Користувач:1lya Chernov/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B5_(%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD)


Білогородська археологічна експедиція - ряд археологічних експедицій Петербурзької АН, АН СРСР і НАН України, яка досліджує пам'ятки археології на території села Білогородка.

Село Білогородка знаходиться а 23 верстах до західу від міста Києва і розташовано на правому високому березі річки Ірпеня, піднесеному на 40-45 метрів над рівнем моря і порізаним глибокими ярами. Зі всіх сторін , окрім західної що приєднана до річки, село оточене високим земельним валом, який місцями досягає 10-12 метрів у висоту, і охоплює собою площу в 85 десятин. Окрім того, південно західна частина села, займаюча трохи більше 10 десятин (древній дитинець), оточена ще 2 внутряшнім валом, добре збереженим з південно східної сторони, і знищеним ворогами з північно сходу, завдяки утворившомуся тут яру, в якому простягається дорога в місто Гнатівку і далі на захід. Тільки мала частина валу збереглася зі сторони річки, і то, в напівзруйнованному виді. В сучасному часі увесь вище сказаний простір, оточений як зовнішнім, так і внутрішнім валом за виключенням місця, належавшому церкві, забудоване садибними спорудами, і відведене під хрестиянські городи. Тому й не дивно, якщо проведення розкопок, зроблених тут з рішення Імператорської археологічної комісії, у наслідок відсутності вільної землі, було пов'язане із значними труднощами, та неприємними перешкодами. Але незважаючи на усі ці незручності, які іноді були у самих цікавих місцях, дослідження цієї місцини дало хороші результати. Так, дякуючи сприянням Імператорського Воєнно-Історичного Товариства, було зроблено дослідження зовнішнього та внутрішнього Білогородського валу, до того ж розкопки, що розкрили вал на протязі 100 метрів, не тільки познайомили з його найвищим ступенем цікавої конструкції, а й дали можливість визначити дату його спорудження. У теперішній час висота вказаного валу в тих місцях, де він зберігся досягає: з зовнішньої сторони з якої її оточує широкий яр, 19-12 метрів, а з внутрішньої - 6,7 метрів. Тепер відзначимо, що матеріали для такого міцного і складного по конструкції укріплення, яким був Білгородський вал, служили - вогнестійка цегла, сирець, дерево і глина, а потім перейдемо до опису його пристрію.

--[[Користувач:DestroyedShu|<span style="color:#ff0000">'''DestroyedShu'''</span>]] <sup>[[Обговорення користувача:DestroyedShu|Обг]]</sup> ~~~~~



Чернов Михайло Вікторович (18 вересня 1925(19250918), Саратов3 листопада 1996, Білогородка, Київська область) — радянський історик, археолог. Учасник Німецько-радянської війни.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився 18 вересня 1925(19250918) року у Саратові.