Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1756

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Семирічна війна
-Знайдено: + Семирічна війна, (у Північній Америці відома за назвою Французька й Індійська війна), війна 1756 - 1763, що виникла в результаті конфлікту між Австрією і Пруссією і між Францією й Англією за колоніальне домінування. Англія і Пруссія завдали поразки Франції, Австрії, Іспанії і Росії; Англія установила контроль над Індією й іншими колишніми колоніями Франції, включаючи Канаду. Іспанія передала Англії Флориду в обмін на Кубу; Пруссія в підсумку стала однією з могутніх європейських держав. Війна закінчилася Паризьким договором 1763, підписаним Францією, Англією й Іспанією.
-Знайдено: +


Назва:Лівонези
-Знайдено: + Лівонези — назва срібних монет, що були випущені імператрицею Єлизаветою для Ліфляндії та Естляндії у 17561757.


Зобр:1шт.


Назва:Ідилія
-Знайдено: + Іди́лія (грец. eidyllion — замальовка, невелика віршова пісенька; зменш. від eidos — образ; мовою александрійських учених — поетичний твір) — одна з основних форм буколіки, невеликий, переважно віршовий твір, в якому поетизується сільське життя.
Назву запровадив давньогрецький поет Теокріт (3 ст. до н.е.), написавши збірку «Ідилія» — переважно гекзаметрами. Його ліричний герой — представник пастушого простолюду — контрастував із зіпсованим городянином, характеризується надмірною чутливістю та статечністю. Традицію Теокріта продовжили в тогочасній Греції поети Мосх та Біон (2 ст. до н.е.), в Римі — Вергілій, Кальпурній (1 ст. до н.е), Немесіан (3 ст. н.е.).
В новоєвропейській літературі ідилія поширилася завдяки руссоїстській концепції «повернення до природи», особливо після появи «Ідилій» С. Геснера у 1756. Основні мотиви — безтурботне, щасливе життя дітей на землі, їхнє гармонійне світовідчування.
В українській поезії першим до цього жанру звернувся Л. Боровиковський («Подражаніє Горацію»), відтоді він викликав інтерес не тільки ліриків, а й прозаїків та драматургів:


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Роки, згадані у Вікіпедії