Користувач:Yaroslava Georgieva/Громадська організація «Рабів до раю не пускають»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


«Рабів до раю не пускають»
Дата заснування2013
Типгромадська організація
ГоловаІван Спринський
Адресам.Львів, вул.Підмурна 5, 4а
Офіційний сайтinfordrnp.org

Громадська організація «Рабів до раю не пускають» — українська громадська організація, створена у місті Львів, з метою сприяння процесу розвитку демократичної, соціальної, правової держави в Україні.

Основна інформація

[ред. | ред. код]

Громадська ініціатива «Рабів до раю не пускають» була створена 30 листопада, 2013 року, коли перших 60 автомобілів львів'ян виїхали на Євромайдан в Київ в знак незгоди протиправних дій Беркуту та побиття людей. В подальшому ця ініціатива організовувала автоколони від пам'ятника Королю Данилу, де кожен львів'янин міг долучитися, і абсолютно безпечно потрапити в Київ. [1]

Поїздки громадської ініціативи в Київ тривали протягом грудня, січня та лютого 2013—2014 років. Під час цих подій, з ініціативи Івана Спринського та ряду інших активістів утворилася ще одна ініціатива – «Автосотня Самооборони», для патрулювання міста Львова, та допомоги громадянам при перешкоджанні працівниками міліції та ДАІ виїздів на Київ. Під час Ночі Гніву, активісти громадської ініціативи «Рабів до раю не пускають» та «Автосотні Самооборони» стали на захист міста та протягом більше ніж місяця часу цілодобово патрулювали його. В цей момент, приміщенням де перебували ГІ «Рабів до раю не пускають» та ГІ «Автосотня Самооборони» було обласне управління міліції. Так як були неодноразові спроби знищити майно обласного управління, і на свою роботу не з'являлися працівники міліції, активісти ГІ «Рабів до раю не пускають» та «Автосотня Самооборони» весь час патрулювали місто та фактично виконували їхні обов'язки. Вже після подій Ночі Гніву, було створено та зареєстроване громадське формування «Рабів до раю не пускають», громадська організація «Рабів до раю не пускають» та громадська організація «Автосотня Самооборони».
Керівником ГО «Рабів до раю не пускають» від початку було обрано Івана Спринського, який виконує ці обов'язки і до сьогодні. Фраза «Рабів до раю не пускають» належить відомому козацькому отаману Івану Сірку. Ось як розповів Іван Спринський про обрання саме такої назви для організації: «Як тільки ми повідомляли, що їдемо до Києва, (йдеться про час Революції Гідності) до нас телефонували і просили поїхати з нами. Так, як машин було дуже багато, понад 60, ми прийняли рішення роздрукувати наліпки, аби машини ідентифікували один одного і можна було поїхати разом в Київ. Саме тоді вирішили, що на наліпках має бути написано: „Рабів до раю не пускають“. Цю назву ми зберегли і до сьогодні».

Мета і цілі організації

[ред. | ред. код]

Метою діяльності ГО «Рабів до Раю не пускають» є задоволення та захист законних та соціальних, творчих, економічних, наукових, культурних інтересів своїх членів, сприяння процесу розвитку демократичної, соціальної, правової держави в Україні. Основними напрямками діяльності ГО «Рабів до раю не пускають», згідно статуту, є:
А) Сприяння процесу розвитку правової держави в Україні.

Б) Проведення правопросвітницької, культурної, просвітницької діяльності.

В) Організація масових заходів (зборів, мітингів, демонстрацій, благодійних акцій, обговорень тощо) спрямованих на досягнення мети ГО «Рабів до Раю не пускають».

Г) Участь в організації та проведенні конференцій, лекцій, семінарів, симпозіумів, виставок, презентацій, прес-конференцій, концертів, вистав, фестивалів, форумів, інших освітніх та наукових заходів для досягнення мети ГО «Рабів до Раю не пускають».

Д) Збирання, аналіз, поширення та забезпечення доступу до правової інформації, створення власних правових інформаційних систем і баз даних, видання бюлетенів та іншої друкованої продукції, підготовка аудіо-візуальних матеріалів.

Е) Взаємодія, обмін досвідом та знаннями з державними, громадськими організаціями та установами, навчальними закладами для досягнення мети ГО «Рабів до Раю не пускають».

Є) Здійснення спостереження за проведенням виборчого процесу в Україні в порядку, передбаченому чинним законодавством.

Ж)Надання безоплатної правової допомоги громадянам, організаціям та забезпечення діяльності юридичних клінік.

З) Здійснення громадського контролю за роботою Державної фіскальної служби України та її структурних підрозділів, Державної митної служби України та структурних підрозділів, Служби безпеки України та структурних підрозділів, Міністерства внутрішніх справ України та структурних підрозділів, Держлісагенства та структурних підрозділів, Держземагенства та структурних підрозділів.

Діяльність організації

[ред. | ред. код]

Волонтерська допомога

[ред. | ред. код]

Від часу початку АТО, з'явилась потреба у волонтерській роботі. Це був березень 2014 року, коли перша військова частина 4114, яку за одну ніч перейменували в Національну Гвардію, виїжджала на Київ а потім на схід країни. Це були солдати строкової служби (18-19 років), яких скерували на схід країни. В той момент, коли громадянами ще до кінця не було усвідомлено поняття АТО, активісти почали закликати допомагати армії. Таким чином, збирали допомогу, передавали її на схід. Опісля, було прийняте рішення, що значно ефективніше самостійно передавати допомогу на схід, і почалися перші поїзди активістів ГО «Рабів до раю не пускають» в зону АТО.

На даний момент, кількість поїздок громадської організації «Рабів до раю не пускають» становить близько 29.

Важливою заслугою організації «Рабів до раю не пускають» було ініціювання створення Першої медичної роти імені Микити Пирогова (неофіційна назва), офіційна — Медична рота північного ТУ при Національній Гвардії України, яка і до сьогодні функціонує на Артемівському напрямку, і яку на початках повністю забезпечували волонтери організації.[2] Згодом, була утворена і Медична рота Західного ТУ, при Національній Гвардії України.

Волонтерською допомогою ця організація займається й донині. Допомагають спецбатальйону «Львів», 80-й аеромобільній бригаді, батальйону спеціального призначення «Дніпро-1» та ряду інших підрозділів. Також, організація займається реабілітацією та юридичною допомогою учасникам АТО.

А також, влаштовує благодійні автоквести, гаражні розпродажі та акції [3], які мають на меті залучити до цього якомога більшу кількість людей. Наприклад, 1 вересня 2015 року ГО «Рабів до раю не пускають» провела акцію під назвою «Замість покупки квітів – допоможи військовому», у 22-х школах Львова.[4]

Громадська діяльність

[ред. | ред. код]

Паралельно з волонтерською діяльністю, в ГО «Рабів до раю не пускають» є структурний підрозділ, який займається правовою допомогою та збором аналітики на корупційні дії чиновників, які й досі творять беззаконня та провокують процвітання корупції.

Тому, кожного тижня цією організацією проводяться різноманітні акції, пікети, масові заходи по боротьбі з непрозорою діяльністю чиновників та адміністративного апарату, а також, сприяють люстрації, протидіють корупції, нечесним призначенням в органах державної влади. Окремий акцент організація «Рабів до раю не пускають» ставить на пікети російських товарів та банків.

Ось далеко не повний перелік акцій організації:

1. Пікет Львівського лісового та мисливського господарства[5] Результат: звільнення одіозного керівника цієї установи, одіозного Андрія Тирчика;
2. Акцію проти колишньої голови ЛОДА, Ірини Сех, яка незаконно обіймала дві посади[6] Результатом є її усунення від посади;
3. Акцію проти заступника мера Винник, Шевчука Юрія, який взяв хабара. Результат: його звільнення;[7]
4. Пікет російського консульства;[8]
5. Разом з громадськими організаціями «Варта 1», «Варта 700», «Самооборона Львівського Євромайдану», «Допомога армії України», «Правий сектор – захід», «Народна самооборона Львівщини» провели пікет та ряд акцій проти непрозорого призначення керівника ДФС у Львівській області. Результат: прозорий конкурс на цю посаду, за участі ЗМІ та громадських активістів; [9] [10]
6. Провели перевірки нафтобаз Львівської області на присутність порушень техніки безпеки, що могло б загрожувати життю жителів Львівщини.[11] Результат: припис на заборону роботи двох нафтобаз.
7. Проводили пікет Альфа-джаз фесту, який спонсорувався російським бізнесом; [12]
8. Провели ряд акцій проти російських банків на території Львівської області. [13] [14]
9. Провели заходи по виясненню законності роботи Львівської тютюнової фабрики, у зв'язку з рядом публікацій у ЗМІ, які стверджували про контрабанду, яку вони переправляють;
10. Разом з іншими громадськими організаціями Львівщини добивались знесення парканів біля озера Задорожнє. Результат: відновлення вільного доступу до цього озера.[15]
11. Добивались знесення незаконних забудов біля озера в селищі міського типу Брюховичі;
12. Виступали проти незаконних призначень Романа Дудича та Михайла Кутя на посади директорів Буського та Бродівського лісгоспів, адже ці особи не пройшли люстрацію; [16]
13. Вимагали люстрації керівників судів Львова та Львівської області;[17]
14. Виступали проти непрозорої діяльності директора Львівського бронетанкового заводу.[18]
Результат: арешт колишнього директора заводу, Олександра Остапця. Новий директор Львівського бронетанкового заводу, Тимків Роман, взяв на себе зобов'язання кожного місяця звітувати перед громадськістю.

ГО «Рабів до раю не пускають» є в Громадських радах при наступних органах державної влади: Львівська облдержадміністраціїя, ДФС у Львівській області, СБУ України у Львівській області, Львівському лісовому та мисливському господарстві. Таким чином, вони мають можливість здійснювати громадський контроль цих органів державної влади. Також, громадською організацією «Рабів до раю не пускають» був успішно проведений проект під назвою «Люстраційна приймальня», який працював за підтримки Фонду сприяння демократії США.[19]

Охорона міста

[ред. | ред. код]

Громадським формуванням «Рабів до раю не пускають» постійно проводяться патрулювання міста. Зокрема, вони проводяться під час національних свят, та в часи, коли безпека львів'ян заходиться під загрозою.

Примітки і джерела

[ред. | ред. код]
  1. У Львові збирають людей на Київ
  2. Перша медрота при Нацгвардії потребує медиків і волонтерів,- "Рабів до раю не пускають"
  3. ГФ"РАБІВ ДО РАЮ НЕ ПУСКАЮТЬ" ПРОВОДИТЬ БЛАГОДІЙНИЙ АУКЦІОН НА ПІДТРИМКУ ВІЙСЬКОВИХ В ЗОНІ АТО
  4. Школи Львова самостійно обирають формат проведення 1вересня
  5. Тетяна Слюсарчук. Активісти вимагають відставки начальника лісового господарства Львівщини за допомогу Антимайдану // zaxid.net 3 червня 2014
  6. Бійки,гроші,шуба і заява Сех
  7. У Винниках на Львівщині посадовець взяв хабаря за сприяння підприємницькій діяльності
  8. День Росії у Львові:закрита вечірка і вшанування пам'яті загиблих
  9. http://ua.112.ua/suspilstvo/u-lvovi-mitynhuvalnyky-zablokuvaly-pidizd-do-ofisu-podatkovoi-sluzhby-vymahaiuchy-pryznachyty-holovu-oblasnoi-dfs-237606.html У Львові мітингувальники заблокували під'їзд до офісу податкової служби, вимагаючи призначити голову обласної ДФС
  10. http://dyvys.info/suspilstvo/kondro-ocholyv-dfs-lvivschyny.html Кондро очолив ДФС Львівщини
  11. На Львівщині почали перевірку безпеки нафтобаз
  12. Львівські активісти пікетували російських спонсорів "Alfa Jazz Fest"
  13. Активісти закликали вкладників забирати свої гроші
  14. У Львові провели попереджувальну акцію перед російським «VTB Bank»
  15. [ http://portal.lviv.ua/news/2015/08/27/parkanna-lyustratsiya-abo-yak-ozero-zadorozhnye-ochishhali-vid-nezakonnih-ogorozh Парканна люстрація або,як озеро Задорожнє очищали від незаконних огорож
  16. Громадські організації проти призначення двої директорів лісгоспів на Львівщині
  17. Громадськість вимагає справедливості
  18. Під шум виборів УкрОборонПром намагається свавільно призначити директора Львівського Бронетанкового заводу
  19. [ https://www.youtube.com/watch?v=aW26ZTSVToI Свою люстраційну приймальню відкрило львівське формування «Рабів до раю не пускають»]