Користувач:SabinaSlon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Особливості проникнення іноземних глянцевих журналів на український ринок ЗМІ в 90-ї роки 20ст.

[ред. | ред. код]


Анотація: досліджуються особливості проникнення іноземних журналів на український медіа ринок (на прикладі журналів «Cosmopolitan», «Elle», «бурда моден»)

Мета дослідження: дослідити особливості поширення закордонних видань в Україні, та сприйняття цих видань українською читацькою аудиторією.

Завдання: розкрити головні особливості проникнення глянцевих журналів на український медіа ринок.

Ключові слова: глянцевий журнал, ЗМІ, субкультура, медіа ринок.

На початку 20 сторіччя Україна вступила у важливу смугу своєї історії. В свою чергу, майбутнє України, успішність її входження в число різних світових держав в якості рівноправного члену напряму залежать від того образу української ділової культури і культури в цілому.
Йдеться про інтенсивну взаємодію культур, при чому в першу чергу на буденному рівні. Кухня, одяг, відношення між близькими людьми, легка музика, розваги, спорт та інші подібні теми, доступні та зрозумілі кожній людині, краще за все допомагають «наведенню мостів» між різноманітними культурами.
Не випадково жіночі іноземні журнали, які прийшли на український медіа ринок – мали в нашій країні неабиякий успіх.
Кожен с журналів добавив новий струм в сучасну українську жіночу ментальність. Історія їх виходу на вітчизняний ринок ЗМІ, еволюція їх стилю та концепції після утвердження на новому культурному ґрунті, і насамперед ті зміни, котрі сталися під впливом в українській жіночій культурі, як і зміни, що сталися в них самих, - все це заслуговує на увагу та аналіз.
Отже, актуальність теми зумовлена:
  • Важливою роллю між культурних контактів для розвитку міжнародних зв’язків та скорішої інтеграції України у світове суспільство;
    • Особливою значущістю жіночих журналів як засобу міжкультурної взаємодії;
      • Стійким положенням на ринку ЗМІ глянцевих журналів у 2000-2008 рр.;
В останнє десятиріччя вся система українських засобів масової інформації зазнала радикальних змін. Однією із характерних рис цього періоду стало виникнення спільних видань, що зумовлено економічними умовами, що склалися на той час в Україні (відсутністю планомірно розподіленого вітчизняного капіталу).
Активне проходження на український ринок в 1990-х рр.. іноземних ЗМІ було викликано об’єктивними причинами і зіграло роль у розвитку українського медіаринку та економіки в цілому.
Між західною та українською субкультурою існують глибокі історичні відмінності. Тем не менш основні цінності жіночої субкультури основані на гендерних стереотипах, хоча й підвернені деякими змінами і в залежності від національних особливостей, та в залежності від тих чи інших політичних або модних віяній. Але саме існування загальних цінностей і складає основу взаємодії та взаємовпливу національних жіночих субкультур. Ці ж цінності й визначають основну тематику жіночих журналів.
Поруч із жіночими глянцевим журналами в 1990-і роки на українському ринку періодичних видань з’явився цілий ряд журналів різноманітної тематики за участю іноземних партнерів(«Бурда моден», «Лейдіс хоум джоурнал» та інші). В цей період система українських ЗМІ зазнала значних змін, як що до змісту, так і в області організації та управління видавничим виробництвом. Як відомо, в ті часи за Заході феміністичні ідеології були дуже міцними, тоді як в Україні вони були менш глибокими. Однак в останній час (з початку 90-х) життєві проблеми стали особливо гострими. Все це сприяє розвитку у жінок «чоловічих» форм поведінки. А якщо додати до цього високий рівень освіти та культури українських жінок, то стає зрозумілим ріст амбіції у найбільш соціально активної частки жінок. Саме це і склало об’єктивну основу прийняття українською жіночою аудиторією цінностних та тематичних орієнтирів, що пропонують іноземні жіночі журнали.
Отже, глянцевий журнал - це журнал, що характеризується стійким змістовими та маркетинговими характеристиками. А саме, це престижний ілюстрований журнал, розрахований на покупця з рівнем прибутків вище середнього.
Україномовні іноземні журнали мають об’єктивні засади до того, щоб стати органічною частиною сучасної української жіночої субкультури, при умові, що їх створювачі, зможуть знайти адекватну маркетингу стратегію (як, наприклад журнали українські версії «Elle» та «Cosmopolitan» що буде відповідати актуальним тенденціям української жіночої субкультури). Дякуючи появі цих журналів на українському медіаринку періодичних видань вітчизняна субкультура збагатилася новими для неї поняттями та цінностями, до числа котрих відносяться у першу чергу імідж жінки, адекватний її справжньому місцю в суспільстві та світі, її активному внеску в перетворення України.

Бібліографія: електронні джерела. Головні сайти журналів «Cosmopolitan», «Elle». Форуми, де обговорються ці журнали.