Користувач:Sirop2303/пісочниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пісенний конкурс Євробачення (англ. Eurovision Song Contest, фр. Concours Eurovision de la chanson) — щорічний пісенний конкурс, що проводиться з 1956 року між країнами-членами Європейської Мовної Спілки.

Менеджмент конкурсу з української сторони здійснює Національна телекомпанія України. Загальну координацію цього міжнародного конкурсу здійснює Європейська Мовна Спілка, ЄМС (European Broadcasting Union).

Сучасний логотип конкурсу

Заснування[ред. | ред. код]

У 1950-ті роки, коли зруйнована Другою Світовою Війною Європа все ще відбудовувалася, в Європейській Мовній Спілці з’явилася ідея створити міжнародний пісенний конкурс, де б усі країни брали участь в єдиній телевізійній програмі, яка транслювалася б одночасно в усіх країнах що є членами спілки. Ця ідея народилася у 1955 році, під час зустрічі ЄМС в Монако, в одного з його співробітників — швейцарця Марселя Безансона. За модель змагання було взято Пісенний Фестиваль Санремо, що проводився в Італії. Ця ідея була також сміливим технологічним експериментом: в ті дні це було дуже амбітним проєктом — з'єднати разом багато країн у велику мережу для трансляції на широкій території. Супутникового телебачення ще не існувало і Мережа Євробачення користувалася наземною мікрохвильовою мережею. Перший Конкурс пройшов 24 травня 1956 року в місті Луґано, Швейцарія. В ньому взяли участь сім країн, кожна з яких представила по дві пісні. Але вже з 1957 року ввели обмеження — одна пісня від кожної країни-учасника. Пісенний конкурс Євробачення 1956 року виграла приймаюча країна — Швейцарія. Спочатку програма була відома як «Eurovision Grand Prix». Цю назву прийняли франкомовні країни а також Данія та Норвегія, але згодом назву змінили на Concours Eurovision de la chanson. Мережа Євробачення використовується для міжнародної трансляції багатьох програм новин та спорту і різноманітних спеціальних подій. Однак Пісенний Конкурс є найпопулярнішою програмою ЄМС і з часом став синонімом слова «Євробачення».

Формат[ред. | ред. код]

З першого конкурсу (1956) по 2004 рік пісенний конкурс Євробачення складався лише з фіналу. У 2004 році був створений додатковий раунд кваліфікації — Півфінал, у зв’язку з постійним збільшенням країн бажаючих взяти участь у конкурсі, і відбувався він у четвер.

Формат конкурсу з 2004 по 2008 роки[ред. | ред. код]

Конкурс складається з півфіналу та фіналу. Фінал складається з 24 країн. «Велика Четвірка» та 10 країн які посіли з 10 по 1 місце у фіналі минулого конкурсу, потрапляють до фіналу автоматично. Інші 10 країн потрапляють до фіналу з півфіналу. Якщо країна «Великої Четвірки» посідає з 10 по 1 місце на конкурсі минулого року, то у фінал з півфіналу потрапляє 11 країн, і так далі (це залежить від кількості країн «Великої Четвірки» які посіли з 10 по 1 місце у фіналі конкурсу минулого року).

Формат конкурсу з 2008 року по сьогодення[ред. | ред. код]

Починаючи з 2008 року пісенний конкурс Євробачення складається з двох півфіналів та фіналу. Півфінали відбуваються в вівторок та четвер відповідно. Фінал відбувається в суботу о 22:00 за київським часом. Фінал складається з 25 або 26 країн (залежить від того, яка країна перемогла минулого року). Шість країн потрапляють до фіналу автоматично, це «Велика П’ятірка» (Франція, Велика Британія, Німеччина, Іспанія та Італія) та країна-переможниця минулого року. Якщо країною-переможницею минулого року є країна «Великої П’ятірки», наприклад Німеччина, то у фіналі змагатимуться 25 країн (приклад Пісенний конкурс Євробачення 2011). Якщо країною-переможницею минулого року є країна яка не входить до «Великої П’ятірки», наприклад Азербайджан або Україна, то у фіналі змагатимуться 26 країн (приклад Пісенний конкурс Євробачення 2012). Всі інші 20 країн потрапляють до фіналу з півфіналів (десять — з першого півфіналу, десять — з другого півфіналу).

Основні принципи конкурсу[ред. | ред. код]

  • Країни-учасники представляють пісні, що виконуються наживо у телевізійній програмі, яка транслюється ЄМС через Мережу Євробачення одночасно в усіх країнах. «Країна» у якості учасника представляється однією телекомпанією з цієї країною.
  • Програма відбувається в одній з країн-учасників і трансляція іде з концертного залу в приймаючому місті.
  • Під час програми, після того як всі пісні було виконано, країни починають процес голосування за пісні інших країн: голосувати за пісню власної країни не можна.
  • Наприкінці програми пісня, що набирає найбільшу кількість очок оголошується переможцем. Країна що перемагає запрошується наступного року бути приймаючою країною конкурсу.
  • Програму незмінно відкриває один чи кілька ведучих, що запрошують глядачів до перегляду шоу. Більшість приймаючих країн намагаються витягти максимальну користь з того що вони ведуть програму з такою широкою міжнародною аудиторією, зазвичай це має форму своєрідних відеолистівок, що неначе рекламують туризм.
  • Між блоком пісень та об'явленням початку голосування виконується проміжний розважальний номер, що може мати будь-яку форму.
  • До і після трансляції Конкурсу (а також інших подій що транслюються ЄМС) програється музична заставка ЄМС, якою є прелюдія до твору Марка-Антуана Шарпантьє Te Deum.

Участь[ред. | ред. код]

Право брати участь у Конкурсі мають Активні Члени (на відміну від Асоційованих Членів) Європейської Мовної Спілки. Активними Членами є держави, що знаходяться в Європейській Телерадіомовній Зоні, або ті що є членами Ради Європи. Європейська Телерадіомовна Зона визначається Міжнародним Союзом Телекомунікацій. Активні члени складаються з телерадіомовних організацій, чиї трансляції є доступними всьому населенню країн, де ці організації розташовані. Якщо орагнізація, що є Активним Членом ЄМС, бажає взяти участь у конкурсі, то вона має виконати умови встановлені правилами конкурсу (нова копія яких публікується щороку). Станом на 2007 рік, це включає вимогу трансляції програми попереднього року в своїй країні, а також сплату ЄМС внеску учасника до закінчення строку сплати, що його встановлено правилами Конкурсу поточного року. Право брати участь у конкурсі не визначається географічною розташованістю на європейському континенті, незважаючи на корінь «Євро» в слові «Євробачення», також таке право не має нічого спільного із Європейським Союзом. Наприклад, у 1980 році участь у конкурсі брала північноафриканська країна Марокко.

Учасники після 1956 року:
   Брали участь хоча б один раз
   Ніколи не брали участь, хоча мають на це право
   Планували брати участь, але потім відмовилися
Міста, які приймали пісенний конкурс Євробачення.

Критика[ред. | ред. код]

Деякі оглядачі західних країн вважають, що конкурс є дедалі менше пісенним змаганням і дедалі більше перетворюється на змагання геополітичних симпатій, де в останні роки домінують країни Східної Європи. Після конкурсу 2008 року в британській пресі заявлялося, що «змагання постає під загрозою перетворитися на гарячий казан в результаті блокового голосування Східної Європи»