Користувач:Людмила Гелбутівська/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Іван Федотович Дудкін народився 18 вересня 1936 року в селі Великі Копані на Херсонщині.

Життєпис[ред. | ред. код]

Освіта - вища. Закінчив Київський державний університет ім.Т.Г.Шевченка. За професією - інженер-геофізик.

В якості науковця понад 30 років працював в Інституті геофізики ім. С.І.Субботіна НАН України. Три з половиною роки працював завідуючим лабораторії геофізики у Науково-дослідному центрі м.Конакрі в Гвінейській народній республіці (Африка). Десятки разів очолював наукові геофізичні експедиції в Україні і за кордоном.

Він - член Національної спілки фотохудожників України (1993, 2008-2013 - голова) і член Національної спілки журналістів України (1998).

Іван Дудкін - один з найвідоміших українських мандрівників. В його активі - екстремальні спортивні лижні експедиції по Крайній Півночі, гірські сходження на вершини Кавказу, Саян, Тянь-Шаню, Гімалаїв, Аляски та ін.

Пішки, на катамарані, велосипеді, мотоциклі, автостопом здолав десятки тисяч кілометрів по найцікавіших куточках понад 80 країн Європи, Азії, Америки та Африки.

На науково-дослідних суднах "Академік Вернадський" і "Дмитрий Менделеев" в якості науковця-геофізика здійснив три навколосвітні плавання.

Виставки[ред. | ред. код]

Іван Дудкін - знаний в Україні і за її межами фотохудожник. Його світлини демонструвалися на численних фотовиставках в 24 містах України і за кордоном. Постійно діюча виставка - ""Америка. Природа і цивілізація" у посольстві США в Україні. Серед фотопроектів - "Мексика- територія екзотики" , "Наша планета". Він автор і виконавець міжнародного фотопроекту "Ми - одна сім"я. Наш дім - планета Земля", в якому задіяні посольства і представництва багатьох країн. В рамках цього 22-річного гуманітарного і освітянського проекту Іваном Дудкіним були показані 78 персональних фотовиставок про десятки країн світу (Україна, США, Мексика, Куба, Ліван, ПОЛьща, Туніс, Індія,В"єтнам та ін.). Здійснені понад 200 публікацій про ці країни в журналах "Міжнародний туризм", "Вокруг света", проведені передачі по радіо і телебаченню. В січні-лютому 2014 року його персональна фотовиставка "Майдан" демонструвалася в Українському музеї Нью-Йорка (США).

Визнання[ред. | ред. код]

Про високий творчий рівень майстра говорять понад дві тисячі вдячних записів в книгах відгуків на його фотовиставках і позитивні рецензії в пресі:

  • "...Мимоволі дивуєшся неперевершеній майстерності Івана Федотовича Дудкіна , який перетворює документальну фотографію у мистецтво..." ("Житомирщина молода", 11.07.2004)
  • "...Работы завораживают своим художественным и техническим исполнением..." (Газета "Донбасс" 4.11.2003)
  • " Пан Дудкін - талановитий фотограф, самовідданий митець, культурний посол...; його фотороботи наскрізь просякнуті флюідами поетично-романтичного бачення світу...; мені подобається його тонке відчуття навколишнього світу та повага до людей і місць, які він зображає." Джон Гербст, посол США в Україні, 28.04.2005. З книги відгуків)
  • " Пейзажі - потрясаючої краси. Більшість з них - готові розкішні гобелени. Є чудові портрети. І взагалі, - прекрасна виставка!..." (Кінорежжисер Олександр Муратов, Київ. З книги відгуків.)
  • "Побачив Америку, яку не знав, хоч живу там 45 років..." (Ростислав Хом'як, журналіст, "Свобода", Нью-Йорк, США. З книги відгуків)

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]