Користувач:Rarzor/Млиновище (озеро, Чернігів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Млиновище
Земснаряд
Файл:Млиновище (озеро, Чернигов).jpg
Млиновище (озеро, Чернигов)
Вид на озеро і Лісковицю з дзвіниці Троїцько-Іллінського монастиря
51°28′18″ пн. ш. 31°17′18″ сх. д. / 51.4718° пн. ш. 31.2883° сх. д. / 51.4718; 31.2883Координати: 51°28′18″ пн. ш. 31°17′18″ сх. д. / 51.4718° пн. ш. 31.2883° сх. д. / 51.4718; 31.2883
Розташування
Країна Україна
Регіон Чернігівська область
Геологічні дані
Розміри
Вода
Басейн
Інше
Rarzor/Млиновище (озеро, Чернігів). Карта розташування: Україна
Rarzor/Млиновище (озеро, Чернігів)
Rarzor/Млиновище (озеро, Чернігів) (Україна)

Млиновище - озеро, розташоване на території Новозаводського району Чернігівської міськради ( Чернігівська область ). Місцева назва Земснаряд. Тип загальної мінералізації - прісне. Походження - антропогенне. Група гідрологічного режиму - стічне.

Назва пов'язана з водяними млинами Єлецького монастиря, що розташовувалися раніше на березі річки Стрижень [1] .

Географія[ред. | ред. код]

Млинище на плані 1908 року

Озеро розташоване у правобережній заплаві Десни на південному сході Новозаводського району Чернігівської міськради, між Лісковицею та дачами, на захід від проспекту Миру. Озерна улоговина витягнутої форми, з північного сходу на південний захід з розширеними краями. Озеро розділене вулицею Лісковицька. На півдні сполучається потоками з іншими водоймами.

Сучасне озеро Млиновище у XVIII столітті було пригирловою ділянкою річища річки Стрижень, яка впадала в Десну біля села Жавинка. Під час відкриття тракту Санкт-ПетербургКиїв у 1863 році річище Стрижня переспрямували в інше місце, внаслідок чого утворилося озеро. Південна частина була знову піддана антропогенному впливу в період 1981—1989 років: розширено (здебільшого південно-західна частина) та поглиблено улоговину - через роботу земснаряда, який намивав ділянку для майбутнього мікрорайону. Мікрорайон не був збудований, зараз тут індивідуальна забудова (південна частина Лісковиці), що безпосередньо на північ від озера.

Береги пологі. Береги заростають прибережною рослинністю ( очерет звичайний ), а водне дзеркало - водяною ( кушир занурений, глечики жовті, види роду рдесник ). Краї улоговини переходять у водно-болотні ділянки.

Живлення: дощове та ґрунтове. Взимку замерзає.

Озеро використовується для рекреації, рибальства.

На південно-східному березі в урочищі Святе розташований комплекс археологічних пам'яток Млинище-1, на північно-західному березі (в районі перехрестя вулиць Успенської та Лісковицької) – комплекс об'єктів археологічної спадщини « Млинище-2 ».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Загадки Черниговской земли. www.cult.gov.ua (рос.). Архів оригіналу за 15 липня 2019. Процитовано 16 січня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:Десна]]