Користувач:MelnykSerg/Ваітов Рустем Мамутович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рустем Мамутович Ваітов
Народився 27 липня 1986(1986-07-27) (37 років)
с. Крестянівка, Первомайський район, Крим
Громадянство Україна Україна
Діяльність громадський діяч
Відомий завдяки Політичний в'язень у Російській Федерації

Рустем Мамутович Ваітов (нар. 27 липня 1986 року, с. Крестянівка, Первомайський район, Крим) — громадський діяч, Політичний в'язень у Російській Федерації[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 27 липня 1986 р. у с. Крестьянівка Первомайського району Криму. Закінчив Національну академію природоохоронного і курортного будівництва. Проживав із дружиною в Севастополі. Має дитину.

Вів активну громадську діяльність, брав участь у облаштуванні мечеті в Севастополі[1].

Після обшуку 23 січня 2015 р. в оселі Ваітова[2] його було затримано працівниками ФСБ і звинувачено в участі у діяльності осередку організації «Партія ісламського визволення» (Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі) в селах Орлине, Тилове і Штурмове Балаклавського району Севастополя.

Рустем не визнав провину в інкримінованому йому злочині та відмовився від надання показань проти себе на стадії досудового розслідування.

7 вересня 2016 р. Північно-Кавказький окружний військовий суд у м. Ростові-на-Дону засудив його до 5 років колонії загального режиму[3].

Слідство і суд[ред. | ред. код]

За словами сторони захисту, обвинувачення не має жодних доказів причетності Рустема до «Хізб ут-Тахрір».

Також в ході розслідування були допущені численні порушення[1]:

  • Усі судові засідання, пов'язані із продовженням запобіжного заходу Ваітову, проводилися з порушенням принципу гласності. Слухачі не допускалися до зали судового засідання під різними приводами: зокрема, суддя-головуючий заявив, що, оскільки більшість слухачів сповідує іслам, їх не може бути допитано як свідків у справах, пов'язаних із тероризмом.
  • Суд грубо порушив конституційне право обвинуваченого на захист, відмовивши у залученні до процесу, поряд із адвокатом, особи захисника. Клопотання з цього приводу подавалося відповідно до Конституції та Кримінально-процесуального кодексу РФ.
  • Суд відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту про ознайомлення з матеріалами судової справи, на підставі яких приймалося рішення про продовження строку тримання обвинуваченого під вартою.
  • Суд відмовив у задоволенні заяви захисту про відвід судді у зв'язку з недовірою, обумовленою тим, що зазначені вище факти вказували на його зацікавленость в певному результаті розгляду справи.
  • Слідчий відмовив у задоволенні клопотання захисту про надання копій матеріалів для ознайомлення адвокату і обвинуваченому. Він надав їм постанови про призначення експертиз, а згодом і результати цих експертиз. Однак після ознайомлення з ними захисту і обвинуваченого, вони не отримали копій цих документів, що позбавило їх можливості для оскарження та реалізації інших прав, гарантованих національним та міжнародним правом.
  • Слідчий відмовив у клопотанні захисту і обвинуваченого стосовно відводу експерта у зв'язку з некомпетентністю останнього, зацікавленістю в результаті експертизи та з інших причин.
  • Після одержання зазначених клопотань, слідство почало приховувати адреси проведення наступних експертиз, що суперечить діючому процесуальному законодавству РФ.

Міжнародна реакція[ред. | ред. код]

25 червня 2018 Посольство США в Україні приєдналось до вимог Держдепу США та закликало Російську Федерацію припинити переслідування кримських татар в окупованому Криму та звільнити всіх, кого було ув'язнено за спротив окупації, у тому числі Ферата Сайфуллаєва, Рустема Ваітова, Нурі Примова та Руслана Зейтуллаєва.[4]

Ув'язнення[ред. | ред. код]

Рустем Ваітов відбуває покарання в колонії №1 міста Кургану Курганської області РФ.[5]

Адреса для листів: 640008, г. Курган, ул. Часовая 2-я, 40, ФКУ ИК-1 УФСИН России по Курганской обл., Ваитову Рустему Мамутовичу (1986 г.р.)[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]