // Кибернетика. Дела практические : сб. ст. – М. : Наука, 1984. – 176 с.
  235. Поспелов Г. С., Поспелов Д. А. . Исследование по искусственному интеллекту в СССР. Кибернетику – на службу коммунизму : сб. ст. / под ред. акад. А. И. Берга. //– М. : Энергия, 1978. – Т.9 : Управление и информатизация. – С. 212-236.
  236. Поспелов Д. А. Моделирование рассуждений : опыт анализа мыслительных актов / Д. А. Поспелов. – М. : Радио и связь, 1989. – 184 с.
  237. Пржиялковский В. В. Сложный анализ данных большого объема: новые перспективы компьютеризации // СУБД. – 1996. – № 4. – С. 71?83.
  238. Про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2006 – 2008 роки. [Електронний ресурс]: Постанова КМ України № 3075 – IV від 04.11.05. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: // uazakon.com.document / spart 35 / idx35321.htm.
  239. Про інформацію: Закон України від 2 жовт. 1992 р. № 2657-ХІІ.
  240. Раден Н. Данные, данные и только данные / Н. Раден // ComputerWeek-Москва. – М., 1996. – № 8. – С. 28.
  241. Рассел Ст. Искусственный интеллект: современный подход (Artificial Intelligence. A Modern Approach. Second edition) : пер. с англ. / Стюарт Рассел, Питер Норвиг. – 2-е изд. – М. : Вильямс, 2006. – 1408 с.
  242. Ротштейн О. І. Інтелектуальні технології ідентифікації: нечіткі множини, генетичні алгоритми, нейронні мережі / О. І. Ротштейн. – Вінниця : Універсум – Вінниця, 1999. – 320 с.
  243. Саати Т. Принятие решений. Метод анализа иерархий Саати. Пер. с англ. Р. Г. Вачнадзе. – М. : Радио и связь, 1993. – 278 с.
  244. Самохвалов Ю. Я. Экспертное оценивание. Методический аспект / Ю. Я. Самохвалов, Е. М. Науменко. – К. : ДУИКТ, 2007. – 262 с.
  245. Сахаров А. А. Концепция построения и реализации информационных систем, ориентированных на анализ данных / А. А. Сахаров // СУБД. – 1996. – № 4. – С. 55-70.
  246. Сенченко В. Р. Питання побудови моделі функціональної спеціалізації експертів інформаційно-аналітичних систем / В. Р. Сенченко // Реєстрація, зберігання і обробка даних. – 2003. – Т. 5, № 4. – С. 51-63.
  247. Ситник В. Ф. Системи підтримки прийняття рішень: навч. посіб. / С. В. Ситник. – К.: КНЕУ, 2004. – 624 с.
  248. Ситник Н. В. Проектування баз і сховищ даних : навч. посібник / Н. В. Ситник. – К. : КНЕУ, 2004. – 348 с.
  249. Ситник В.Ф. Інтелектуальний аналіз даних (дейтамайнінг): навч. посіб.  / В.Ф. Ситник, М.Т. Краснюк. – К.: КНЕУ, 2007. – 376 с.
  250. Слепов Н.Н. Англо-русский словарь сокращений в области связи, компьютеных и информационных технологий. – 3-е перераб. и доп. изд. – М.: Радио и связь, 2005, – 800 с.
  251. Смірнов Ю. О. Застосування експертних систем / Ю. О. Смірнов, А. І. Ільніцький, О. А. Ільяшов // Збірник наукових праць / Наук.-дослід. ін-т М-ва оборони України. – К., 2005. – Вип. 12. – С. 3-14.
  252. Смірнов Ю. О. Лінгвістичне подання знань системи з елементами штучного інтелекту / Ю. О. Смірнов // Збірник наукових праць / Наук.-дослід. ін-т М-ва оборони України. – К., 2004. – Вип. 11. – С. 3?16.
  253. Соколов А. В. Информационно-поисковые системы / А. В. Соколов. – М. : Радио и связь, 1981. – 152 с.
  254. Солдатов А. Аналитика в органах госбезопасности. Исслед. центр Agentura.Ru. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.аgentura.ru.
  255. Спирли Э. Корпоративные хранилища данных : планирование, разработка, реализация. Т. 1 : пер. с англ. / Эрик Спирли. – К. ; М. ; СПб. : Вильямс, 2001. – 400 с.
  256. Справочник библиотекаря / науч. ред. А. Н. Ванеев, В. А. Минкина. – СПб. : Профессия, 2001. – 448 с.
  257. Стадніченко В. Ф. Аналіз впливу наявності інформації з обмеженим доступом на інформаційну діяльність / В. Ф. Стадніченко // Шляхи удосконалення системи воєнної інформації Збройних Сил України : матеріали наук.-практ. конф., Київ, 25 травня 2004 р. – К., 2004. – С. 51-58.
  258. Стандарты по библиотечному делу : сб. / сост. : Т. В. Захарчук, Л. И. Петрова, Т. А. Завадовская, О. М. Зусьман. – СПб. : Профессия, 2000. – 512 с. – (Библиотека).
  259. Стрілець М. М. Зарубіжний досвід науково-інформаційної діяльності у збройних силах / М. М. Стрілець // Шляхи удосконалення системи воєнно-наукової інформації Збройних Сил України : матеріали наук.-практ. конф.,  Київ, 25 травня 2004 р. – К., 2004. – С. 75-91.
  260. Субач І. Ю. Застосування нових інформаційних технологій в інформаційно-аналітичній діяльності / І. Ю. Субач // Збірник наукових праць / Наук.-дослід. ін-т М-ва оборони України. – К., 2005. – Вип. 13. – С. 47-61.
  261. Субач І. Ю. Знаходження логічних правил у реляційних базах даних із чисельними та категорійними атрибутами / І. Ю. Субач // Збірник наукових праць Військового інституту телекомунікацій та інформатизації НТУУ «Київський політехнічний інститут». – 2004. – № 4. – С. 188-195.
  262. Субач І. Ю. Модель показників ефективності системи інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття рішення / І. Ю. Субач // Збірник наукових праць Військового інституту телекомунікацій та інформатизації НТУУ «Київський політехнічний інститут». – 2005. – № 2. – С. 106-111.
  263. Тарасов В. О. Інтелектуальні системи підтримки прийняття рышень: теорія, синтез, ефективність / В. О. Тарасов, Б.М. Герасимов, І.О. Левін, В.О. Корнійчук. – К.: МАКНС, 2007. – 336 с. – Рос. мовою.
  264. Таунсенд К., Фохт Д. Проектирование и программная реализация экспертных систем на персональных ЭВМ: Пер. с англ. / Предисл. Г.С. Осипова.- М.: Финансы и статистика, 1990. – 320 с.
  265. Толковый словарь по искусственному интеллекту / Авторы-составители А.Н. Аверкин, М.Г. Гаазе-Рапопорт, Д.А. Поспелов. – М.: Радио и связь, 1992. – 256с.
  266. Толковый словарь по основам информационной деятельности / под ред.  Н. Н. Ермошенко ; Укр. акад. информатики. – К. : УкрИНТЭИ, 1995. – 252 с.
  267. Тофтул М. Г. Логіка / М. Г. Тофтул. – К. : Академія, 1999. – 336 с.
  268. Уинстон П. Искусственный интеллект («Artificial Intelligence», 1977) : пер. с англ. В. Л. Стефанюка под ред. Д.А. Поспелова / П. Уинстон. – М. : Мир, 1980. – 520 с.
  269. Уитби, Блай. Искусственный интеллект: реальна ли матрица («Artificial Intelligence: A Beginner’s Guide»): пер. с англ. Т. Новиковой. – М.: Гранд-Фаир, 2004. – 224 с.
  270. Уотермен Д. Руководство по экспертным системам : пер. с англ. / Д. Уотермен. – М. : Мир, 1989. – 388 с.
  271. Управление программными проектами. Фатрелл Р.Т., Шафер Д.Ф., Шафер Л.И. Издательский дом „Вильямс”, 2003. – 1125 с.
  272. Философский энциклопедический словарь / Гл. редакция: Л. Ф. Ильичев, П. Н. Федосеев, С. М. Ковалёв, В. Г. Панов – М.: Сов Энциклопедия, 1983. –840с.
  273. Фридман Т. Плоский мир : краткая история XXI века / Томас Фридман; пер. с англ. М. Колопотина. – М. : АСТ : Хранитель, 2006. – 397 с. .  (Philosophy).
  274. Хант Э. Искусственный интеллект («Artificial Intelligence», 1975) : пер. с англ. под ред. В. Л. Стефанюка / Э. Хант. – М.: Мир, 1978. – 281 с.
  275. Хомів Б. А. Застосування лінгвістичних змінних та вагових коефіцієнтів при формуванні інтегральної оцінки об’єкта у задачах opinion mining / Б. А. Хомів, С. А. Лупенко, О. А. Пастух, Ю.В. Нікольський // Вісник Національного університету „Львівська політехніка”, Комп’ютерні науки та інформаційні технології. – 2012. – № 732. – С. 264-273.
  276. Хомів Б. А. Застосування лінгвістичних змінних та вагових коефіцієнтів при формуванні інтегральної оцінки об’єкта у задачах opinion mining / Б. А. Хомів, С. А. Лупенко, О. А. Пастух, Ю.В. Нікольський // Вісник Національного університету „Львівська політехніка”, Комп’ютерні науки та інформаційні технології. – 2012. – № 732. – С. 264-273.
  277. Хомів Б. А. Формалізація термінів в області оцінювання опінії / Б.А. Хомів, С.А. Лупенко / Матеріали ХVI наукової конференції «Природничі науки та інформаційні технології», Тернопіль, 14 – 15 грудня 2012 р. – Тернопіль: ТНТУ, 2012 – С. 95.
  278. Хомів Б. А. Формалізація термінів в області оцінювання опінії / Б.А. Хомів, С.А. Лупенко // Матеріали ХVI наукової конференції «Природничі науки та інформаційні технології», Тернопіль, 14 – 15 грудня 2012 р. – Тернопіль: ТНТУ, 2012 – С. 95.
  279. Шалыгин, Андрей. Business Intelligence как основной инструмент финансовых корпораций. 25.05.10. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// www.RFCor.ru/
  280. Шеннон К. Математическая теория связи, в кн.: “Работы по теории информации и кибернетике”/ К. Шеннон . – М. : «ИЛ», 1963. С. 242-332.
  281. Шляхов А. Г. Можливості класифікаційних систем щодо систематизації наукової інформації / А. Г. Шляхов // Шляхи удосконалення системи інформації … : матеріали наук.-практ. конф., Київ, 25 травня 2004 р. – К., 2004. – С. 29-35.
  282. Шохин Б. П. Методи оцінки ефективності проектування АСУ / Б. П. Шохин, О. Д. Комов, С. О. Козорезов // Збірник наукових праць / Наук.-дослід. ін-т М-ва оборони України. – К., 2002. – Вип. 4. – С. 75?82.
  283. Щавелёв Л.В. Оперативная аналитическая обработка данных: концепции и технологии.   [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.olap.ru/
  284. Эккерсон У.У. Панели индикаторов как инструмент управления: ключевые показатели эффективности, мониторинг деятельности, оценка результатов: пер. с англ. / У.У. Эккерсон – М.: Альпина Бизнес Букс, 2007. – 396 с.
  285. Яглом A. M. Вероятность и информация. / A. M. Яглом и И. М. Яглом. – М. : «Наука», 1973. – 512 с.

Примітка.

Поданий вище список містить цитовані до 2013 року у авторських роботах першоджерела за тематикою, яка зв’язана з Business Intelligence та Knowledge Management System. Біля 80…90% англомовних джерел використано вперше серед відомих публікацій на українській та російських мовах. Певна частина публікацій не влючена до поданого списку.

Першоджерело списку: Нотатки про Business Intelligence+, сторінка Список першоджерел



  1. Круковський, Ігор (02.09.14 р.). Блог Business Intelligence and Decision Support System plus об`єднує тематики сайтів Business Intelligence+KMS; Система+, SiteLabs, Нотатки про Business Intelligence+. Веб-сайт: BI and DSS (Business Intelligence and Decision Support System) (українська) . Видавець: BI+KMS (Business Intelligence + Knowledhe Management System). Процитовано 18.02.19 р..
  2. а б в Круковський, Ігор (15.12.11 р.). Business Intelligence + KMS, концепція, технологія і засоби підтримки рішень не тривіальними знаннями з первинних даних. Веб-сайт Business Intelligence+KMS (Knowledge Management System) (українська) . Видавець: BI+KMS. Процитовано 18.02.19 р..
  3. Круковський, Ігор (04.09.12 р.). Про сайт "Система+". Веб-сайт "Система+" (українська) . BI + KMS. Процитовано 19.02.19 р..
  4. Круковська, Ігор (04.09.12 р.). Про SiteLabs. Веб-сайт "Система+" (українська) . BI + KMS. Процитовано 19.02.19 р..
  5. Круковський, Ігор (17.02.17 р.). Памятка на сайті Система+:SEM=SEA+SEO+SMO+SMM?. Business Intelligence+KMS (українська) . BI+KMS. Процитовано 17.02.19 р..
  6. Круковський, Ігор (17.02.18 р.). Екосистема вебсайта у широкому і вузькому сенсі. Веб-сайт "Система+" (українська) . BI+KMS. Процитовано 17.02.19 р..
  7. а б Круковський І.А. Дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата технічних наук. 2009 р., 125 с. Title of thesis Doctor of Philosophy (PhD): System of support of analytical work of corporate informative analytical center. Date: 18 February 2011.
  8. Круковський, Ігор (05.01.11 р.). Business Intelligence NEO (Network Ergatic Organism) - перспектива розвитку Business Intelligence. Веб-сайт Business Intelligence+KMS (українська) . BI+KMS. Процитовано 04.03.19 р..

Хоббі[ред. | ред. код]


Круковський Ігор, хоббі - виготовлення дитячого ігрового комплексу
Виготовлення "своїми руками" екологічно чистого деревяного дитячого ігрового комплексу на приватній території - важливий засіб психологічного розвантаження.

Для людини, яка займається розумовою діяльністю і має в основному "сидячий стиль роботи", дуже важливо для фізичного і психологічного розвантаження щось робити "своїми руками", для прикладу, - дитячий розважальний комплекс для дітей чи онуків, див. фото. Це важливий домашній центр релаксації, зимою і літом, плюс басейн, рекомендую не менше ніж 3,6 метрів діаметром. Неочікуване уточнення з практики: покрівля повинна витримувати вагу дорослої людини, яка з розгону стрибає у басейн. Очікуване уточнення з практики: комплекс повинен підтримувати гру 1, 2, 3...6 дітей і находження поруч відповідної групи дорослих.

Безумовно, такий ігровий комплекс не замінює аквапарк, великі громадські ігрові комплекси та громадські ігрові майданчики і т.п., а доповнює їх, є чудовим психологічним розвантаженням для всіх, засобом контрольованої соціалізації дітей.

Цитати (обране про найбільш важливе)[ред. | ред. код]

"Підтримка Збройних Сил держави на належному рівні є однією з найбільш важливих форм діяльності щодо забезпечення Національної безпеки. У цій сфері Україна має багатовіковий досвід катастрофічних помилок менеджерів державного рівня, які привели до знищення, масового насильницького переселення, загибелі або зубожіння багатьох мільйонів її жителів. Ослаблення історичної пам'яті нації приводить до повторення минулих помилок. У теперішній час додатковою вимогою до Збройних сил є необхідність їх трансформації в організацію, чия діяльність заснована на знаннях (Knowledge based organization). Її важливою основою має бути Army Business Intelligence + KMS та їх додатки з елементами управління інтегрованими виконавчими пристроями. В Україні потрібно скорочувати не Збройні Сили, а тих хто їх скорочує тому що не може забезпечити фінансування".

Веб-сайт Business Intelligence+KMS, сторінка Army Business Intelligence, Круковський І.А., 05.01.2011 р.

У 2011-2013 роках, перед початком російської агресії: президент України - Янукович В.Ф.; премєр-міністр України - Азаров М.Я.; секретарі РНБОУ - Богатирьова Р.В., Клюєв А.П.; міністри оборони України - Єжель М.Б., Лебедєв П.В., голови СБУ - В. Хорошковський, І. Калінін;

"Наприкінці минулого століття розвинені країни перейшли на рівень Інформаційних суспільств (Informative Societies), що викликало початок переходу найбільш розвинених із них на рівень Суспільств знань (Knowledge Societies). На цьому рівні передові організації у сфері бізнесу та державні структури поступово трансформують в Організації, засновані на знаннях (Knowledge based organization), які домінують у різних сферах діяльності. Визначальну роль в аналітичній підтримці прийняття рішень у таких організаціях грають засоби Business Intelligence й Knowledge Management System (KMS) та їх додатки, які досліджують і розвивають у рамках NIT R&D (Networking and Information Technology Research and Development).Орієнтовно з 2010 р. почали визначати початок ери Big Data (Великих даних), що підвищує актуальність дослідження і розвитку (Research and Development) та реалізації у повсякденній діловій діяльності технологій і засобів Business Intelligence та Knowledge Management System".

Веб-сайт Business Intelligence+KMS, Круковський І.А., 05.01.2011 р.

"Аналіз локальних воєн, конфліктів та агресивних операцій у фізичному і кібернетичному просторах останніх десятиліть показує, що для забезпечення Національної безпеки і оборони від зовнішніх загроз все більше значення має відповідність збройних сил держави рівню Knowledge based organization (Організація, заснована на знаннях). Збройні Сили України мають потенціал для трансформації у організацію, засновану на знаннях (Knowledge based organization) – завдячуючи відносно високому рівню освіти та відданій службі особового складу в умовах незадовільного фінансового утримання. Якщо цей потенціал не буде реалізовано у найближче десятиліття, то держава втратить спроможність забезпечувати територіальну цілісність і мирне життя громадян. Ніякі інші силові структури не спроможні виконати ці найважливіші для будь-якої держави завдання".

Веб-сайт Business Intelligence+KMS, сторінка Army Business Intelligence, Круковський І.А., 05.01.2011 р.