Користувач:Kislicyn/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дарманський Микола Миколайович
Народився 1 квітня 1945(1945-04-01)
с. Колодіївка Кам’янець-Подільського району
Помер 2005
м. Хмельницький
Галузь освіта
Заклад Хмельницький гуманітарно-педагогічний інститут
Посада почесний ректор
Науковий ступінь кандидат педагогічних наук
Нагороди

Відмінник народної освіти України (1981)

Медаль А.С.Макаренка (1986) |-

Орден «Знак Пошани»
Заслужений працівник освіти України
Заслужений працівник освіти України
Почесна грамота Верховної Ради України

Дарманський Микола Миколайович (*1 квітня 19452005) — український громадський і освітянський діяч, викладач, ініціатор створення Хмельницького гуманітарно-педагогічного інституту, Заслужений працівник освіти України.

Життєопис[ред. | ред. код]

Микола Миколайович Дарманський народився 1 квітня 1945 року в селі Колодіївка Староушицького (зараз Кам'янець-Подільського) району Хмельницької області у родині акушерки та сільського вчителя. Дитинство та шкільні роки Миколи проходили в селі Колодіївка, а з 1949 року — в Іванківцях Дунаєвецького району. Після закінчення середньої школи у 1963 році пішов працювати мотористом колгоспної електростанції, водночас готувався до вступу в інститут. Документи подав до Кам'янець-Подільського педагогічного інституту імені В. П. Затонського на спеціальність «Фізика та технічна механіка».24 червня 1972 року М. М. Дарманський отримав диплом з відзнакою. Зарекомендувавши себе як професіонала, М. М. Дарманський отримує призначення директором 13-ої середньої школи м. Кам'янця-Подільського. У 1980 р. отримує посаду керівника міського органу управління освітою. Влітку 1987 року М. М. Дарманський очолив відділ освіти облвиконкому. В 1992 році М. М. Дарманський перейшов на посаду першого заступника голови Хмельницької обласної державної адміністрації. В листопаді 1995 року за особистий внесок у збереження та розвиток соціально-культурної сфери М. М. Дарманському присвоєно звання «Заслужений працівник народної освіти України». У 1996 році М. М. Дарманський очолив Хмельницьке педагогічне училище. У 1999 році реформував Хмельницьке педагогічне училище в гуманітарно-педагогічний коледж. У 2000 році реформував Хмельницький гуманітарно-педагогічний коледж в Хмельницький гуманітарно-педагогічний інститут та був обраний почесним ректором інституту. З 2000 року М. М. Дарманський боровся з важкою хворобою. У жовтні 2005 р. його не стало.

Нагороди[1][ред. | ред. код]

Праці[ред. | ред. код]

  • Дарманський М. М. Організація продуктивної праці учнів / М. М. Дарманський // Радянська школа. — 1984. — № 12. — С. 3–7.
  • Дарманский Н. Н. Главный учитель: сб. / составители А. Л. Григоренко, В. И. Самсонова. — К. : Молодь, 1984. — С. 72–80
  • Дарманский Н. Н. Соединение обучения с производительным трудом — основное направление в работе школы по воспитанию подрастающего поколения / Н. Н. Дарманский // Методические рекомендации по организации трудового обучения, воспитания и профориентации учащихся. — Донецк, 1985. — С. 27–28.
  • Дарманський М. М., Кузь В. Г. Турбота про сьогоднішнє та майбутнє / Дарманський М. М., Кузь В. Г. // Початкова школа. — 1985. — № 5. — С. 42–44.
  • Дарманський М. М. Форми і методи спільної діяльності органів управління освітою в регіоні, інституту удосконалення вчителів та педагогічних вузів по реалізації завдань неперервної освіти педагогічних кадрів: наук.-практ. вид. з досвіду роботи / М. М. Дарманський. — Хмельницький: ЦНТЕІ, 1991. — 35 с.
У виданні, розрахованому на керівників органів управління освітою, регіональних методичних служб, розкрито соціально-педагогічні умови реалізації неперервної педагогічної освіти як цілісної системи в регіоні, здійснено характеристику курсової перепідготовки у системі неперервної освіти педагогів, вказано результати власного досвіду роботи щодо організації неперервної освіти керівників шкіл, проаналізовано принципи демократизації і гуманізації у системі методичної роботи з педагогами, охарактеризовано форми роботи – творчі-зустрічі і клуби-лабораторії педагогічної майстерності, а також звернуто увагу на роль курсової перепідготовки у професійному зростанні молодих фахівці.
  • Книга Пам'яті України. Хмельницька область: іст.-меморіал. вид. : в 10 т. / ред. І. О. Герасимов [та ін.]. — Хмельницький: Поділля, 1995 . — Т. 3 : Деражнянський район ; Дунаєвецький район / обл. ред. М. М. Дарманський ; — [Б. м.]: [б.в.], 1995. — 720 с.
  • Дарманський М. М. Хмельниччина багата обдарованими педагогами / М. М. Дарманський // Педагогічний вісник. — 1996. — № 1. — С. 3.
  • Дарманський М. М. Проблеми підготовки та проведення атестації закладів освіти: науково-методичний посібник / М. М. Дарманський. — Хмельницький: Майбуття, 1996. — 43 с.
У посібнику наголошується на тому, що атестація закладів освіти є основним видом контролю забезпечення реалізації єдиної державної політики у галузі освіти. Тому вона повинна сприйматися і керівниками, і педагогами в установах і закладах освіти позитивно, відношення до її проведення мусить бути відповідальним. Разом з тим, і ті, хто атестується, і ті, хто атестує, мусять працювати в атмосфері толерантності, поваги до людської особистості, бо всі вони виконують справу державної ваги – навчають наших дітей, чи сприяють цьому навчанню.
У посібнику також вміщено три додатки:
  1.	Положення про ліцензування закладів освіти.
  2.	Типове положення про атестацію середніх загальноосвітніх, позашкільних, дошкільних закладів освіти і закладів освіти для громадян, які потребують допомоги та соціальної реабілітації.
  3.	Положення про атестацію професійно-технічних закладів освіти.
  • Дарманський М. М. Визначення управлінських функцій — важливий крок до розуміння соціально-педагогічних основ управління освітою в регіоні / М. М. Дарманський // Наукові записки Хмельницького інституту регіонального управління та права. — Хмельницький: ХІРУП, 1997. — С. 130—137.
  • Книга Пам'яті України. Хмельницька область: іст.-меморіал. вид. : в 10 т. / ред. І. О. Герасимов [та ін.]. — Хмельницький: Поділля, 1995 . — Т. 9 : Чемеровецький район. Шепетівський район. Додатковий список воїнів- земляків, імена яких не внесені до 1-8 томів Книги / ред. М. М. Дарманський [та ін.]. — [Б. м.]: [б.в.], 1997. — 718 с.
  • Книга Пам'яті України. Хмельницька область: іст.-меморіал. вид. : в 10 т. / ред. І. О. Герасимов [та ін.]. — Хмельницький: Поділля, 1995 . — Т. 10 : Ярмолинецький район. Поіменний список полеглих і похованих на території області воїнів- визволителів, місце народження та призову яких не встановлено / ред. М. М. Дарманський [та ін.]. — [Б. м.]: [б.в.], 1997. — 702 с.
  • Дарманський М. М. Міцний фундамент — міцна система / М. М. Дарманський // Дошкільне виховання. — 1997. — № 6. — С. 4.
  • Дарманський М. М. Про завдання та функції органів управління освітою в регіонах щодо постатейного виконання положень ЗУ «Про освіту»: наук.-практ. вид. / Дарманський М. М., Войтенко В. І. — Хмельницький: Поділля, 1997. — 93 с.
Видання присвячене коментуванням відношень, завдань та функцій управлінь освіти обласних та відділів освіти районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських рад щодо їх сприяння постатейному виконанню ЗУ „Про освіту” в регіонах. Вона актуалізує саму проблему виконання Закону, є корисною для керівних працівників освітянської галузі.

Книга може бути використана при проведенні курсової підготовки завідуючих відділами освіти, інспекторів шкіл та при вивченні спецкурсу «Управління освітою» у вищих педагогічних закладах освіти.

  • Дарманський М. М. Структурно-функціональний аналіз змісту діяльності регіональних органів управління освітою: наук.-практ. посіб. / М. М. Дарманський. — Хмельницький: Майбуття, 1997. — 52 с.
Посібник розрахований на працівників управлінь освіти облдержадміністрацій, відділів освіти райдержадміністрації та міськвиконкомів, є узагальненням завдань, функцій та додаткових функціональних прав органів управління освітою, може слугувати основою для розроблення та затвердження Положень про конкретні регіональні органи управління освітою в областях, районах та містах України. Це є також основою планування роботи обласних, районних, міських відділів освіти та узгодження його на рівні управлінських структур та конкретних закладів освіти.
  • Дарманський М. М. Про деякі аспекти координації контрольно-методичної роботи в ланках управління освітою регіону / М. М. Дарманський // Педагогічний вісник. — 1997. — № 2. — С. 12–13.
  • Дарманський М. М. Управління освітою. Яким йому бути? / М. М. Дарманський // Педагогічний вісник. — 1997. — № 1. — С. 31–36.
  • Дарманський М. М. Соціально-педагогічні основи управління освітою в регіоні: [моногр.] / М. М. Дарманський. — Хмельницький: Поділля, 1997. — 384 с.
В основі дослідження положення про цілісність системи управління освітою в регіоні, її спрямованість на виконання конституційних положень та основ законодавства про освіту, нормативних вимог Міністерства освіти України. Водночас враховуються історичні, соціально-економічні, етнонаціональні та інші особливості регіону.
  • Дарманський М. М. Цехові організації міських ремісників / М. М. Дарманський // Професійна освіта. — 1998. — № 1–2. — С. 55–56.

Войтенко В. І., Дарманський М. М., Коханко О. М. Аналітична робота у системі управління освітою регіону: практ. посіб. / Войтенко В. І., Дарманський М. М., Коханко О. М. — Хмельницький: ХПУ, 1998. — 116 с.

Посібник розроблений для працівників структур регіонального управління освітою. Вміщений порівняльний аналіз є корисним для завідуючих районним та міським відділом освіти, начальників обласного управління освіти. Видання подібних збірників щорічно може слугувати базою для проведення аналізу стану та динаміки розвитку процесів у системі освіти України в цілому.
  • Дарманський М. М. Взаємодія педагогічних навчальних закладів у забезпеченні регіону кадрами вчителів початкової школи / М. М. Дарманський. –Хмельницький: ХНУ, 1998. — 22 с.
У виданні розкрито соціально-економічні аспекти впливу на розрахунок потреби щодо кількості та організацію підготовки вчителів початкової школи, зазначено організаційно-педагогічні проблеми ступеневої освітньої та фахової підготовки вчителів початкової школи, вміщено примірний зміст ступеневої підготовки вчителів, а також є розробка узгодженого примірного змісту ступеневої підготовки фахівців за спеціальністю „Початкове навчання”.
  • Дарманський М. М. Вища освіта — престиж, а дошкільна — обов'язок / М. М. Дарманський // Подільські вісті. — 1999. — 15 черв.
  • Дарманський М. М. Соціально-педагогічні основи управління освітою в регіоні: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. пед. наук: спец. 13.00.01 «Теорія та історія педагогіки» / М. М. Дарманський. — К., 1999. — 27 с.[2]
У дослідженні розкрито зміст діяльності суб’єктів управління освітою в регіонах в її історичному розвиткові в Україні. Висвітлено тенденції централізації та децентралізації управління освітою на державному та регіональному рівнях у вітчизняній та зарубіжній практиці. Розроблено концепцію і модель управління освітою в регіоні. На основі діючих законодавчих актів з питань освіти в Україні здійснено структурно-функціональний аналіз змісту діяльності регіональних органів управління освітою, розроблено обґрунтоване орієнтовне положення про ці органи. Обґрунтовано зміст напрямів координації роботи обласного управління, районного відділу освіти та школи в річному управлінському циклі.
  • Дарманський М. М., Калинюк В. І., Телячий Ю. В. Дипломна робота в системі ступеневої підготовки педагогів: наук.-практ. посіб. / Дарманський М. М., Калинюк В. І., Телячий Ю. В. — Хмельницький: ХГПІ, 2001. — 141 с.
У посібнику розробленні методичні поради щодо підготовки та оформлення дипломних робіт в системі ступеневого здобуття педагогами вищої освіти за освітньо-кваліфікаційними рівнями „молодший спеціаліст”, „бакалавр”, „спеціаліст”, „магістр”. Також розкрито ступеневість вищої педагогічної освіти та місце дипломних робіт в її реалізації, вказано принципи формування змісту та основні етапи виконання дипломної роботи. Вміщені поради щодо захисту дипломних робіт, а також адреси бібліотек України.
  • Дарманський М. М., Телячий Ю. В., Шумлянська Л. Ф. 80 років освітнього шляху: Сторінки історії Хмельницького педучилища, педколеджу, гуманітарно-педагогічного інституту / Дарманський М. М., Телячий Ю. В., Шумлянська Л. Ф. — Хмельницький: Поділля, 2001. — 132 с. : іл.
  • Дарманський М. М. Організація діяльності чотириступеневого вищого педагогічного навчального закладу / М. М. Дарманський ; за ред. акад. Н. Г. Ничкало. — Хмельницький: ХГПІ, 2001. — 94 с.
  • Дарманський М. М. Від часів Шевченка до сьогоднішніх днів (мовна освіта за умов ступеневої підготовки вчителя початкової школи) / М. М. Дарманський // Спадщина Т. Г. Шевченка в контексті гуманітаризації сучасної освіти: зб. наук. статей. — Хмельницький: ХГПІ, 2001. — С. 110—117.
  • Дарманський М. М. Вісімдесят літ освітнього шляху / М. М. Дарманський // Проскурів. — 2001. — 12 жовт.
  • Дарманський М. М. Хмельницький гуманітарно-педагогічний інститут / М. М. Дарманський // Мистецтво та освіта. — 2001. — № 4. — С. 23.
  • Дарманський М. М. Підвищення фахового рівня педагогів початкової ланки освіти — об'єкт турботи регіональних органів державної влади та регіонального самоврядування / М. М. Дарманський // Вісник Української Академії державного управління при Президентові України. — 2001. — № 2. — С. 477—485.
  • Дарманська І. М., Дарманський М. М. Порівняльний аналіз змісту Закону України «Про освіту» в редакції 1991 р. та в редакції 1996 р. / І. М. Дарманська, М. М. Дарманський. — Хмельницький: ХГПІ, 2002. — 84 с.
  • Дарманський М. М. Воїн і педагог [Про Ф. Г. Гончарука, колишнього директора Хмельницького педучилища] / М. М. Дарманський // Подільські вісті . — 2002. — 11 січня.
  • Дарманський М. М. Про педагогіку виховання і педагогіку виживання або чи не стане дванадцятирічна освіта загрозою здоров'ю дітей? / М. М. Дарманський // Подільські вісті. — 2002. — 5 берез.
  • Дарманський М. М., Биков В. Ю., Дорошенко Ю. О. Актуальність та тематична спрямованість науково-практичного семінару "Наступність у навчанні інформатики майбутніх учителів початкової школи в умовах ступеневої вищої освіти / Дарманський М. М., Биков В. Ю., Дорошенко Ю. О. // Наступність у навчанні інформатики майбутніх учителів початкової школи в умовах ступеневої вищої освіти: зб. праць всеукр. наук.-практ. семінару. — К. : АПН України, 2002. — С. 5–10.
  • Дарманський М. М. До проблеми ступеневої підготовки вчителів початкової ланки освіти / М. М. Дарманський // Проблема початкової ланки освіти в контексті розвитку світових педагогічних тенденцій: матер. міжнар. наук.-практ. конф. — Київ — Хмельницький — Івано-Франківськ: Плай, 2003. — С. 71–77.
  • Берека В. Є., Дарманський М. М. Життя прожити для людей: [моногр.] / Берека В. Є., Дарманський М. М. — Хмельницький, 2003. — 104 с.
У монографії висвітлюється великий, складний життєвий шлях доцента Коханка Октавіана Михайловича. Розкривається значний внесок педагога у розвиток системи професійно-технічної освіти області.
  • Дарманський М. М. Організаційні проблеми ступеневої підготовки педагогів початкової ланки освіти / М. М. Дарманський // Науковий вісник Чернівецького університету. Педагогіка та психологія. — 2003. — Вип. 186. — С. 121—126.
  • Математика. 1-4 класи: теоретичні основи: навч. посіб. / Л. О. Сморжевський [та ін.] ; ред. М. М. Дарманський ; Регіональна лабораторія ступеневої підготовки педагогів початкової ланки освіти Інституту педагогіки і психології професійної освіти АПН України при Хмельницькому гуманітарно-педагогічному ін-ті. — Хмельницький: ГПІ, 2004. — 538 с. : рис., табл. — Бібліогр. : с. 537—538.
  • Дарманський М. М., Телячий Ю. В. З вірою в Україну. Маргарита Борзаківська / М. М. Дарманський, Ю. В. Телячий ; [укр. та англ. мовами ; перекл. на англ. мову І. В. Сусліної]. — Хмельницький: ЯРМОРОК, 2004. — 70 с. : іл.

Спадшина[ред. | ред. код]

  • Благодійний фонд імені М. М. Дарманського «Майбутнє Поділля»[3]
Мета Фонду – відкриття молоді Поділля шлях до розвитку свідомої особистості, підтримка молодих талантів, пропаганда здорового способу життя, а також виховання патріотизму, поваги до українських традицій та культури. 
  • У квітні 2008 року засновано Хмельницька обласна премія імені Миколи Дарманського[4]
  • У листопаді 2013 року у Хмельницькій гуманітарно — педагогічній академії відбулось відкриття погруддя першому ректору академії, визначному реформатору освіти, Миколі Дарманському.[5]
  • В квітні 2015 року у Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії відкрито лабораторію імені Миколи Дарманського.[6]

Матеріали про життєвий та професійний шлях[ред. | ред. код]

  • Брижак П. Філософія патріотизму — це велика праця і велика любов. Директору Хмельницького педучилища М.Дарманському–55 p. / П. Брижак // Подільські вісті. — 2000. — 6 квіт.
  • Козак А. Офіцер, науковець і почесний ректор (Уривки із біографічного нарису) [М. М. Дарманський, ректор ХГПІ] / А. Козак // Шкільний світ. — 2004. — № 11. — трав.
  • Балема P., Ящук І. Нові світи відкрив в освіті: Миколі Дарманському — 60 / Балема P., Ящук І. // Подільські вісті. — 2005. — 1 квіт.
  • Барбалюк В. Сівач доброго, розумного, вічного / В. Барбалюк // Майбуття. — 2005. — берез.–квіт.
  • Берека В. Слово про справжнього педагога / В. Берека // Майбуття. — 2005. — берез.–квіт.
  • Коханко О. Дружба гартує нас / О. Коханко // Майбуття. — 2005. — берез.–квіт.
  • Лавренюк Л. Компетентність і дійовість / Л. Лавренюк // Майбуття. — 2005. — берез.-квіт.
  • Сваричевський А. Преса — надійний помічник педагога / А. Сваричевський // Майбуття. — 2005. — берез.-квіт.
  • Соловей М. Вміння спонукати до творення / М. Соловей // Майбуття. — 2005. — берез.-квіт.
  • Степанець Г. Вміє цінувати і шанувати людей / Г. Степанець // Майбуття. — 2005. — берез.-квіт.
  • Якубовський С. Мудрість, помножена на доброту / С. Якубовський // Майбуття. — 2005. — берез.-квіт.
  • Шайнога В. Роки, наповнені працею / В. Шайнога // Майбуття. — 2005. — берез.-квіт.
  • Ящук І. Освітянський шлях Миколи Дарманського / І. Ящук // Подільські вісті. — 2005. — 1 квіт.
  • Кам'янецькі сходинки життя Миколи Дарманського // Майбуття. — 2005. — берез.-квіт.
  • Дарманський Микола Миколайович: [некролог] // Подільські вісті. — 2005. — 18 жовт.
  • Гостинна Д. Вшанували пам'ять про Миколу Дарманського / Д. Гостинна // Подільські вісті. — 2006. — 24 жовт.
  • Сваричевський А. Знав силу творчої праці / А. Сваричевський // Майбуття. — 2006. — жовт.-лист.
  • Чернюк Р. Меморіальна дошка відомому освітянину / Р. Чернюк // Проскурів. — 2006. — 19 жовт.
  • Філінюк А. Г. Дарманський Микола Миколайович / А. Г. Філінюк // Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія в особах. — Хмельницький: ПП Мельник А. А., 2006. — Т. 1. — С. 89–100.
  • Яковчук Г. Його добротворчість М. М. Дарманський / Г. Яковчук // Подільські вісті. — 2006. — 29 верес.
  • Педагогічна спадщина М. М. Дарманського в контексті сучасних реалій: Перші педагогічні читання пам'яті М. М. Дарманського (11 квіт. 2006 р.). — Хмельницький: ХГПА, 2006. — 153 с.
  • Педагогічна спадщина М. М. Дарманського в контексті сучасних реалій: Другі педагогічні читання пам'яті М. М. Дарманського (5 квіт. 2007 р). — Хмельницький: ХГПА, 2007. — 155 с.
  • Педагогічна спадщина М. М. Дарманського в контексті сучасних реалій: Треті педагогічні читання пам'яті М. М. Дарманського (2 квіт. 2009 р.). — Хмельницький: ХГПА, 2008. — 211 с.
  • М. Дарманський — реформатор вищої освіти на Поділлі: біобібліографічний покажчик / уклад. : С. І. Кухар, С. В. Попов. — Хмельницький: ХГПА, 2008. — 16 с. : іл.
  • Професіоналізм педагога в контексті європейського вибору України: Четверті педагогічні читання пам'яті М. М. Дарманського (2 квіт. 2009 р.) / Хмельницька обласна рада, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія. — Хмельницький: ХГПА, 2009. — 224 с.
  • Шості педагогічні читання пам'яті М. М. Дарманського: професійна підготовка педагогічних кадрів в умовах інноваційної перебудови української національної освіти: сучасний стан, проблеми, перспективи розвитку: матеріали всеукр. наук.-практ. конф. (Хмельницький, 31 берез. 2011 р.) / Хмельницька обласна державна адміністрація, Хмельницька обласна рада, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія. — Хмельницький: ХГПА, 2011. — 235 с.
  • Восьмі педагогічні читання пам'яті М. М. Дарманського: Розвиток системи освіти України у контексті викликів сучасності, 2013[7]
  • Дев'яті педагогічні читання пам'яті М. М. Дарманського: соціально-педагогічні основи розвитку освіти в регіоні. 12 вересня 2014[8]

Посилання[ред. | ред. код]

Категорія:Українські педагоги Категорія:Заслужені працівники освіти України Категорія:Кандидати педагогічних наук України Категорія:Ректори України Категорія:Померли в Хмельницькому Категорія:Кавалери ордена «Знак Пошани»

  1. Прокопчук В. С., Прокопчук Т. К.,Олійник С. В. Дунаєвеччина в іменах Біобібліографічний довідник, Дунаївці 2006
  2. Электронный каталог диссертаций
  3. Благодійний фонд імені М. М. Дарманського «Майбутнє Поділля»
  4. Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18.04.2008 № 219/2008-р
  5. Хмельницький телеканал Екслклюзив, 08 листопада 2013
  6. Хмельницький телеканал Екслклюзив, 16 квітня 2015 — Через творчість до глибин душі
  7. Сторінка Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Всеукраїнська науково-практична конференція «Восьмі педагогічні читання пам'яті М. М. Дарманського», 27 березня 2013р
  8. Сторінка Хмельницької обласної ради — Дев'яті педагогічні читання пам'яті М. М. Дарманського: соціально-педагогічні основи розвитку освіти в регіоні. 12 вересня 2014