Користувач:Daryaliha/KVASTARAS (група)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
KVASTARAS
Основна інформація
Жанр хіп-хоп, електроніка, гоп-хоп
Роки 2008 — донині
Країна Україна Україна
Місто Дніпро
Мова російська, українська
Склад LASTA (а.к.а dj Карусель), Russell (вiн же мс Магнiт), Олег Хода (а.к.а. мс Жетон)


«KVASTARAS» — український музичний колектив, заснований в місті Дніпро в 2008 році. Засновниками гурту є: Ласта (а.к.а dj Карусель) та Олег Хода (а.к.а. мс Жетон), згодом до колективу приєднався Russell (вiн же мс Магнiт). Засновники групи вважаються родоначальниками музичного стилю гоп-хоп.

Історія групи[ред. | ред. код]

В 2009 роцi гурт випустив дебютний альбом «Левобережный родной» в стилі експериментального хіп-хопу (пізніше названий фанатами гоп-хоп). Гурт здобув популярність через вірусний слоган "Лєвобережний родной, моє сєрдєчко с тобой", а також трек "Шмаль". Того ж року група вперше виступила в місті Дніпро, але в повному складі. Невдовзі група перестала існувати. Тим часом кількість фанатів росла, деякі пісні перетворилися на меми, але лише через 10 років, в 2018 році група повонила своє існування в старому складі запропонувавши слухачам нове звучання в альбомах «Новий уровень» (2019) та "Доступний кайф" (2021).

Напрям українського гоп-хопу[ред. | ред. код]

Гурт «KVASTARAS» об’єднав хіп-хоп, і блатняк (пісні про життя найнижчих кримінальних елементів). Вийшов стиль гоп-хоп, заспіваний/зачитаний від особи звичайного гопника з притаманними йому інтонаціями. Ці інтонації ви чули у задвірках спальних районів — «сиш, еу, ди сюда», і зазвичай ваші ноги прискорювалися у напрямку рятівної маршрутки чи під’їзду.[1] Концепція перших пісень була висміяти поведінку районних кримінальних елементів, які визивали страх у звичайних жителів міст і сіл. У піснях висвітлюється поведінка гопників. Для фанатів гурту крилаті вирази з пісень "Лівий-3", "Гоп-ца-ца", "Аліса" стали способом комунікувати про гарячі соціальні проблеми. Цікаво, що гурт став популярним в різних соціальних прошарках: футбольні фанати місцевих дніпровських клубів схвально реагували на пісні гурту. І зрештою фрістайл-треки, записані підлітками після школи послугувати містом до взаєморозуміння людей різних соціальних верств.

Нові альбоми[ред. | ред. код]

У листопадi 2019 року KVASTARAS випускає EP з назвою "Новий рівень", а наприкiнцi липня 2021 року, гурту випустив новий альбом "Доступний Кайф". Експерименти зi звуком продовжуються, але тепер це бiльш зрiлий та осмислений проект. Жанр - танцювальний хiп-хоп пiд електро, техно та хаус бiти. Бiльш осмисленi тексти, але доля стьобу та самоіронії присутня. Сенс пiсень - пiдiймати людям настрiй.

Скейт-борд та графіті культура[ред. | ред. код]

Вихідці групи належали до скейт-борд і графіті культури, що набула свого буму наприкінці 2000-их років. Саме ця культура дала поштовх розвитку хіп-хоп і електронної музики в місті Дніпро. Бажання підлітків самостверджуватися не кримінальним шляхом, а за рахунок вивчення трюків на скейтборді та малюванні графіті значно вплинуло на зниження кримінального рівня порівняно з 1990-ими роками.

Склад гутру[ред. | ред. код]

  • LASTA (а.к.а dj Карусель)
  • Russell (вiн же мс Магнiт)
  • Олег Хода (а.к.а. мс Жетон)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Треш і угар: 6 українських артистів, які відриваються на повну [Електронний ресурс] // СЛУХ – Режим доступу до ресурсу: https://slukh.media/texts/trash-artists/.

Посилання[ред. | ред. код]