Користувач:Mahasamatman ua/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Як отримати дозвіл на носіння зброї для полювання і самооборони[ред. | ред. код]

На жаль, кримінальна обстановка в нашій країні за кілька років серйозно погіршилася - зросла кількість крадіжок, розбійних нападів та пограбувань. Через це багато хто все частіше і частіше хочуть убезпечити своє життя і майно і придбати зброю.

Інша категорія покупців зброї - мисливці. Вони мають можливість поєднувати дві можливості - використовувати його за прямим призначенням (відстріл тварин) і, при необхідності, для самооборони.

Чи потрібен дозвіл на зброю?[ред. | ред. код]

Відповідь на це питання неоднозначна. Справа в тому, що є види зброї, при придбанні яких дозвіл не потрібен. це:

  • газові балончики
  • пневматична зброя, калібр якої не більше 4,5 міліметрів або швидкість польоту кулі не більше 100 метрів в секунду.

Все інше зброю без оформлення дозволу купувати не можна. Для звичайних громадян найбільш підходящими варіантами є:

Придбання такої зброї, його зберігання або носіння без дозволу - кримінальний злочин.

Зброя, яка потребує оформлення дозволу[ред. | ред. код]

Найбільш ефективним буде те озброєння, яке вимагає реєстрації (і це логічно). Так як отримання цього дозволу зажадає деяких зусиль, потрібно попередньо визначитися, що і для яких цілей буде купуватися.

Пневматична зброя[ред. | ред. код]

Пневматика калібром більше 4,5 мм зі швидкістю кулі понад ста метрів секунду може бути дуже навіть серйозною зброєю. На практиці ви можете знайти моделі з калібром до 12,5 міліметрів, початковою швидкістю кулі до 300 м / с (деякі зразки - до 380 м / с, а це - хоч і трохи, але вище швидкості звуку) і дуловою енергією до 25 Дж .

З цим теоретично можна полювати на велику дичину, проте на практиці все не так просто. За замовчуванням будь-яка пневматична гвинтівка вважається немисливської зброєю, і стрільба з неї по тваринах прирівнюється до браконьєрства. Тому крім стандартних документів (мисливський квиток, ліцензія на відстріл), вам необхідно зареєструвати її в дозвільних органах саме як мисливську. Ну і переносити / перевозити її потрібно відповідним чином - НЕ зарядженої і зачехлённой.

Використовувати таку пневматику для самозахисту не надто розумно. Крім проблем з заряджанням (навіть заряджена вона може «потравливают газ, в результаті в найвідповідальніший момент ви раптово зрозумієте, що вистрілити не зможете») і расчехленіем, у неї є більш серйозний недолік - мале зупиняє дію.

Грубо кажучи, якщо нападнику прилетить в живіт гумова куля травматика, то це буде еквівалентно удару важкої палиці. Після такого він швидше за все вже ні про яке нападі думати не зможе. А ось металева кулька пневматики має велику пробивну здатність і легко може нанести ушкодження внутрішніх органів, які згодом виявляться несумісними з життям. Однак в гарячці бою під впливом адреналіну поранений може просто не відчути проникнення в тканини невеликого і щодо легкого кульки і продовжить сутичку.

Гладкоствольна зброя[ред. | ред. код]

Гладкоствольну рушницю - один з найбільш популярних варіантів серед звичайного цивільного населення. Його переваги - відносна простота отримання. Фактично це може зробити будь-який несудимий доросла людина.

Переносити і перевозити таку рушницю можна тільки в зачехлённом і розрядженому вигляді, що робить його використання для самооборони за межами власного будинку вельми проблематичним. Але ось в заміському котеджі або квартирі це відмінний варіант, тим більше що зупиняє дію на дуже високому рівні.

Нарізна зброя[ред. | ред. код]

Отримання короткоствольної нарізної зброї для звичайних громадян неможливо (крім нагородної, але це зовсім інша історія), тому ми будемо розглядати тільки мисливські нарізні гвинтівки та карабіни. Для мисливця вони привабливі високою точністю і дальністю пострілу - прекрасний вибір при стрільбі по оленям або кабанам.

А ось для самооборони нарізну рушницю підходить гірше, ніж гладкоствольну: в реальній ситуації відстань пострілу буде не дуже великим, тому переваги точності і дальності не матимуть рішучого значення, в той же час обертається конічна куля може зрикошетити від стіни і поранити сторонніх осіб (ймовірність рикошету не обертається кулі, що вилетіла з гладкоствольної рушниці, невисока). Та й вартість гладкоствольної зброї істотно нижче.

Крім цього, якщо гладкоствольну зброю доступно у віці 21 рік, то нарізну - з 25 років.

Травматична зброя[ред. | ред. код]

Травматична зброя призначена для самооборони на невеликій відстані, найчастіше - не більше декількох метрів. Зазвичай конструкція такого зброї передбачає обмеження в використовуваному боєприпасі і дульной енергії при пострілі. Для цього в середині стовбура встановлюється стаціонарний обмежувач, який перешкоджає пострілу нееластичною кулею (в цьому випадку куля виготовляється з гуми), а сам стовбур роблять зниженою міцності (при стрільбі металевими кулями його просто розірве).

У числі переваг травматика можна назвати розміри, що дозволяють носити його повсякденно, а також солідний зовнішній вигляд - відрізнити травматичний пістолет від бойового на погляд дуже складно.

Достовірно контролювати ступінь ураження важко, але зазвичай вона обмежується дуже сильним забоєм, після якого здійснювати агресивні дії досить важко. Але потрібно пам'ятати, що при попаданні в особливо чутливі точки (очі, горло, відкритий рот) можливий смертельний результат.

В Україні «травмат» виділено в окрему категорію зброї, і отримати дозвіл на нього не набагато складніше, ніж на мисливську. Єдине обмеження - потрібно входити в одну з наступних груп:

  • народні депутати;
  • родичі працівників правоохоронних органів або суду;
  • учасники кримінального судочинства (наприклад, свідки);
  • журналісти;
  • держслужбовці, які мають ранги;
  • військовослужбовці (крім строковиків);
  • члени громадський формувань, які беруть участь в охороні правопорядку або держкордону (в просторіччі - «дружинники»).

Зброя без дозволу та ліцензії[ред. | ред. код]

Без дозволу продається зброя, яка не становить загрози життю людини. Такого зброї не так вже й багато, і до цієї категорії відносяться:

газові балончики;

пневматика калібром до 4,5 мм або швидкість кулі до 100 м / с.

Газові балончики дешеві і компактні, але слабо ефективні. Вплив на нападника починається через кілька секунд після застосування, та й випадково отруїти себе дуже просто - достатньо скористатися ним в закритому приміщенні або без урахування напрямку вітру.

Ну а пневматична зброя малого калібру - це взагалі не варіант для самооборони. Його кулю затримає будь-яка куртка, а потрапляння в тіло буде болісно, ​​але не настільки, щоб когось зупинити. Такий вплив швидше розсердить або розохотить нападника.

Де і як здійснюється оформлення зброї[ред. | ред. код]

Традиційно є два варіанти. Якщо є фінансова можливість і немає бажання що-небудь робити самому, то можна звернутися до посередника. Але насправді нічого складного в процедурі немає, тому її легко здійснити своїми силами.

Насамперед пройдіть медкомісію і отримаєте довідку за формою 127 / о. Зробити це можна в державній поліклініці або приватному медичному центрі. Другий варіант - набагато швидше, але дорожче.

Далі пройдіть навчання по матеріальної частини зброї, яке будете купувати, і за правилами поводження з ним. Здайте іспит і отримаєте про це довідку. Для цього зверніться до найближчого стрілецький комплекс або великий тир.

Ще можете отримати довідку про несудимість. В принципі, цей пункт можна спокійно пропустити. У дозвільну систему зобов'язані зробити відповідний запит самостійно, але якщо така довідка все ж є, то це може заощадити один-два тижні очікування.

Потім придбайте і встановіть збройовий сейф (до вас обов'язково загляне дільничний, щоб перевірити це). І укладіть договір про обов'язкової цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам (в будь-якій страховій компанії). Після чого можете йти в районне відділення дозвільної системи (виняток - для нарізної зброї, дозвіл на нього доведеться оформляти в обласному відділенні).

Там віддасте перераховані вище документи і заповніть заяву (бланк вам видадуть), плюс знадобиться ксерокопія паспорта та чотири фотографії 3 * 4. Інспектор все перевірить і видасть квитанцію, оплачуєте її і повертаєте інспектору. Все, через 30 днів вам зобов'язані видати необхідний дозвіл. Після цього у вас буде три місяці на придбання зброї.

Після придбання зброї необхідно в десятиденний термін прийти в дозвільний орган для його реєстрації. Для травматика додатково потрібно зробити відстріл в експертно-криміналістичної лабораторії. Але в більшості випадків це роблять ще на заводі, і в упаковці ви знайдете 2 опечатані гільзи з довідкою - віддайте їх інспектору.

Як бачите, все просто. Так що якщо у вас є можливість, придбайте ствол. Прекрасно, якщо він вам ніколи не знадобиться, але одного разу він може врятувати життя вам і ваше сім'ї.