Користувач:VDiana26/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Елвін Харві Хансен[ред. | ред. код]

Елвін Харві Хансен
Alvin Harvey Hansen
Народився 23 серпня 1887(1887-08-23)
Віборг (Південна Дакота)
Помер 6 червня 1975(1975-06-06) (87 років)
Олександрія, штат Вірджинія
Національність Датсько-американська
Alma mater Університет Вісконсіна-Медісон
Галузь економіка
Нагороди Медаль Френсіса Уокера (1967)

Елвін Харві Хансен (англ. Alvin Harvey Hansen; 23 серпня 1887 - 6 червня 1975) - американський економіст, представник неокейнсіанського напряму в економічній науці. Його часто називають "американським Кейнсом". Був професором економіки в Гарвардському університеті, а також впливовим радником в уряді, допоміг створити Раду економічних радників та систему соціального захисту. Він відомий тим, що впровадив кейнсіанську економіку в США в 1930-х роках.

Біографія[ред. | ред. код]

Елвін Хансен народився у Віборзі, Південна Дакота 23 серпня 1887 року, син Нільса Хансена, фермера, і Марі Бергітти Нільсен. Закінчивши сусідній Янктонський коледж (закритий у 1984 р.) у 1910 р. за спеціальністю англійська мова, він поступив до Університету Вісконсін-Медісон у 1913 р. для вивчення економіки у Річарда Елі та Джона Р. Коммонса , від яких він навчився використовувати економіку для вирішення нагальних соціальних проблем. Після закінчення курсової роботи для кандидата наук у 1916 році. Хансен одружився з Мейбл Льюїс: у них було двоє дітей. Помер 6 червня 1975 року.

Теорії[ред. | ред. код]

Його найвидатніший внесок в економічну теорію - спільна розробка з Джоном Хіксом так званої моделі IS – LM, також відома як «синтез Хікса – Хансена». Діаграма IS – LM стверджує, що показує залежність між кривою інвестицій - заощадження (IS) та кривою переваги ліквідності- грошовою масою (LM). Він використовується в літературі та підручниках з економічної тематики, щоб проілюструвати, як грошова та фіскальна політика може впливати на ВВП.

Книга Хансена 1938 року, «Повне відновлення або застій», на основі загальної теорії Кейнса, представляє свою тезу щодо того, що зростання і зайнятість застійні, якщо не існує економічного втручання держави для стимулювання попиту.

Хансен кілька разів представляв до Конгресу США докази, які виступають проти використання безробіття як основного засобу боротьби з інфляцією. Натомість він виступає за те, щоб інфляцію можна було контролювати за допомогою зміни процентних та податкових ставок, а також контролю за цінами та заробітною платою.

Останнім часом теорії економічного застою стали більше асоціюватися з ідеями Хансена, ніж з ідеями Кейнса.

Кейнсіанство[ред. | ред. код]

У своєму огляді «Загальної теорії зайнятості, відсотків та грошей» Хансен скептично ставився до пропозицій Джона Мейнара Кейнса , але до грудня 1938 р. У своєму президентському зверненні до Американської економічної асоціації він прийняв кейнсіанські теорії потреби уряду втручання в періоди економічного спаду. Незабаром після приїзду в Гарвард у 1937 році, відомий випускний семінар Хансена з питань фіскальної політики розпочав надихати аспірантів, таких як Пол Самуельсон та Джеймс Тобін (обидва вони продовжуватимуть здобувати Нобелівську економіку) для подальшого розвитку та популяризації кейнсіанської економіки. Книга Хансена 1941 року, «Фіскальна політика та бізнес-цикли», була першою великою роботою в США, яка повністю підтримала аналіз Кейнса причин Великої депресії. Хансен використав цей аналіз, щоб аргументувати витрати дефіциту Кейнсіана.

Модель IS – LM, що відображає відсоткові ставки ( i ) по осі y та національний дохід чи виробництво ( Y ) на осі x

Найвідомішим внеском Хансена в економіку був розвиток його та Джона Хікса моделі IS-LM, також відомий як "синтез Хікса-Хансена". Рамка претензій графічно представляє криву інвестицій-заощаджень (ІС) та криву ліквідності-грошової маси (ЛМ) як ілюстрацію того, як фіскальна та грошова політика можуть бути використані для зміни національного доходу.

Книга Хансена 1938 року, «Повне відновлення або застій» , базувалася на кейнсіанських ідеях і була розширеним аргументом, що існуватиме довготривала стагнація зайнятості без втручання з боку попиту.

Пол Самуельсон був найвідомішим учнем Хансена. Самуельсон вважав «Повне відновлення або застій» Хансена (1938) головним натхненням для його відомої моделі множників-прискорювачів 1939 року. Лісон (1997) показує, що, хоча Хансен і Самнер Сліхтер продовжували вважатися провідними експонентами кейнсіанської економіки, їх поступова відмова від зобов'язання щодо стабільності цін посприяла розвитоку кейнсіанства, який суперечив позиціям самого Кейнса.

Застій[ред. | ред. код]

Наприкінці 1930-х Хансен стверджував, що "світська стагнація" настала, щоб американська економіка більше ніколи не зростала швидко, тому що всі інгредієнти для зростання зросли, включаючи технологічні інновації та приріст населення. Єдиним рішенням, зазначав він, було постійне масштабне дефіцитне витрачання федеральним урядом.

Теза була дуже суперечливою, тому що такі критики, як Джордж Терборг, атакували Хансена як "песиміста" та "дефектиста". Хансен відповів, що "світська стагнація" - лише інша назва рівноваги Кейнса щодо неповної зайнятості. Однак стійке економічне зростання, починаючи з 1940 року, підривало передбачення Хансена та його модель застою було забуто.

Економічні цикли[ред. | ред. код]

Одним з найважливіших вкладів в економічну теорію Елвіна Хансена є економічні цикли. У своїй книзі «Бізнес-цикли та національний дохід» він визначає цикл як коливання: зайнятості, обсягу виробництва та цін. Цикл розділений на дві фази: розширення, що проходить від корита до піку; і скорочення, що простягається від вершини до корита.

Для Хансена існують стабільні та нестабільні економічні цикли. Нестабільність викликана зміщенням через зовнішні удари. Хансен стверджує, що аналіз ділового циклу повинен враховувати технічний прогрес, грошовий ринок та очікування.


Список літератури[ред. | ред. код]

  • Alvin Hansen
  • Блауг М. Хансен, Елвін Х. // 100 великих економістів після Кейнса = Great Economists since Keynes: An introduction to the lives & works of one hundred great economists of the. - СПб. : Економікус, 2009. - С. 337-340. - 384 с.
  • Історія економічних вчень [Текст] : навч. посіб. / В. В. Кириленко, О. М. Стрішенець, М. М. Фаріон [та ін.] ; за ред. В. В. Кириленка. – Тернопіль : Економічна думка, 2008. – 252 с.